Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Τo 2020 θα υπογραφεί πιθανώς η α' φάση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας

Reuters: Τo 2020 θα υπογραφεί πιθανώς η α' φάση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας
Οι διαπραγματεύσεις περιπλέκονται επίσης από συγκρούσεις στο Λευκό Οίκο και οι Κινέζοι δεν είναι αισιόδοξοι ότι θα υπογραφεί η α' φάση της συμφωνίας ως τις 15 Δεκεμβρίου που θεωρείται πιθανή ημερομηνία
Η Α' φάση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας θα μπορούσε να μετατεθεί για το 2020, υποστηρίζουν ειδικοί του εμπορίου και άνθρωποι που βρίσκονται στο περιβάλλον του Λευκού Οίκου, καθώς το Πεκίνο πιέζει για πιο εκτεταμένες μειώσεις δασμών και η κυβέρνηση Trump διατηρεί αυξημένες απαιτήσεις από τη δική της πλευρά.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο υπουργός Οικονομικών, Stephen Mnuchin δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου, στις 11 Οκτωβρίου ότι η αρχική συμφωνία εμπορίου θα μπορούσε να διαρκέσει έως και πέντε εβδομάδες.
Λίγο περισσότερο από πέντε εβδομάδες αργότερα, η συμφωνία δεν διαγράφεται στον ορίζοντα και οι διαπραγματεύσεις μπορεί να γίνονται όλο και πιο περίπλοκες, είπαν στο Reuters ειδικοί εμπορίου και άνθρωποι ενημερωμένοι για τις συνομιλίες.
Ο Trump και ο Αμερικανός Εμπορικός Αντιπρόσωπος, Robert Lighthizer, αναγνωρίζουν ότι η ανάκληση δασμών μιας συμφωνίας που δεν καλύπτει τα βασικά ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας και μεταφοράς τεχνολογίας δεν θα θεωρηθεί καλή συμφωνία για τις ΗΠΑ, είπε ένα άτομο με ενημέρωση για το θέμα.
Αξιωματούχοι από το Πεκίνο εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ο Κινέζος πρόεδρος, Xi Jinping και ο Trump ενδέχεται να υπογράψουν μια συμφωνία στις αρχές Δεκεμβρίου.
Ορισμένοι εμπειρογνώμονες λένε ότι η επόμενη ημερομηνία που μπαίνει στο καλεντάρι ως πιθανή είναι η 15η Δεκεμβρίου, όταν οι δασμοί για κινεζικά προϊόντα αξίας περίπου 156 δισ. δολαρίων, πρόκειται να τεθούν σε ισχύ, συμπεριλαμβανομένων των ειδών δώρων διακοπών όπως ηλεκτρονικά και Χριστουγεννιάτικα στολίδια.
"Αν οι συνομιλίες πάνε πραγματικά καλά, αυτή η αύξηση δασμών θα ανασταλεί", δήλωσε ο Christian Witton, ανώτερος συνεργάτης για τη στρατηγική και το εμπόριο στο Κέντρο Εθνικού Ενδιαφέροντος και πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης Trump αλλά και αυτής του George Bush.
"Αν όχι, οι ΗΠΑ θα τους εφαρμόσουν και αυτό θα ρίξει το παιχνίδι στο επόμενο έτος".
Η καταστολή των διαδηλωτών του Χονγκ Κονγκ μπορεί επίσης να περιπλέξει την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Οι διαπραγματεύσεις περιπλέκονται επίσης από συγκρούσεις στο Λευκό Οίκο σχετικά με την καλύτερη προσέγγιση στο θέμα της Κίνας και από το γεγονός ότι ο Trump θα μπορούσε να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία, την τελευταία στιγμή.
Βεβαίως, μερικοί από τους ειδικούς σε θέματα Κίνας και εμπορίου, που είχαν ενημέρωση για τις συνομιλίες, είπαν στο Reuters ότι ήταν ακόμα αισιόδοξοι ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να έρθει στις ερχόμενες εβδομάδες και ο Trump δήλωσε την Τετάρτη ότι η ομάδα του συνεχίζει να μιλάει με την Κίνα.
Μια τηλεφωνική συνομιλία το Σάββατο μεταξύ του Mnuchin του Lighthizer και του Αντιπροέδρου της Κίνας, Liu, χαρακτηρίστηκε ως "εποικοδομητική" από το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Xinhua.
Και η αμερικανική κυβέρνηση έχει αρχίσει να εκδίδει άδειες, ώστε μερικές εταιρείες να μπορέσουν να προμηθεύσουν προϊόντα στην Huawei, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως, της οποίας το μπλοκάρισμα από την κυβέρνηση αποτελεί άλλο σημείο διαμάχης.
Παρόλα αυτά, οι Κινέζοι δημοσιογράφοι λένε τώρα ότι είναι απαισιόδοξοι για μια συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης