Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Με κομμένα φτερά η Κύκνος το 2018

tags :
Με κομμένα φτερά η Κύκνος το 2018
Η πτώση στην παραγωγή ντομάτας έφερε μείωσης εσόδων και ζημιογόνο αποτέλεσμα
Με τζίρο 20 εκατ. ευρώ έκλεισε το 2018, η εταιρεία Κύκνος η οποία συμπλήρωσε 103 χρόνια λειτουργίας στην ελληνική αγορά.
Η περυσινή χρονιά αποδείχτηκε ιδιαίτερα δύσκολη για την εταιρεία καθώς οι καταστροφικές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον περασμένο Ιούνιο είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα στις καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας, με αποτέλεσμα η παραγωγή προϊόντων από το εργοστάσιο της να μειωθεί κατά 36,4% και να ανέλθει στα 35 εκατ κιλά το 2018 έναντι 55 εκατ. κιλά το 2017.
Ως εκ τούτου ο τζίρος της εταιρείας εμφανίζεται μειωμένος κατά 1,13%, ενώ σημαντική μείωση παρουσίασαν τα EBITDA τα οποία διαμορφώθηκαν σε 1,3 εκατ. ευρώ έναντι 2,9 εκατ ευρώ.
Τέλος σε ζημιές γύρισε το προ φόρων αποτέλεσμα (-119 χιλ ευρώ το 2018 έναντι κερδών ύψους 1,4 εκατ ευρώ το 2017).
Οι πωλήσεις εσωτερικού παρέμειναν σταθερές ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 40,65%.
Η διοίκηση της Κύκνος αναμένει την έκδοση απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών για την επιστροφή ΦΠΑ ποσού 141 χιλ. ευρώ που αναλογούσε στο ανεξόφλητο ποσό των πωλήσεων της προς την εταιρεία Μαρινόπουλος.
Η Κύκνος εκτός από την ελληνική αγορά εξάγει μέρος της παραγωγής της στη Βρετανία, την Κύπρο, τη Γερμανία, τον Καναδά, τη Γεωργία, την Ολλανδία και από το 2015 στις ΗΠΑ, ενώ κατά περιόδους διαθέτει προϊόντα της και στη Βουλγαρία και την Αλβανία.
Η κονσερβοποϊα ξεκίνησε τις δραστηριότητες της σαν μικρό συσκευαστήριο λαχανικών και ντοματοπολτού από τους αδερφούς Μιχαήλ και Κωστή Μανουσάκη στην Ασίνης Αργολίδας, ενώ το 1915 συντάχθηκε το καταστατικό της πρώτης στα Βαλκάνια Ανωνύμου Ελληνικής Εταιρίας Κονσερβών.
Με την ίδρυση της βιομηχανίας ανοίγονται νέοι ορίζοντες στην επεξεργασία και συντήρηση των προϊόντων της Αργολικής γης και άλλων περιοχών που μέχρι τότε σάπιζαν στα χωράφια. Τα πρώτα προϊόντα KYKNOS είναι ολόκληρες τομάτες, μπάμπιες, φασολάκια σε κονσέρβα και ο γνωστός σε όλους μας τοματοπολτός.
Το 1928 ιδρύεται το εργοστάσιο της εταιρίας στο Ναύπλιο όπου η εταιρία εγκαθιστά τους πρώτους ταχυσυμπυκνωτές χυμού τομάτας για παραγωγή τοματοπολτού, ενώ το 1960, η εταιρία αγοράζει το εργοστάσιο «Αργολική» που ήδη λειτουργούσε στην περιοχή της Αργολίδας, ενώ ένα χρόνο αργότερα παράγει και διαθέτει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη σάλτσα κέτσαπ.
Το 1990, η Κύκνος παρασκευάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα προϊόντα τομάτας σε χάρτινες συσκευασίες, τα οποία ονομάζει tomatino, ενώ μεταφέρει όλη την παραγωγική της δραστηριότητα στο εργοστάσιο του νομού Ηλείας, τον τόπο παραγωγής της πρώτης ύλης
Το 2007 η εταιρία ανακαινίζει το εργοστάσιό της στην Ηλεία, επεκτείνει τις κτιριακές εγκαταστάσεις και ανανεώνει το μηχανολογικό της εξοπλισμό με υπερσύγχρονες γραμμές παραγωγής.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης