Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζεται η πτώση στις ασιατικές αγορές λόγω ΗΠΑ και Κίνας - Στο -0,48% και τις 23.038,58 μονάδες ο Nikkei

tags :
Συνεχίζεται η πτώση στις ασιατικές αγορές λόγω ΗΠΑ και Κίνας - Στο -0,48% και τις 23.038,58 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με σημαντικές απώλειες της τάξεως του -1,63% στις 26.451 μονάδες
Πτώση κατέγραψαν σήμερα Πέμπτη (21/11) οι αγορές της Ασίας, διευρύνοντας τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, εν μέσω ανησυχιών στις τάξεις των επενδυτών για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,48% στις 23.038,58 μονάδες, με τις μετοχές των Screen Holdings και SoftBank να υποχωρούν κατά -4,44% και -1,61%, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κατέγραψε πτώση της τάξεως του -1,35% στις 2.096,60 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με σημαντικές απώλειες της τάξεως του -1,63% στις 26.451 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Sunny Optical και AIA Group έκλεισαν στο -4,18% και -1,41% αντίστοιχα, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο -0,63% και τις 11.558,27 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -0,25% στις 2.903,64 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η πτώση και για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -0,35% και τις 9.774,44 μονάδες.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης, η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας ενδέχεται να μην ολοκληρωθεί, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας παραμένουν περισσότερες σε σχέση με τις πιθανότητες κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο, η στασιμότητα των τελευταίων ημερών έχει δημιουργήσει ανησυχία στις τάξεις των επενδυτών, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η Wall Street να ολοκληρώσει την προηγούμενη συνεδρίαση καταγράφοντας απάλωειες.
Οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες, ενώ αντίθετα οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου έκλεισαν με άνοδο, δεχόμενες ώθηση από την ανάκαμψη στις τιμές του πετρελαίου.
«Εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, τότε όλη η αβεβαιότητα θα επανέλθει ξαφνικά γύρω από τα γεγονότα που θα συμβούν στις 15 Δεκεμβρίου», τόνισε ο επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Horizon, Scott Ladner, καθώς η 15η Δεκεμβρίου είναι η ημερομηνία κατά την οποία η Ουάσιγκτον θα αποφασίσει για την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.
Ωστόσο, ο κ. Ladner διευκρίνισε ότι «η αγορά έχει φτάσει σε σημείο να περιμένει ότι οι δασμοί δε θα επιστρέψουν στο τραπέζι».
Οριακές απώλειες καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, μετά τη σημαντική άνοδο που σημείωσε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, στον απόηχο των στοιχείων της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου 2020 για το Brent υποχωρεί κατά -0,10% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 62,34 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει οριακές απώλειες της τάξεως του -0,07%.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της EIA, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2019 αυξήθηκαν κατά 1,38 εκατ. βαρέλια, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα διαμορφωθεί στα 1,54 εκατ. βαρέλια.
Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 1,8 εκατ. βαρέλια, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για άνοδο 870 χιλ. βαρελιών, ενώ αντίθετα τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου υποχώρησαν κατά σχεδόν 1 εκατ. βαρέλια.
Ωστόσο, οι ανησυχίες για την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα περιόρισε την ανοδική πορεία του πετρελαίου, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, τόνισε ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση των δασμών εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.
«Η μεταβλητότητα της σημερινής ημέρας μπορεί να αποδοθεί στις ανησυχίες που περιβάλλουν την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα», αναφέρει ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Frame Funds, Hue Frame, διευκρινίζοντας ότι οι ανησυχίες αφορούν το ενδεχόμενο καθυστέρησης της συμφωνίας μέχρι το επόμενο έτος.
«Οι συμμετέχοντες στην αγορά ελπίζουν ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα υποχωρήσει εάν επιτευχθεί συμφωνία», επεσήμανε ο κ. Frame, ο οποίος παράλληλα πρόσθεσε ότι «εάν υπάρξει καθυστέρηση, είναι πιθανό ένα sell off στο πετρέλαιο, με την προσδοκία ότι η παγκόσμια ζήτηση θα υποχωρήσει από το 2020 και μετά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης