Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Αρνητικό το outlook των γερμανικών τραπεζών εξαιτίας... χαμηλών επιτοκίων

tags :
Moody's: Αρνητικό το outlook των γερμανικών τραπεζών εξαιτίας... χαμηλών επιτοκίων
Η Moody's προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ της Γερμανίας στο 0,6% για το 2019 και 1,0% για το 2020, αντανακλώντας την επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου
Οι προοπτικές για το τραπεζικό σύστημα της Γερμανίας έχουν αλλάξει σε αρνητικές από σταθερές προηγουμένως, σύμφωνα με τον οίκο Moody's, ο οποίος αναμένει ότι η κερδοφορία και η συνολική πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών θα αποδυναμωθούν σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
Οι προοπτικές για το τραπεζικό σύστημα της Γερμανίας έχουν μεταβληθεί σε αρνητικές από σταθερές, καθώς η κερδοφορία και η συνολική φερεγγυότητα των τραπεζών της χώρας προβλέπεται να μειωθούν τους επόμενους 12 έως 18 μήνες, σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Moody's Investors Service.
"Η χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών θα μειωθεί περαιτέρω καθώς τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώνονται", δήλωσε ο Bernhard Held, της Moody's.
Image
"Οι παραδοσιακές εμπορικές τράπεζες και ιδίως τα ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από καταθέσεις θα αγωνιστούν να απορροφήσουν το κόστος τους στο συνεχιζόμενο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις για ζημίες σε δάνεια είναι σε μη βιώσιμα χαμηλά επίπεδα".
Οι μικρότερες τράπεζες της Γερμανίας, με καθαρά καταθέσεις, θα πληγούν περισσότερο.
Τα ληξιπρόθεσμα δάνεια και οι τίτλοι τους θα συνεχίσουν να υποχωρούν, ενώ τα επιτόκια που καταβάλλονται για τις καταθέσεις λιανικής είναι στην πράξη κοντά στο 0%.
Οι γερμανικές τράπεζες είχαν πολύ περιορισμένη επιτυχία στη βελτίωση των υψηλών αναλογιών κόστους προς έσοδα που έφθασαν το 80% το 2018.
Τα ιστορικά στοιχεία για τη συγκράτηση της δυναμικής του κόστους και των εσόδων τα τελευταία χρόνια ήταν αδύναμα και είναι απίθανο να βελτιωθούν βραχυπρόθεσμα, αναφέρει ο οίκος.
Οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στις καταθέσεις των πελατών αποδεικνύονται δαπανηρές για τις τράπεζες.
Η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων αποδόσεων σε σταθερό εισόδημα και η απροθυμία των πελατών να μεταβούν σε επενδύσεις μετοχών και κεφαλαίων έχουν αυξήσει τις καταθέσεις των τραπεζών.
Αυτές χρηματοδοτούν τώρα περισσότερο από το 40% των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων σε όλη τη χώρα.
Αντιμέτωπη με τα συνεχιζόμενα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, ένας αυξανόμενος αριθμός γερμανικών τραπεζών λιανικής εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρεώσουν τους μεγαλύτερους λιανικούς καταθέτες με αρνητικά επιτόκια.
Εντούτοις, η ικανότητα αποπληρωμής του χρέους των δανειοληπτών θα παραμείνει υψηλή, με τη στήριξη των χαμηλών επιτοκίων, της ισχυρής αγοράς εργασίας και της έντονης εγχώριας ζήτησης.
Ο συντηρητικός δανεισμός σε κυκλικά ευαίσθητους γερμανικούς εταιρικούς τομείς σημαίνει ότι οποιαδήποτε αύξηση των προβληματικών δανείων θα μετρηθεί και θα είναι βαθμιαία.
Η Moody's προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ της Γερμανίας στο 0,6% για το 2019 και 1,0% για το 2020, αντανακλώντας την επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου.
Οι ασθενέστερες εμπορικές προοπτικές έχουν οδηγήσει σε αρνητικές προοπτικές για τις βασικές βιομηχανίες της Γερμανίας: τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και τους προμηθευτές της, τα χημικά προϊόντα και την κατασκευή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης