Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έτοιμος να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών ο Michael Bloomberg

Έτοιμος να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών ο Michael Bloomberg
Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης θεωρεί ότι το σημερινό «μπουκέτο» των υποψηφίων για το χρίσμα των Δημοκρατικών, δεν θα μπορέσει να πετύχει τη νίκη ενάντια στον πρόεδρο και υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Donald Trump, οπότε σκέφτεται σοβαρά να διεκδικήσει το χρίσμα και την προεδρία
Μπορεί στις αρχές του 2019 να είχε πει πως δεν θα θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα των Δημοκρατικών, και άρα και για την προεδρία των ΗΠΑ, ωστόσο πριν βγει η χρονιά, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Michael Bloomberg αναθεώρησε, το ξανασκέφτεται και έσπευσε να ανακοινώσει τη δημιουργία επιτροπής προεκλογικού αγώνα.
Ο μεγιστάνας του Τύπου και φιλάνθρωπος, εξετάζει πλέον πολύ σοβαρά την πιθανή διεκδίκηση του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος, εν όψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2020, δεν έχει ωστόσο αποφασίσει επισήμως, εάν τελικώς θα κατέλθει στον προεκλογικό στίβο.
Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία, όσοι έχουν εμπλακεί σε επίσημες διαδικασίες υποβολής υποψηφιότητας για αιρετό αξίωμα, έχουν 15 ημέρες για να δηλώσουν τη σύσταση επιτροπής προεκλογικού αγώνα, στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή.
Ο Bloomberg αιτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου να μπορέσει να συμμετάσχει στις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος στην Αλαμπάμα, ενώ το ίδιο έχει πράξει για το Αρκάνσας και το Τέξας.
Ο πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης, ιδρυτής και μέτοχος πλειοψηφίας της Bloomberg LP, μητρικής εταιρείας του δικτύου Bloomberg News, θεωρεί ότι το σημερινό «μπουκέτο» υποψηφίων για το χρίσμα των Δημοκρατικών δεν θα μπορέσει να πετύχει τη νίκη, ενάντια στον εν ενεργεία πρόεδρο και υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Donald Trump, οπότε σκέφτεται σοβαρά την διεκδίκηση κι έσπευσε να δηλώσει τη δημιουργία επιτροπής.

Τι μπορεί να σημαίνει όμως αυτό για το μέτωπο των Δημοκρατικών;

Η υποψηφιότητα Bloomberg έχει τη δυναμική να προκαλέσει αναταράξεις σεισμικού μεγέθους στους κόλπους των Δημοκρατικών.
Με τον τεράστιο προσωπικό του πλούτο, τις κεντρώες απόψεις και τους στενούς δεσμούς του με το πολιτικό κατεστημένο, θα αποτελούσε μια σοβαρή και άμεση απειλή για τον πρώην αντιπρόεδρο Joe Biden, ο οποίος αγωνίστηκε να συγκεντρώσει χρήματα και να δημιουργήσειέναν ιδεολογικά μετριοπαθή συνασπισμό.
Αλλά ο κ. Bloomberg θα μπορούσε επίσης να επεκτείνει τον αγώνα με άλλους τρόπους, εντείνοντας τις υπάρχουσες συζητήσεις των Δημοκρατικών σχετικά με την οικονομική ανισότητα και την εταιρική εξουσία και προσφέροντας τροφή στην αυξανόμενη λαϊκιστική πτέρυγα του κόμματος υπό την ηγεσία των γερουσιαστών Elizabeth Warren και Bernie Sanders, που υποστηρίζουν πως οι πλούσιοι ήδη ασκούν πάρα πολύ μεγάλη επιρροή στην πολιτική.
Ο κ. Bloomberg έχει επανειλημμένα εκφράσει την ενόχλησή του με ορισμένες πολιτικές που προωθούνται τόσο από την κυρία Warren όσο και από τον κ. Sanders.
Ο Howard Wolfson, ένας στενός σύμβουλος του κ. Bloomberg, δήλωσε ότι ο πρώην δήμαρχος θεώρησε τον Πρόεδρο Trump ως μια "άνευ προηγουμένου απειλή για το έθνος μας", προτάσσοντας τις μεγάλες δαπάνες του κ. Bloomberg για τις ενδιάμεσες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το 2018, αλλά και για εκείνες της πολιτείας της Βιρτζίνια αυτής της εβδομάδας.
Ο κ. Bloomberg, ανησυχεί σοβαρά για την πορεία του Δημοκρατικού Κόμματος και όπως υποστηρίζει, «τώρα πρέπει να ολοκληρώσουμε τη δουλειά και να εξασφαλίσουμε την ήττα Trump».
Ωστόσο, δεν είναι σίγουρος ότι οι μέχρι στιγμής υποψήφιοι για το χρίσμα των Δημοκρατικών και τη δυνατότητα να σταθούν απέναντί του, είναι σε θέση να νικήσουν τον Αμερικανό πρόεδρο  δηλώνει ο κ. Wolfson.
«Αν ο Mike τρέξει», λέει ο ο κ. Wolfson «θα προσφέρει στους Δημοκρατικούς μια νέα επιλογή που κουβαλά τη διακυβέρνηση της μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που έχει χτίσει μια επιχείρηση από το μηδέν και έχει αναλάβει μερικές από τις πιο δύσκολες προκλήσεις στις ΗΠΑ ως φιλάνθρωπος υψηλής επιρροής».
Ένας πρώην Ρεπουμπλικανός, ο οποίος επανειλημμένα διερεύνησε στο παρελθόν το ενδεχόμενο μιας εκλογικής κούρσας ως ανεξάρτητος, και καταχωρήθηκε στα μητρώα των Δημοκρατικών πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές πέρυσι.
Τις προηγούμενες φορές που φλέρταρε με την προεδρία, ο Bloomberg δεν αποφάσισε το μεγάλο βήμα... να προχωρήσει.
Τώρα οι πιθανότητές του αυξάνονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης