Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: «Σκάνδαλο εξωτερικής πολιτικής» η σύλληψη δικηγόρου της Γερμανικής πρεσβείας στην Άγκυρα

Γερμανία: «Σκάνδαλο εξωτερικής πολιτικής» η σύλληψη δικηγόρου της Γερμανικής πρεσβείας στην Άγκυρα
Γερμανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι ευαίσθητα δεδομένα και ολόκληροι φάκελοι τουλάχιστον 50 αιτούντων άσυλο στη Γερμανία, έχουν πέσει στα χέρια της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών - Πηγές κάνουν λόγο για 250 φακέλους αιτούντων άσυλο
Για «σκάνδαλο εξωτερικής πολιτικής» κάνει λόγο η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Μετανάστευση (BAMF) αναφορικά με τη σύλληψη από τις τουρκικές αρχές ενός Τούρκου δικηγόρου που εργάζεται για την πρεσβεία της Γερμανίας στην Άγκυρα, ο οποίος προσέφερε βοήθεια και υποστήριξη στην πρεσβεία ερευνώντας για τους Τούρκους πολίτες που υποβάλουν αιτήσεις για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στη Γερμανία.
Όπως έγραψε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο δικηγόρος, ο οποίος συνελήφθη στα μέσα Σεπτεμβρίου, πιστεύεται ότι μετέφερε φακέλους με ευαίσθητες πληροφορίες για τους ανθρώπους που υποβάλουν αιτήσεις για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στη Γερμανία, οι οποίοι πλέον εικάζεται ότι βρίσκονται στα χέρια Τούρκων αξιωματούχων σύμφωνα με ανακοίνωση της BAMF.
Γερμανοί αξιωματούχοι «φοβούνται ότι ευαίσθητα δεδομένα και ολόκληροι φάκελοι έως και 50 αιτούντων άσυλο έχουν πέσει στα χέρια της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών».
Ωστόσο, άλλες πληροφορίες που έρχονται στο φως, αναφέρουν πως περισσότεροι από 250 φάκελοι που αφορούν σε εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, συμπεριλαμβανομένων Κούρδων ακτιβιστών και υποστηρικτών του Fethullah Gulen που ζει στις ΗΠΑ, του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα που η Άγκυρα κατηγορεί για την ενορχήστρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών μέσων ενημέρωσης, ο δικηγόρος κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές για κατασκοπεία και για κατοχή φακέλων των παραπάνω ακτιβιστών και υποστηρικτών.
Πηγές προσκείμενες στο γερμανικό ΥΠΕΞ, χαρακτήρισαν «ακατανόητη τη σύλληψη» από τις τουρκικές αρχές και πως η Γερμανία εργάζεται «εντατικά» για να «αρθούν οι κατηγορίες» σε βάρος του νομικού συμβούλου της πρεσβείας στην Άγκυρα και να αφεθεί ελεύθερος.
Ωστόσο, δεν μπορεί να λάβει βοήθεια από την Γερμανία, λόγω της τουρκικής του υπηκοότητας.
Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Hans Eckhard Sommer δήλωσε, πως η σύλληψη συνιστά «ένα σκάνδαλο εξωτερικής πολιτικής» και εξηγεί πως η BAMF, με έδρα την Νυρεμβέργη, όπως και το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο χρησιμοποιεί τη βοήθεια αντίστοιχων δικηγόρων, για να συγκεντρώσει πληροφορίες για τους λόγους για τους οποίους οι μετανάστες δραπετεύουν από τη χώρα προέλευσής τους και για τους πιθανούς κινδύνους σύλληψης κυρίως, που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι αιτούντες άσυλο αν επιστρέψουν στις χώρες τους.
Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σήμερα, ότι όλες οι παρόμοιες συνεργατικές εργασίες με Τούρκους δικηγόρους διεκόπησαν εξαιτίας της σύλληψης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης