Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Παπαϊωάννου (Fast Finance): Μια προαναγγελθείσα αποσυμπίεση στο ΧΑ

tags :
Παπαϊωάννου (Fast Finance): Μια προαναγγελθείσα αποσυμπίεση στο ΧΑ
Η στήριξη των 880 μονάδων θα πρέπει να διατρηθεί πειστικά και έγκυρα, για να χαλάσει η θετική εικόνα του ΓΔ
Το ευμετάβλητο Διεθνές περιβάλλον και οι προσέγγιση ισχυρών επιπέδων αντιστάσεων, τόσο σε Δείκτες όσο και σε μετοχές, αύξησαν τις πιέσεις στο Ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά δεν εξάλειψαν τις προσδοκίες για ένα καλύτερο χρηματιστηριακό Νοέμβριο, όσο αντέχει η ζώνη των 875-882 μονάδων στον Γενικό Δείκτη και των 2180- 2190 στον Δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Οι μακροοικονομικές προβλέψεις για την Ελληνική οικονομία τόσο ως αναφορά τον (κυβερνητικό ) προϋπολογισμό του 2020, όσο και τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ, συνεχίζουν να δίνουν μια θετική εικόνα για το μέλλον της χώρας, εγείροντας όμως ακόμα μια φορά σοβαρά ερωτήματα για τα διαρθρωτικά προβλήματα της.
Κυρίως όμως επικεντρώνονται στο ύψος και την ποιότητα του ρυθμού ανάπτυξης, τον ρυθμό αύξησης των εξαγωγών, αλλά και τον βαθμό αντοχής της Ελληνικής οικονομίας σε αρνητικά εξωγενή γεγονότα, οικονομικού και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος.
Περιμένουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον την ομιλία της Christine Lagarde ως επικεφαλής της ΕΚΤ, αναμένοντας αυξημένη μεταβλητότητα.
Έτσι χθες (21/11), οι τραπεζικές μετοχές συγκεντρώσαν τις μεγαλύτερες πιέσεις αλλά και τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών (44% του συνόλου), εν αναμονή των αποτελεσμάτων 9-μήνου, αλλά και των παρενεργειών (θετικών και αρνητικών) του σχεδίου Ηρακλής.
Η πρόσφατη προσέγγιση των τιμών τους στις τιμές των τελευταίων αυξήσεων κεφαλαίου τους, δημιουργεί σημαντικές τεχνικές αντιστάσεις και αυξάνει τις πιέσεις για καταγραφή βραχυπρόθεσμων κερδών.
Η αγορά Ελληνικών κρατικών ομολόγων, αν και απομακρύνθηκε από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που κατέγραψε σε όλη την καμπύλη, συνεχίζει να παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα αποδόσεων.
Το ύψος όμως του δημοσίου χρέους δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό ή ολιγωρία.
Στο Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 880 μονάδες, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 870, 855 και 820 μονάδες.
Η στήριξη των 880 μονάδων θα πρέπει να διατρηθεί πειστικά και έγκυρα, για να χαλάσει η θετική εικόνα του ΓΔ.
Υψηλότεροι στόχοι οριοθετούνται στα επίπεδα των 895 και 905 μονάδων, με επιθυμητό τεχνικά ετήσιο σημείο τις 940 μονάδες.
Αντίστοιχα για τον FTSE25 οι κοντινή κρίσιμη στήριξη εντοπίζεται στις 2190 μονάδες. Επόμενες στηρίξεις δημιουργούνται στις 2175, 2158 και 2120 μονάδων. Οι επόμενες κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2220, 2235 και 2250 μονάδες.
Όμως ως επιθυμητός τεχνικός στόχος μέχρι τέλους έτους παραμένουν οι 2274 μονάδες, υπό την αυστηρή προϋπόθεση της διακράτησης των 2190 μονάδων, που μας ταλαιπώρησε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Συμπερασματικά οι χθεσινές πιέσεις της αγοράς, αξιολογούνται (προς το παρόν) ως φυσιολογικές, αποσυμπιέζοντας βραχυπρόθεσμα την ανοδική κίνηση, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.
Συνεχίζουμε να παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια.
Ελπίζοντας να μην στραβώσει το εύθραυστο διεθνές κλίμα, τουλάχιστον μέχρι τέλος έτους, όσοι ενδιαφέρονται για βραχυπρόθεσμο trading, πρέπει να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους σε τίτλους που προσεγγίζουν σημαντικά επίπεδα στήριξης και δίνουν εύκολη δυνατότητα εξόδου.
Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας ότι διανύουμε την περίοδο κλεισίματος βιβλίων των θεσμικών επενδυτών και τις παρενέργειες που προκαλούνται.

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης