Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fidelity, Goldman, Pictet και Morgan Stanley: Η Lagarde μπορεί να δώσει ώθηση στις τραπεζικές μετοχές της Ευρωζώνης

tags :
Fidelity, Goldman, Pictet και Morgan Stanley: Η Lagarde μπορεί να δώσει ώθηση στις τραπεζικές μετοχές της Ευρωζώνης
Σταθεροποίηση της νομισματικής πολιτικής και τραπεζική ένωση μπορεί να "ξεκλειδώσουν" αξίες στις ευρωπαϊκές τράπεζες
Οι ευρωπαίοι επενδυτές, ειδικά εκείνοι που τοποθετούνται σε τραπεζικές μετοχές, προετοιμάζονται για την πρώτη δημόσια ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde.
Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν καταφέρει ένα τεράστιο πλήγμα στα περιθώρια των τραπεζών τα τελευταία χρόνια και τα λόγια της Lagarde θα ελεγχθούν για τυχόν ενδείξεις πιθανών αλλαγών σε αυτό το μέτωπο, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Πέραν των πιθανών ενδείξεων για την πολιτική επιτοκίων, οι επενδυτές θα αναζητήσουν συγκεκριμένα σχόλια για την τραπεζική ολοκλήρωση, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να δώσουν νέα ώθηση στην ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα.
Οι εκτιμήσεις τροφοδοτήθηκαν από τις προσδοκίες ότι δεν υπάρχουν περισσότερες περικοπές στο επιτόκιο καταθέσεων στο τραπέζι, καθώς και από τις παρατηρήσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Olaf Scholz ότι η πρόοδος προς την τραπεζική ένωση της ΕΕ κερδίζει έδαφος.
Έχοντας έναν καλά συνδεδεμένο πολιτικό πρόσωπο, όπως ο Lagarde, στο τιμόνι της ΕΚΤ, ο θεσμός μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμος, σύμφωνα με τον CIO Romain Boscher της Fidelity Investments.
Η Lagarde θα μπορούσε να συμβάλει στην προώθηση της χρηματοπιστωτικής ολοκλήρωσης, όπως μια τραπεζική ένωση, δήλωσε ο Boscher κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη την Τρίτη.
Θα ήταν επίσης χρήσιμο εάν η ΕΚΤ πρέπει να λάβει ακόμη περισσότερα "μη συμβατικά μέτρα" για να στηρίξει την οικονομία, πρόσθεσε.
Οι μετοχές των τραπεζών αυξήθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα από την πρόταση του Scholz να σπάσει ένα αδιέξοδο έναντι της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης.
Μια συμφωνία κατ 'αρχήν θα ήταν δυνατή μέχρι τον Δεκέμβριο, δήλωσε ο Scholz.
Οι απόψεις της Lagarde σχετικά με το θέμα αυτό θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές, δεδομένου ότι το σχέδιο έτυχε μικτής υποδοχής από τους διοικητές της ζώνης του ευρώ.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs πιστεύουν ότι η ολοκλήρωση του τραπεζικού τομέα θα μείωνε τον συστημικό κίνδυνο, θα ήρε τα εμπόδια στη διασυνοριακή ροή κεφαλαίων και θα εισήγαγε κίνητρα για τη διασυνοριακή τραπεζική, περιλαμβανομένων των συγχωνεύσεων και εξαγορών.
Θεωρούν την ολοκλήρωση της ένωσης ως προϋπόθεση για την ΕΕ να κατασκευάσει ένα ισχυρότερο, ασφαλέστερο και κερδοφόρο τραπεζικό σύστημα.
Βασικοί δικαιούχοι θα είναι οι μεγάλες τράπεζες της ΕΕ με διασυνοριακά επιχειρηματικά μοντέλα καθώς και οι πανευρωπαϊκές τράπεζες, αναφέρουν οι αναλυτές.
Σε γενικές γραμμές, η μεγάλη εικόνα για τον τομέα βελτιώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.
Τα μακροοικονομικά στοιχεία έδειξαν κάποια σημάδια σταθεροποίησης και οι αποδόσεις των ομολόγων παρουσιάζουν τάσεις υψηλότερες.
Επιπλέον, η κερδοφορία δεν ήταν αρνητική.
Αυτό ώθησε τους αναλυτές της Morgan Stanley να αναβαθμίσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε "ελκυστικές" το επόμενο έτος, αναφέροντας μεταξύ άλλων λόγους αυξανόμενης εμπιστοσύνης ότι οι προσδοκίες των κερδών θα αυξηθούν στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Η καλύτερη απόδοση του κόστους, η σαφήνεια στα κεφαλαιακά σχέδια και η βελτίωση της κερδοφορίας είναι τα βασικά θέματα που ψάχνει η Morgan Stanley και συστήνει τις Unicredit, Santander και Lloyds ως κορυφαίες επιλογές σε αυτό το πλαίσιο.
Ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Pictet Asset Management, Luca Paolini, αναβάθμισε τις τράπεζες σε overweight.
Ο Paolini αναφέρει ότι η τάση πρέπει να συνεχιστεί μετά την άνοδο των μετοχών κατά την τελευταία δεκαετία.
Η πρόσφατη κάμψη δεν αποτελεί έκπληξη, λέει, καθώς η αξία τείνει να έχει καλύτερες επιδόσεις σε περιόδους μέτριας ανάπτυξης.
Αναμένει ότι ο επιχειρηματικός κύκλος θα κινηθεί σε μια πιο ώριμη φάση.
Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές εμφανίζονται λιγότερο θετικές για τον κλάδο στο τεχνικό μέτωπο, ενώ ο δείκτης Euro Stoxx Bank μπορεί να δοκιμάσει και πάλι τη μακροπρόθεσμη πτωτική τάση του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης