Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μετοχές σε χαμηλά έτους; Και όμως υπάρχουν – Οι λόγοι που δεν ακολούθησαν το ανοδικό κύμα

tags :
Μετοχές σε χαμηλά έτους; Και όμως υπάρχουν – Οι λόγοι που δεν ακολούθησαν το ανοδικό κύμα
Με την αγορά να ενισχύεται άνω του 40% κάποιες μετοχές διαπραγματεύονται κοντά ή έως μόλις 13% υψηλότερα από τα χαμηλά έτους που έχουν γράψει 
Με το 2019 να εξελίσσεται σε μία εξαιρετική χρονιά για το ελληνικό χρηματιστήριο και για πρώτη φορά μετά από χρόνια οι προοπτικές της οικονομίας άρα και του ΧΑ να είναι αισιόδοξες, υπάρχουν μετοχές που έχουν γυρίσει την πλάτη σε αυτό το κλίμα και κινούνται σε επίπεδα κοντά στα χαμηλά του έτους.
Δεν είναι πολλές, ειδικά αυτές που έγραψαν νέο χαμηλό έτους είναι δύο και μία ακόμα που έγραψε χαμηλό πολλών ετών πριν από μερικές συνεδριάσεις αλλά αντέδρασε δυναμικά και απομακρύνθηκε.
Υπάρχουν όμως άλλες δέκα εισηγμένες, οι οποίες διαπραγματεύονται από 5-13% υψηλότερα από τα χαμηλά έτους με κάποιες από αυτές να δημιουργούν προβληματισμό και να έχουν απασχολήσει την επενδυτική κοινότητα.
Σε χαμηλά όχι μόνο έτους αλλά σχεδόν δυόμιση ετών έκλεισε χθες (21/11) η μετοχή της Πλαίσιο.
Τα κέρδη εξαμήνου δεν έχουν εντυπωσιάσει και μάλιστα κατέγραψαν σημαντική υποχώρηση, ενώ η είσοδος στις λευκές συσκευές δεν έτυχε θερμής υποδοχής από τους επενδυτές.
Η μετοχή διαπραγματεύεται με p/bv 0,84 φορές ενώ σε χαμηλά επίπεδα κινείται και ο καθαρός δανεισμός.
Σε χαμηλά έτους βρέθηκε χθες και η μετοχή της FG Europe με χαμηλό όγκο συναλλαγών.
Η εταιρεία πρόκειται να διαγραφεί από το ΧΑ μετά την επιτυχημένη δημόσια πρόταση και ο προτείνων θα αγοράσει και τις υπόλοιπες μετοχές μέσω squeeze out.
Η Τιτάν είναι η μετοχή που προβληματίζει την επενδυτική κοινότητα αφού αν και αποτελεί μία από τις 25 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης απέχει μόλις 3% από τα χαμηλά έτους και δεν έχει ακολουθήσει την ανοδική κίνηση της αγοράς.
Πρόσφατα η S&P υποβάθμισε το αξιόχρεο της εταιρείας σημειώνοντας τις προκλήσεις σε Αίγυπτο και Τουρκία, οι οποίες επηρέασαν την ανάκαμψη των EBITDA.
Η Coca Cola αν δεν προσμετρηθούν τα μερίσματα που έδωσε, απέχει από τα χαμηλά της μόλις 5%, χωρίς να υπάρχουν ειδήσεις που να δικαιολογούν την πορεία της μετοχής.
Μόλις 7% υψηλότερα από τα χαμηλά έτους διαπραγματεύεται η CNL Capital και η διοίκηση πρόσφατα αποφάσισε να προχωρήσει σε αγορές ιδίων μετοχών.
Η μετοχή της President και της ΕΚΤΕΡ απέχουν μόλις 8% από τα χαμηλά τους.
Η πρώτη εδώ και χρόνια έχει μία σταθερή κίνηση μεταξύ 4,50 ευρώ και 5,5 ευρώ και δεν αποτελεί έκπληξη η πορεία της την τρέχουσα περίοδο, αν και δικαιολογεί καλύτερη αποτίμηση.
Τα αποτελέσματα της ΕΚΤΕΡ στο εξάμηνο και κυρίως η πορεία των ταμειακών ροών προβλημάτισαν τους επενδυτές και οδήγησαν τη μετοχή σε re-rating.
Ωστόσο η διοίκηση περιμένει ανάκαμψη.
Οι ρευστοποιήσεις οδήγησαν τη μετοχή από τα 2 ευρώ περίπου στα 1,18 ευρώ και τώρα συσσωρεύει λίγο υψηλότερα.
Λόγω αποτελεσμάτων και η Περσεύς υποχώρησε με αποτέλεσμα τώρα να είναι μόλις 10% υψηλότερα από τα χαμηλά έτους.
Κατά 9% υψηλότερα διαπραγματεύεται η ΟΛΘ, με την πορεία της να σχετίζεται κυρίως με τη χαμηλή εμπορευσιμότητα της μετοχής.
Οίκος Σπύρου, Cenergy και Q&R διαπραγματεύονται έως και 13% υψηλότερα από τα χαμηλά έτους με τη Cenergy να προβληματίζει περισσότερο καθώς από την ημέρα που εντάχθηκε στην υψηλή κεφαλαιοποίηση δεν έχει προσελκύσει επενδυτές, ενώ και τα μεγέθη της δεν έχουν ενθουσιάσει.
Τέλος σημειώνεται πως πριν από μερικές συνεδριάσεις η MLS κατέγραψε χαμηλό πολλών ετών στα 0,75 ευρώ, αλλά γρήγορα αντέδρασε, καθώς η αποτίμηση έγινε ελκυστική κάτω από το 1 ευρώ και η μετοχή βρέθηκε πάνω από τα 1,60 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης