Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Η άνοδος, οι πρωταγωνιστές και η… «μάχη με τα θηρία»

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Η άνοδος, οι πρωταγωνιστές και η… «μάχη με τα θηρία»
ΧΑ: Δυνατό το κλείσιμο της συνεδρίασης και καλή εικόνα από αρκετές μετοχές. Ξεχώρισε φυσικά η Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα και ο ΟΠΑΠ από τα βαριά χαρτιά. Καλές και οι συναλλαγές συνολικά. Στο +45,33% από την αρχή του έτους το ΧΑ.

ΑΓΟΡΑ: Να ξέρετε ότι όσοι επενδύετε στο ΧΑ «παλεύετε με τα θηρία». Να το έχετε στο μυαλό σας γιατί η «δουλειά» αυτή είναι αρκετά δύσκολη. Δε φτάνει μόνο να μελετάς τους ισολογισμούς, να ψάχνεις τους κλάδους, να ρωτάς δεξιά και αριστερά. Αυτή η αγορά είναι πολύ μικρή.

Μία μικρή οικογένεια, που εύκολα μπορείς να μάθεις ποιος πουλάει, ή ποιος αγοράζει, αλλά επειδή ξέρετε είναι μικρή, κάποιοι είναι πιο έτοιμοι από κάποιους άλλους. Σας το λέμε απλά γιατί με αυτά που βλέπουμε καθημερινά, καταλαβαίνουμε ότι οι μικροί επενδυτές, αυτούς που έχει στη σκέψη της πάντα η στήλη, είναι εκτεθειμένοι σε πολλούς κινδύνους.

Ό,τι βλέπετε στο ταμπλό από τα μεγάλα κυρίως χαρτιά κάποιοι, όχι πολλοί, αλλά σημαντικοί, το ξέρουν από πριν. Και έχουν κάνει τους υπολογισμούς που κάποιοι άλλοι και εμείς μεταξύ αυτών τους κάνουμε αργότερα, όταν δούμε τα σημάδια. Πολλές φορές δεν είναι αργά, αλλά το προβάδισμα χάνεται.

Γι΄ αυτό και η στήλη έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα μικρομεσαία, εκεί που τα «μεγάλα παιδιά» δεν ασχολούνται γιατί είναι μικρούλες για τα πορτοφόλια τους. Εκεί για εμάς το παιχνίδι είναι πιο #fair, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εκεί δεν γίνονται ανάλογες κινήσεις. Η πορεία στο ταμπλό μπορεί να δώσει ευκαιρίες σε βαριά, αλλά χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση και κάτι παραπάνω από μελέτη. Πείτε το όπως θέλετε…

ΕΥΔΑΠ: Εξαιρετικό το timing για να μπει στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Βιαστικός ο πωλητής χρησιμοποίησε μηχανάκι, σε ένα μεγάλο διάστημα της συνεδρίασης για να πουλήσει πολλά χαρτιά. Του «έκατσε» το κλίμα να πουλήσει σε καλύτερες τιμές, αλλιώς για να δώσει 100 χιλ. τεμάχια μπορεί να την πήγαινε και 7 ευρώ τη μετοχή. Αν έχει μόνο τόσα.

Όποιοι κοίταζαν από κοντά τη μετοχή θα εντόπισαν το μηχανάκι και θα έγιναν πιο προσεκτικοί. Όσοι απλά είδαν τα σημάδια στο γράφημα μπορεί να έτρεξαν να την αγοράσουν πάνω από τα 7,60 ευρώ. Υπομονή χρειάζεται. Έδωσε ευκαιρίες μερικές συνεδριάσεις πριν. Στα 7,47 ευρώ και στο +1,77% με υψηλό στα 7,65 ευρώ. Ο όγκος στις 140 χιλ. τεμάχια και η αποτίμηση στα 795 εκατ. ευρώ.

LAMDA: Καλά αντέδρασε η μετοχή, αφού μετά τη γνωστοποίηση του τιμήματος το ενδιαφέρον στρέφεται στην εξίσωση για την τιμή της μετοχής μετά την αποκοπή και την τιμή φυσικά του δικαιώματος. Προσέξτε τώρα εδώ τι γίνεται. Η διάθεση να είναι η μετοχή σε τιμή πάνω από τα 6,70 ευρώ μετά την αποκοπή είναι εμφανέστατη και εύλογη.

Γιατί άμα μετά την αποκοπή στο ταμπλό έχει κάτω από 6,70 ευρώ, ο επενδυτής δεν έχει λόγο να αγοράσει μετοχές μέσα από το δικαίωμα και να καταβάλει τίμημα. Την αγοράζει απευθείας. Άρα αυτό θα είναι ένα μειονέκτημα για την επιτυχή έκβαση της αύξησης. Αν όμως μετά την αποκοπή είναι στα 7 ευρώ και πάνω, τότε ανάλογα με την τιμή του δικαιώματος θα συμφέρει περισσότερο να μπεις στην αύξηση.

Έτσι, μαζεύτηκαν οι πρωινές απώλειες στη μετοχή και κινήθηκε ξανά προς τα 7,90 ευρώ. Έτσι εξηγείται και γιατί ενώ πριν λίγες μέρες ήταν κοντά στα 7 ευρώ πήγε στα 8 ευρώ περίπου και αμέσως μετά μάθαμε που θα γίνει η αύξηση. Κλείσιμο στα 7,73 ευρώ με απώλειες 3,01% και υψηλό όγκο σχεδόν 1% του μετοχικού κεφαλαίου.

ΟΠΑΠ: Όσοι αγόρασαν μετοχές την ημέρα που γινόταν το rebalancing και ξέρουμε πως διακινήθηκαν πολλές μετοχές από μεγάλα γραφεία, έχουν σημαντικό όφελος. Η μετοχή βέβαια στις τιμές αυτές ήταν καλή ευκαιρία για τους μακροπρόθεσμους. Σήμερα έκλεισε ξανά στα 10 ευρώ μετά από 3 μήνες περίπου.

ΤΙΤΑΝ: Θα έρθει και η δική του σειρά. Συσσωρεύει μήνες τώρα και αδιαφορεί για όσα γίνονται γύρω του. Κάποια στιγμή θα τον «πιάσουν» και αυτόν και θα τον πάνε εκεί που πρέπει. Στα 18,70 ευρώ και στο +1,74% με όγκο μόλις 20 χιλ. τεμάχια.

CENERGY: Ευτυχώς που δεν είχαμε «ψαρώσει» τότε που κάποιοι βγήκαν και τη διαφήμιζαν και μας έλεγαν πως θα τρελαθούμε με τα κέρδη που θα βγάλει. Περαστική από τον 25αρη, δεν αφήνει κάτι για να τη θυμόμαστε. Όμως είναι κοντά σε χαμηλά έτους επομένως θα την έχουμε στη σκέψη μας μήπως δώσει ευκαιρία για είσοδο κάποια στιγμή στο μέλλον.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Μετά από 4 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις κατάφερε να κλείσει αμετάβλητη στα 1,71 ευρώ αλλά οι πωλητές επιμένουν.

ΜΟΝΤΑ: Ξεχώρισε από τα μικρά καθώς έκλεισε στα 0,65 ευρώ με άνοδο 14,04% και με καλό όγκο 62 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση στα 12,2 εκατ. ευρώ.

ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ: Πριν από 2 χρόνια ήταν στα 0,30 ευρώ και σήμερα είναι στα 0,99 ευρώ. Η αποτίμηση στα 13,3 εκατ. ευρώ. Στη στήλη των επιλογών μας από τα 0,60 ευρώ πιστεύουμε πως έχει κι άλλα να δώσει, αλλά θα κάνουμε ένα update. Δε χρειάζεται κυνήγι.

ATTICA GROUP: Βάζει υποψίες το παίξιμο της μετοχής. Στα 1,3550 ευρώ με άνοδο 3,44% και όγκο 30 χιλ. τεμάχια. Αποτίμηση 292 εκατ. ευρώ. Πρέπει να ρίξουμε μια ματιά ξανά στα θεμελιώδη και εδώ.

ΕΚΤΕΡ: Με καλό όγκο κινείται πέριξ των 1,30 ευρώ. Φαίνεται πως η περιοχή δύσκολα θα διασπαστεί προς τα κάτω.

Καλό Σαββατοκύριακο
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης