Τελευταία Νέα
Διεθνή

Orban (Ουγγαρία): Το κυβερνών κόμμα Fidesz, μπορεί να αποχωρήσει από το ΕΛΚ

tags :
Orban (Ουγγαρία): Το κυβερνών κόμμα Fidesz, μπορεί να αποχωρήσει από το ΕΛΚ
Ουγγαρία: Το κυβερνών κόμμα μπορεί να αποχωρήσει από το ΕΛΚ, λέει ο πρωθυπουργός V. Orban
Το κυβερνών κόμμα στην Ουγγαρία, το Φίντες (Fidesz), μπορεί να εγκαταλείψει την ομάδα που αποτελείται από τα κεντροδεξιά κόμματα των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού έλαβε μικτά μηνύματα για τις προθέσεις της τελευταίας μετά την αναστολή της συμμετοχής του στην ομάδα, δήλωσε σήμερα (22/11) ο πρωθυπουργός V. Orban.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανέστειλε τη συμμετοχή του Φίντες τον Μάρτιο εξαιτίας ανησυχιών για τις λαϊκιστικές αντιμεταναστευτικές εκστρατείες του Orban και τη διάβρωση του κράτους δικαίου, της ελευθερίας του Τύπου και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων κατά τη διάρκεια της θητείας του Orban.
Το Φίντες δεν προσκλήθηκε στο διήμερο συνέδριο του ΕΛΚ που πραγματοποιήθηκε στην Κροατία αυτή την εβδομάδα.
Το ΕΛΚ ανέφερε ότι θα στείλει μια επιτροπή «σοφών» προκειμένου να ερευνήσει την κατάσταση στην Ουγγαρία και να αποφασίσει αν θα κρατήσει το Φίντες στους κόλπους του, μια διαδικασία που ο νέος πρόεδρος του ΕΛΚ D. Tusk αναμένει ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.
Ο εθνικιστής Orban δήλωσε σήμερα στην ουγγρική δημόσια ραδιοφωνία: «Διατηρούμε την αναστολή συμμετοχής μας.
Περιμένουμε από το ΕΛΚ να μιλήσει ανοικτά για τις απόψεις και τα σχέδιά του, και τότε θα αποφασίσουμε», είπε.
«Το ερώτημα είναι κατά πόσον ο νέος πρόεδρος (του ΕΛΚ) μπορεί να σταματήσει αυτή τη στροφή του προς τα αριστερά.
Αν μπορεί, έχουμε ένα κοινό μέλλον. Αν όχι, θα πρέπει να οικοδομήσουμε μια άλλη πολιτική κοινότητα.»
Σε ομιλία στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ζάγκρεμπ, ο Tusk δεν κατονόμασε τον Orban αλλά κατέστησε σαφές πως η συντηρητική ομάδα δεν πρόκειται να αλλάξει για να ικανοποιήσει τον προερχόμενο από τη δεξιά λαϊκισμό.
«Πρέπει να βάλουμε μια τελεία σε αυτό», είπε ο Tusk, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Σε μια πολιτική μάχη, η αλήθεια και η ευπρέπεια δεν μπορούν να είναι εντελώς απροστάτευτες απέναντι στις ψεύτικες ειδήσεις, στη χειραγώγηση και στο μίσος».
«Δεν θα θυσιάσουμε αξίες όπως οι πολιτικές ελευθερίες, το κράτος δικαίου και η ευπρέπεια στη δημόσια ζωή στον βωμό της ασφάλειας και της τάξης», είπε ο Tusk. «Όποιος δεν μπορεί να το αποδεχθεί αυτό, θέτει de facto [εκ των πραγμάτων] τον εαυτό του εκτός της οικογένειάς μας (του ΕΛΚ)».
Ο Orban αυτοαποκαλείται θιασώτης της «ανελεύθερης» δημοκρατίας -- οι βασικές πολιτικές του περιλαμβάνουν την κατασκευή ενός φράχτη με διπλό συρματόπλεγμα κατά μήκος των συνόρων της Ουγγαρίας με τη Σερβία ώστε να αποτρέπονται οι μετανάστες, διαφημιστικές εκστρατείες και διαρκή αντιμεταναστευτική ρητορική.
Ο Tusk διετέλεσε πρωθυπουργός της Πολωνίας ως επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος Πλατφόρμα Πολιτών. Παραιτήθηκε το 2014 προκειμένου να τεθεί επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Πλατφόρμα Πολιτών ηττήθηκε την επόμενη χρόνια από το δεξιό εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη, που είναι σύμμαχος του Orban και παραμένει έκτοτε στην εξουσία στην Πολωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης