Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τουρκική άσκηση με τη συμμετοχή του Πακιστάν στο Καστελόριζο, στην ελληνική ΑΟΖ

Τουρκική άσκηση με τη συμμετοχή του Πακιστάν στο Καστελόριζο, στην ελληνική ΑΟΖ
Η παραμονή του πακιστανικού ναυτικού στο Αιγαίο, έπειτα από πρόσκληση της Τουρκίας, αποτελεί ένδειξη της πολύ στενής σχέσης ανάμεσα στην Άγκυρα και στο Ισλαμαμπάντ
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία, έχοντας μάλιστα και συμμάχους στις κινήσεις αυτές.
Αυτές τις ημέρες η Τουρκία διεξάγει ακόμα μία άσκηση εντός ελληνικής ΑΟΖ στη θάλασσα γύρω από το Καστελόριζο, και κατά παράβαση του FIR Αθηνών, στα βορειοανατολικά της Ρόδου.
Η άσκηση διεξάγεται με την ενεργό συμμετοχή του Πακιστάν, αυτή τη φορά με τη φρεγάτα «Alamgir», αμερικανικής κατασκευής, κλάσης Oliver Hazard Perry.
Πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα στην πακιστανική πρεσβεία στην Αθήνα, για την παραβίαση του FIR Αθηνών από αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας Ρ-3 του Πακιστάν, που συμμετείχε στην άσκηση «Dogu Akdeniz».
 Η παραμονή του πακιστανικού ναυτικού στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, έπειτα από πρόσκληση της Τουρκίας, αποτελεί αφενός ένδειξη της πολύ στενής σχέσης ανάμεσα στην Άγκυρα και στο Ισλαμαμπάντ, αφετέρου αντίδραση προς τα τριμερή σχήματα συνεργασίας Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Η συνεργασία σε επίπεδο στρατιωτικών ασκήσεων ανάμεσα σε Αγκυρα και Ισλαμαμπάντ είναι πλέον συστηματοποιημένη και εξελίσσεται σε εξάμηνη βάση, με την επωνυμία «Τουργκούτ Ρέις».
Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στον Ινδικό Ωκεανό, στα ανοικτά του Πακιστάν, από 7 έως 9 Απριλίου 2018. Η δεύτερη στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ 8 και 9 Οκτωβρίου 2018 και η τρίτη πραγματοποιήθηκε ξανά στο Πακιστάν τον περασμένο Φεβρουάριο. Η τρέχουσα είναι η τέταρτη άσκηση με την επωνυμία «Τουργκούτ Ρέις» και εξελίσσεται σε περιοχές και ελληνικών συμφερόντων.
Η συμμετοχή της πακιστανικής φρεγάτας στην τουρκική άσκηση «Mediterranean Shield» διαφημίζεται από το τουρκικό επιτελείο ναυτικού ως εξαιρετικά σημαντική για την ανάδειξη των δυνατοτήτων του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης