Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βουλγαρία: Συνάντηση του πρωθυπουργού Borisov με εκπροσώπους των επιχειρηματιών στις ΗΠΑ

tags :
Βουλγαρία: Συνάντηση του πρωθυπουργού Borisov με εκπροσώπους των επιχειρηματιών στις ΗΠΑ
Σημαντικός εμπορικός εταίρος της Βουλγαρίας είναι οι ΗΠΑ και η Βουλγαρία αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων,
Σημαντικός εμπορικός εταίρος της Βουλγαρίας είναι οι ΗΠΑ και η Βουλγαρία αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, υπογράμμισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός B. Borisov, στη διάρκεια των επαφών που είχε, στην Ουάσινγκτον, με εκπροσώπους του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ, το οποίο αριθμεί 300.000 εταιρίες-μέλη.
“Προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε περαιτέρω το διάλογο και την αλληλεπίδραση στον οικονομικό τομέα, ώστε να αξιοποιήσουμε το υπάρχον δυναμικό για μια ευρύτερη επιχειρηματική συνεργασία” δήλωσε ο κ. Borisov στους εκπροσώπους αμερικανικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των American Energy Systems, IBM, Google, MetLife, General Electric, Raytheon και UPS.
Οι ΗΠΑ ήταν ανέκαθεν μεταξύ των είκοσι κορυφαίων εμπορικών εταίρων της Βουλγαρίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018, οι ΗΠΑ είναι η 15η πιο σημαντική αγορά για βουλγαρικά προϊόντα στο εξωτερικό.
Η χώρα είναι, επίσης, ένας από τους κύριους προορισμούς για βουλγαρικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.
Ο κ. Borisov τόνισε τη σημασία της προσέλκυσης νέων άμεσων επενδύσεων από τις ΗΠΑ, καθώς – όπως είπε – αυτές δημιουργούν θέσεις εργασίας, οικονομική ανάπτυξη και αυξάνουν το βιοτικό επίπεδο.
Σύμφωνα με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για αμερικανικές επενδύσεις σε τομείς υψηλής τεχνολογίας όπως η Τεχνολογία της Πληροφορικής, η εξωτερική ανάθεση υπηρεσιών (outsourcing) και η αυτοκινητοβιομηχανία.
Σύμφωνα, εξάλλου, με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας της Βουλγαρίας, το 2018, η αξία του διμερούς εμπορίου  ανήλθε σε περισσότερα από 975 εκατομμύρια δολάρια και των βουλγαρικών εξαγωγών στις ΗΠΑ υπερέβη τα 633 εκατομμύρια δολάρια (εξαιρουμένων των υπηρεσιών).
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Invest Bulgaria, η αξία των αμερικανικών άμεσων επενδύσεων στη Βουλγαρία ανήλθε σε 1,69 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 1996-2016, κατατάσσοντας τις ΗΠΑ στην ένατη θέση των χωρών με Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) στη Βουλγαρία.
Νωρίτερα, ο κ. Μπορίσοφ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ D. Trump.
“Περάσαμε 15 λεπτά, μιλώντας για τον πυρηνικό σταθμό του Μπέλενε, διότι μέχρι τώρα οι άνθρωποι μιλούσαν γι’ αυτό σαν να ήταν ρωσικό εργοστάσιο και αυτό είναι αναληθές.  Πρόκειται για 100% βουλγαρικό εργοστάσιο” δήλωσε ο κ. Borisov στους δημοσιογράφους.
Επισήμανε ότι, μέρος της τεχνολογίας που χρησιμοποιήθηκε στο εργοστάσιο έχει ρωσική προέλευση, αλλά  υπάρχουν, επίσης, γερμανικές εταιρείες και, σύμφωνα με τον ίδιο, η πιθανότητα για την General Electric να ενταχθεί στο έργο.
“Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το πυρηνικό καύσιμο μπορεί να προέρχεται, για παράδειγμα, από την (εταιρεία) Westinghouse. Δίνω μόνο ένα παράδειγμα ενός πιθανού σχεδίου” ανέφερε χαρακτηριστικά.
“Είπα στον Trump ότι δεν μπορώ να φτιάξω ένα ολοκαίνουριο εργοστάσιο και να πετάξω δύο νέους αντιδραστήρες Generation 3+ στον ποταμό, διότι οι Βούλγαροι θα μου πετούσαν πέτρες” δήλωσε ο κ. Borisov, αναφερόμενος στους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε που έχει ήδη η Βουλγαρία από τη Ρωσία.
“Είναι επιχειρηματίας (σ.σ. ο Trump) και κατάλαβε ότι αυτό είναι ένα πολύ καλό έργο” προσέθεσε ο κ. Borisov, τονίζοντας πως πολύ σύντομα, ενδεχομένως και αυτή την εβδομάδα Αμερικανοί εμπειρογνώμονες θα επισκεφθούν τη Βουλγαρία για να δουν τους αντιδραστήρες των σταθμών Μπέλενε και Κοζλοντούι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης