Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Fairfax (Eurobank) και Paulson (Πειραιώς) θα μειώσουν ποσοστά ή θα αποχωρήσουν – Η Πειραιώς μηδενίζει ζημίες στα 12 ευρώ

Fairfax (Eurobank) και Paulson (Πειραιώς) θα μειώσουν ποσοστά ή θα αποχωρήσουν – Η Πειραιώς μηδενίζει ζημίες στα 12 ευρώ
Ο Paulson για να ισοσκελίσει τις ζημίες χρειάζεται 12 ευρώ την Πειραιώς
Τα τελευταία 6 χρόνια δύο ισχυροί διεθνείς επενδυτές το αμερικανικό fund Paulson και η Καναδική εταιρία συμμετοχών Fairfax αποφάσισαν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Αν και οι επενδύσεις τους ως προς τον χρόνο που πραγματοποιήθηκαν δέχεται κριτικής, η ουσία είναι ότι οι Καναδοί επένδυσαν 935 εκατ στην Eurobank και ο Paulson 500 εκατ στην Πειραιώς και βεβαίως επιπλέον 240 εκατ στην Alpha bank.
Το Fairfax κατέχει το 31,7% της Eurobank, ο Paulson κατέχει το 9,23% της Πειραιώς.
Το Fairfax στην πορεία επεκτάθηκε και διαθέτει υπό διαχείριση assets περίπου 40 δισεκ. δολάρια ενώ αντιθέτως ο Paulson από 36 δισεκ. δολάρια υπό διαχείριση… συρρικνώθηκε στα 8,9 δισεκ. δολάρια εκ των οποίων τα 6,5 δισεκ. ανήκουν στην οικογένεια.
Το Paulson & Co από hedge funds έχει μετατραπεί σε family fund με διαφοροποιημένη στρατηγική.
Το bankingnews σε ανύποπτο χρόνο έχει υποστηρίξει ότι οι βασικοί μέτοχοι που στήριξαν τις ελληνικές τράπεζες το 2014 και 2015 πλησιάζει ο καιρός – εντός των επόμενων 24 μηνών – που θα λάβουν αποφάσεις για τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα.
To Fairfax μετά την απορρόφηση της Grivalia μείωσε το μέσο κόστος κτήσης από 2,50 ευρώ στα 0,95 ευρώ περίπου οπότε μετά από 4 χρόνια το Fairfax μηδένισε τις λογιστικές του ζημίες.
Δεν έχει καμία επένδυση με ζημίες στην Ελλάδα και η Eurobank η μεγαλύτερη επένδυση του Fairfax στην Ελλάδα ισοσκέλισε τις ζημίες.
Αυτό είναι απόρροια ορθών επιλογών της διοίκησης Καραβία.
Το βασικό ερώτημα είναι το Fairfax θα είναι επενδυτής στην Ελλάδα εις τον αιώνα τον άπαντα;
Η περίπτωση της Bank of Ireland διδάσκει ότι εάν μια μετοχή σημειώσει μεγάλη ανάκαμψη τότε το Fairfax είναι δυνητικός πωλητής.
Αγόρασε στα 0,11 ευρώ και πούλησε στα 0,32 με 0,34 ευρώ στην Bank of Ireland.
To Fairfax για να μειώσει την συμμετοχή του στην Eurobank σε βάθος 2 ετών θα πρέπει
1)Η μετοχή της Eurobank να επιτρέπει την καταγραφή αξιόλογων κερδών για το Fairfax.
2)Το Fairfax θα επιδιώξει να ξαναπάρει πίσω την Grivalia, το βασικό σενάριο θέλει η Grivalia να βγαίνει εκ νέου από τον ισολογισμό της Eurobank σε βάθος χρόνου.

Σε ποια τιμή όμως θα μπορούσε να φθάσει η μετοχή της Eurobank;
Ήδη στην περιοχή του 1 ευρώ διαμορφώνει ακριβές αποτιμήσεις πολύ περισσότερο στα 1,10 ευρώ ή 1,30 ευρώ που είναι η πιο υψηλή τιμή στόχος.
Με βάση ενδείξεις η σταδιακή αποεπένδυση του Fairfax στην Eurobank θα συνδυαστεί με μια μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ώστε να αυξηθεί η διασπορά και οι ξένοι επενδυτές να κατέχουν αξιόλογο ποσοστό του μετοχολογίου.

Ο Paulson για να ισοσκελίσει τις λογιστικές ζημίες χρειάζεται την Πειραιώς στα 12 ευρώ

Ο Paulson επένδυσε στην Πειραιώς δύο φορές συνολικά 500 εκατ ευρώ που σήμερα αντιστοιχούν σε 40,4 εκατ μετοχές ή τρέχουσας αξίας 126 εκατ ευρώ.
Για να μπορέσει να ισοσκελίσει τις λογιστικές ζημίες που εμφανίζει στην Πειραιώς θα πρέπει η χρηματιστηριακή τιμή από 3,12 ευρώ της τρέχουσας περιόδου να φθάσει στα 12 ευρώ ανά μετοχή.
Το 2022 που αναμένονται τα NPEs να έχουν υποχωρήσει κάτω από 10% στην Πειραιώς ας υποθέσουμε ότι η μετοχή θα έχει φθάσει στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015 δηλαδή τα 6 ευρώ μετά το reverse split.
Για να φθάσει η μετοχή της Πειραιώς στα 12 ευρώ ή κεφαλαιοποίηση θα πρέπει να φθάσει στα 5,3 δισεκ. ευρώ από 1,36 δισεκ. ευρώ της τρέχουσας περιόδου.
O Paulson κάποια στιγμή που θα συνδυαστεί πιθανόν και με την πώληση του 26% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ίσως αποφασίσει να αποχωρήσει από την Πειραιώς.
Το 26% του ΤΧΣ και το 9,23% του Paulson διαμορφώνουν ένα ποσοστό πάνω από 35%, ένας μεγάλος διεθνής επενδυτής θα μπορούσε έτσι να αποκτήσει τον έλεγχο της τράπεζας Πειραιώς.
Η διοίκηση Μεγάλου εάν υποτεθεί ότι θα τα κάνει όλα τέλεια το μέγιστο που μπορεί να επιτύχει είναι να ξαναδεί η μετοχή τα 6 ευρώ σε μια τέτοια περίπτωση ο Paulson θα συνεχίζει να χάνει το 50% της επένδυσης του.

Μπορεί ακόμη να μην έχει φθάσει το πλήρωμα του χρόνου αλλά οι δύο βασικότεροι ιδιώτες μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών Fairfax και Paulson θα σχεδιάζουν την σταδιακή αποχώρηση τους από τις ελληνικές τράπεζες…σενάριο πιθανό σε βάθος 24 μηνών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης