Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (PRELIUM Investment Services): Σε υψηλά πέντε ετών ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Κων. Φέγγος (PRELIUM Investment Services): Σε υψηλά πέντε ετών ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Άρθρο του κ. Κων. Φέγγου, προέδρου της PRELIUM Investment Services στο bankingnews.gr
Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου, συνεχίζει να κινείται στα ψηλά πενταετίας καθώς επίπεδα τιμών στις 900 μονάδες, είχαμε να δούμε από το τέλος του 2014 (με μια στιγμιαία εξαίρεση το Φεβρουάριο του 2015).
Αυτό δίνει στην Ελληνική αγορά, αποδόσεις της τάξης του 50%, καθώς ξεκινήσαμε σχεδόν στις 600 μονάδες και βρισκόμαστε στις 900.
Αντίστοιχα ο δείκτης FTSE που επηρεάζεται περισσότερο από τις τράπεζες, έχει φτάσει τα επίπεδα που είχε ακριβώς πριν τα capital controls και προσπαθεί για μια ακόμη φορά να διατηρήσει την ανοδική τάση.
Με το κλείσιμο της Παρασκευής να συμπίπτει με την τελευταία συνεδρίαση του Νοεμβρίου, καλό θα είναι να περιμένουμε την επόμενη βδομάδα για να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα.
Όμως είναι προφανές ότι κάτι κινείται στο πονεμένο χρηματιστήριο της Ελλάδας.
Σημαντική εξέλιξη είναι ότι μπαίνουμε στον Δεκέμβριο με δύο ενεργές Αυξήσεις Μετοχικών Κεφαλαίων, για τις εταιρείες LAMDA Development και BRIQ Properties (του ομίλου QUEST).
Οι επενδυτές πρέπει να θυμούνται πως Αυξήσεις Μετοχικών Κεφαλαίων, σημαίνει απορρόφηση ρευστότητας από τις εταιρείες που τις κάνουν.  Οι επενδυτές που έχουν μετοχές των παραπάνω εταιρειών θα κληθούν να καταθέσουν πολλά χρήματα στις αυξήσεις.
Τα χρήματα αυτά θα αφαιρεθούν από τη γενική ρευστότητα της αγοράς.  
Είναι συνηθισμένο σε περιόδους αυξήσεων, κάποιοι επενδυτές να ρευστοποιούν θέσεις σε μετοχές που δεν κινούνται για να λάβουν (έστω και βραχυπρόθεσμα) θέσεις στις μετοχές που κάνουν τις αυξήσεις και προφανώς βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Από την άλλη οι αυξήσεις προσελκύουν και νέα χρήματα στην αγορά, από επενδυτές που μέχρι τώρα τοποθετούσαν τη ρευστότητά τους σε άλλες επενδύσεις.  
Ειδικά στην αύξηση της εμβληματικής LAMDA, που έχει συνδυαστεί με το ξεκίνημα της εξόδου από το επενδυτικό τέλμα που μας βασανίζει εδώ και χρόνια, η πορεία της αύξησης θα είναι σημαντική.  
Μια άνετη επιτυχία θα σηματοδοτήσει καλές εξελίξεις για το επόμενο έτος, ενώ μια δυστοκία, θα εκληφθεί από τους επενδυτές σαν κακός οιωνός.
Τα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια, επίσης κινούνται σε υψηλά έτους με τα αμερικάνικα μάλιστα να κατακτούν νέα υψηλά επίπεδα τιμών, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις πολλών διεθνών οίκων και την ανησυχία που εκδηλώθηκε τον Αύγουστο.
Φυσικά η κατάκτηση όλο και υψηλότερων επιπέδων, κάνει όλο και μεγαλύτερη την πιθανότητα για έντονη διόρθωση, αλλά από την άλλη μεριά νομίζω δείχνει πως σε ένα κόσμο με μηδενικά επιτόκια οι παραγωγικές επενδύσεις που διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια, αποτελούν μονόδρομο για τους διεθνείς επενδυτές που δεν θέλουν τα χρήματά τους να λιμνάζουν.
Το ίδιο ελπίζουμε να γίνει συνείδηση και στην Ελλάδα, όπου μετά το 1999, το χρηματιστήριο έχει χάσει μεγάλο μέρος της φήμης και της χρησιμότητάς του.
Πίσω στην Ελλάδα, ο Δεκέμβριος έρχεται στο χρηματιστήριο με πολλά θέματα σε εκκρεμότητα.  
Οι δύο ενεργές αυξήσεις θα προσελκύσουν νέα κεφάλαια αλλά και θα αναλώσουν κεφάλαια που ήδη βρίσκονται εδώ.
Η δυναμική των επιτοκίων έχει εξαντληθεί καθώς φτάσαμε τα Ευρωπαϊκά επίπεδα, και αρκετές εταιρείες προχωρούν ή σχεδιάζουν ομολογιακές εκδόσεις που επίσης αντλούν ρευστότητα από την αγορά.
Το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ βρίσκεται στο τελικό στάδιο αποδοχής του και θα δημιουργήσει την τάση για τον τραπεζικό τομέα.
Τα θετικά μέτρα του νέου φορολογικού πρέπει να γίνουν κατανοητά και να απορροφηθούν από την αγορά.
Σίγουρα οι επενδυτές Έλληνες και ξένοι θα αξιολογήσουν την πορεία των παραπάνω κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και συνεπώς όλοι οι ενασχολούμενοι με την Ελληνική αγορά έχουν συμφέρον να τους εκπλήξουν ευχάριστα, αν θέλουν το καλό κλίμα του 2019 να συνεχιστεί και το 2020.  
Όμως όπως είπα και προηγουμένως οι απαιτήσεις για κεφάλαια είναι αυξημένες και αυτό μπορεί να είναι προβληματικό.
Οι επενδυτές πρέπει να είναι ψύχραιμοι αν δουν έντονες διακυμάνσεις και πρέπει να θυμούνται ότι ο Ιανουάριος κάθε έτους είναι συνήθως καλός χρηματιστηριακά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης