Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Ανατολική Ευρώπη στρέφεται σε ένα «ενεργειακό» πεδίο μάχης

tags :
Η Ανατολική Ευρώπη στρέφεται σε ένα «ενεργειακό» πεδίο μάχης
Η Ανατολική Ευρώπη στρέφεται σε ένα «ενεργειακό» πεδίο μάχης
Η Βουλγαρία συμφώνησε να επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσει τον λιμένα της Μαύρης Θάλασσας για ναυτικές προσπάθειες συντονισμού καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ της Δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας και της Ρωσίας
Η συμφωνία επετεύχθη μετά από συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump και του Βούλγαρου πρωθυπουργού Boyko Borisov στο Λευκό Οίκο στις 25 Νοεμβρίου.
Το ΝΑΤΟ ενίσχυσε την άμυνα του στην Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, η οποία αποτελεί νέο όριο στη γεωπολιτική σκακιέρα στον τομέα της ενέργειας μετά την προσάρτηση από τη Ρωσίας της Κριμαίας το 2014 και την κατάσχεση ουκρανικών πλοίων.
Το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε νωρίτερα μέσα στο 2019 στρατιωτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 20 πλοία και πληρώματα από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τον Καναδά, την Ελλάδα, τις Κάτω Χώρες και την Τουρκία, για να δείξει τη δυναμική του στη Ρωσία.
Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας  εδρεύει στην Κριμαία.
«Με την ανησυχία τους για την κατάσταση της ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα, οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την προσφορά της Βουλγαρίας να παράσχει μια θαλάσσια συντονιστική λειτουργία στη Βάρνα για να υποστηρίξει την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ», ανέφεραν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βουλγαρία σε κοινή δήλωση.
Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Βουλγαρίας θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις υψηλού επιπέδου για να συζητήσουν την περαιτέρω στρατιωτική συνεργασία, ανέφερε η δήλωση.
Τα μέλη του ΝΑΤΟ Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία συνορεύουν με τη Μαύρη Θάλασσα μαζί με την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Ρωσία.
Τόσο η Ουκρανία όσο και η Γεωργία εξέφρασαν την επιθυμία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ
Ο Trump φιλοξένησε τον πρόεδρο της Ρουμανίας κ. Klaus Iohannis τον Οκτώβριο του 2018, στο πλαίσιο σειράς συναντήσεων με ηγέτες από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Αυστρίας.
Πριν από την άφιξή του στην Ουάσινγκτον, ο Borisov δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν θα επιτρέψει μια μόνιμη στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, μια κίνηση που θα εξοργίσει τη Ρωσία.
Η Βουλγαρία συμφώνησε να συνεχίσει να αυξάνει τις στρατιωτικές της δαπάνες για τον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών της και την επίτευξη των στόχων του ΝΑΤΟ ύψους τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ της, ένα όριο που θα ξεπεράσει το 2019, μετά την αγορά των πρώτων μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πρόκειται για ένα πακέτο 1,67 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αποτελεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική προμήθεια της χώρας από την πτώση του κομμουνισμού στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Περιλαμβάνει πυρομαχικά, εκπαίδευση και υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα οκτώ  αεροσκάφη F-16 αναμένεται να παραδοθούν στη Βουλγαρία το 2023 και το 2024 για να αντικαταστήσουν τον στόλο των Σοβιετικών κατασκευαστών MiG-29 της Βουλγαρικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Η Ουάσινγκτον συμφώνησε να επιδιώξει εταιρικές σχέσεις αμυντικού και βιομηχανικού τομέα με βουλγαρικές εταιρείες, ενώ η Σοφία συμφώνησε να ανοίξει τις αμυντικές της προμήθειες στις αμερικανικές εταιρείες, ανέφερε μια ξεχωριστή κοινή δήλωση των δύο προέδρων.

Διαφοροποίηση ενεργειακού εφοδιασμού

Η Ουάσινγκτον θα έχει ως στόχο να βοηθήσει τη Βουλγαρία να απομακρυνθεί από την ενεργειακή εξάρτηση της Ρωσίας όχι μόνο μέσω εξαγωγών φυσικού αερίου αλλά και μέσω της προμήθειας πυρηνικών καυσίμων, δήλωσε η κοινή προεδρική δήλωση.
Το μόνο πυρηνικό εργοστάσιο της Βουλγαρίας, το Κοζλοντούι, τροφοδοτείται με ενέργεια από τη Ρωσία, ενώ εισάγει το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν μια τεχνική ομάδα στη Βουλγαρία για να μελετήσουν τη συνεργασία σε διάφορους τομείς ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βουλγαρία σχεδιάζουν επίσης να συνεργαστούν για να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Βουλγαρίας υποστηρίζοντας ταχέως τη χορήγηση αδειών και τη χρήση αμερικανικού πυρηνικού καυσίμου για τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι», ανέφερε η κοινή προεδρική δήλωση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν επίσης τη Βουλγαρία να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να προστατεύσει τις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης, οι οποίες έχουν διαβρωθεί την τελευταία δεκαετία, καθώς ο ενεργειακός τομέας έρχεται υπό τον έλεγχο πολιτικά συνδεδεμένων ολιγαρχιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης