Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έσοδα 3 δισ. από τους φόρους στα ακίνητα το 2020 με «όχημα» τα αγροτεμάχια

tags :
Έσοδα 3 δισ. από τους φόρους στα ακίνητα το 2020 με «όχημα» τα αγροτεμάχια

Οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων θα πληρώσουν το 2020 υψηλότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με αυτόν που κατέβαλαν φέτος
Να ανακατέψει την τράπουλα με τις εισπράξεις από τους φόρους στα ακίνητα η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο και τα αγροτεμάχια για να βγει ο λογαριασμός για έσοδα 3 δισ. ευρώ το νέο έτος.
Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί για τα αγροτεμάχια - τα οποία σήμερα φορολογούνται με 1 ευρώ το στρέμμα και ο ΕΝΦΙΑ αυξομειώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τη θέση του οικοπέδου - προβλέπουν την αναπροσαρμογή της αξία τους. Γεγονός που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες  αυτών των ακινήτων θα πληρώσουν το 2020 υψηλότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με αυτόν που κατέβαλαν φέτος.
Εξίσου αυξημένος θα είναι όμως ο τελικός φόρος και για τα εντός σχεδίου ακίνητα.
Η δέσμευση της κυβέρνησης για εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές αλλάζει τα δεδομένα και φέρνει ανατιμήσεις όχι μόνο στις αξίες αλλά και στους φόρους που συνδέονται με τις μεταβιβάσεις των ακινήτων.
Το καρέ των εκπλήξεων για τους ιδιοκτήτες θα έρθει να συμπληρώσει η ένταξη 3.000 περιοχών επί συνόλου 7.500 που βρίσκονται εκτός στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας τους.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι μετά την επέκταση και την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών να δημιουργηθεί μία αξιόπιστη βάση δεδομένων, ένα «αποθετήριο αξιών», στο οποίο θα συγκεντρώνονται στοιχεία από διάφορους φορείς (Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΛΣΤΑΤ) έτσι ώστε η διαδικασία της αναπροσαρμογής να γίνει αυτοματοποιημένη.
Επίκειται η διαμόρφωση πρότασης για πραγματοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν προταθεί από την τεχνική βοήθεια των θεσμών, οι οποίες διαθέτουν προηγμένα συστήματα μαζικής εκτίμησης αξιών ακινήτων. Αυτά για την απόκτηση τεχνογνωσίας για τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές στον τομέα αυτό.
Το φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες προβλέπει ακόμη βαριά  έως 100.000 ευρώ για όσους συλλαμβάνονται να αποκτούν εισοδήματα εκμισθώνοντας ακίνητα που βρίσκονται σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και δεν έχουν δηλωθεί.
Βαρύς θα είναι ο πέλεκυς και για τους παρόχους που δεν συνεργάζονται με τις ελληνικές φορολογικές αρχές, αποφεύγοντας να δώσουν στοιχεία για τους ιδιοκτήτες που δεν έχουν καταχωριστεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Παράλληλα, ψαλιδίζεται κατά 67% η  έκπτωση φόρου που προβλέπονταν στο αρχικό σχέδιο για τους φορολογούμενους που προχωρούν σε ανακαίνιση ή ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου τους και θεσπίζεται νέο πλαίσιο για τους φορολογούμενους που θέλουν να πωλήσουν ακίνητα αλλά έχουν οφειλές ΕΝΦΙΑ.

Αναλυτικότερα:

1.Αναθεώρηση της αξίας των αγροτεμαχίων: Σήμερα, ο κύριος φόρος του ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια είναι 1 ευρώ ανά στρέμμα και αυξομειώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τη θέση του αγροτεμαχίου με βάση 5 συντελεστές: Θέσης, Χρήσης,  Άρδευσης ,Απαλλοτρίωσης, Κατοικίας.

2.Νέες αντικειμενικές αξίες: Το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στην  η ένταξη 3.000 περιοχών επί συνόλου 7.500 που βρίσκονται εκτός στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας τους. Η επέκταση του αντικειμενικού θα γίνει σε δύο φάσεις, το 2020 και το 2021. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη επέκταση θα αφορά περιοχές- φιλέτα, δηλαδή ζώνες σε νησιά και άλλους τουριστικούς προορισμούς. Σήμερα η φορολογητέα αξία τους υπολογίζεται από την εφορία με συγκριτικά στοιχεία και κατά τεκμήριο ο τελικός φόρος είναι δυσανάλογα μικρός. Οι περιοχές, που θα παραμείνουν εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, είναι κατά κύριο λόγο ορεινές ή απομακρυσμένες, με χαμηλή εμπορική αξία κι ως εκ τούτου η κάλυψη τους από το αντικειμενικό σύστημα, δεν αναμένεται να φέρει έσοδα στα κρατικά ταμεία ενώ είναι ο υπολογισμός της αξίας τους είναι δύσκολο έργο.

3. Αναθεώρηση αντικειμενικών τιμών: Η δεύτερη άσκηση εξίσωσης των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο και του 2020 και ο ΕΝΦΙΑ μάλλον θα υπολογιστεί με τις νέες αυξημένες τιμές. Από τον 2021 θα ακολουθήσει μία ακόμη αναπροσαρμογή.

4. Ακίνητα Airbnb:  Η ΑΑΔΕ βάζει στο παιχνίδι και τις ίδιες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες για τον εντοπισμό των ιδιοκτητών ακινήτων που κρύβουν από την Εφορία τα εισοδήματα που εισπράττουν από βραχυχρόνια μίσθωση. Έτσι, οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες (Airbnb, HomeAway, Booking.com κ.α.) αφού πρώτα υποχρεώθηκαν να αναρτούν τους ειδικούς ηλεκτρονικούς κωδικούς των ακινήτων που «ανεβάζουν», πλέον καλούνται να παράσχουν κάθε στοιχείο που θα τους ζητείται από τις φορολογικές αρχές.   Στην περίπτωση που δεν συμμορφώνονται, τότε εκτός από το βαρύ πρόστιμο, που θα φτάνει στις 100.000 ευρώ, θα διακόπτεται και η πρόσβαση στους ιστότοπους.
Ειδικότερα:
- Σε περίπτωση που κατά τη διακοπής πρόσβασης στις ιστοσελίδες  πραγματοποιούνται συναλλαγές από τους πωλητές στις  πλατφόρμες, επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ στον πωλητή.
-  Στον Πάροχο Υπηρεσιών Διαδικτύου επιβάλλεται πρόστιμο από 30.00  ευρώ έως 100.000 ευρώ σε περίπτωση  μη χορήγησης στοιχείων
- Σε περίπτωση μη χορήγησης στοιχείων από κάθε άλλο πρόσωπο, φυσικό ή νομικό, ή νομική οντότητα πλην του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου, επιβάλλεται πρόστιμο από 5.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ.

5. Έκπτωση φόρου για εργασίες στην οικοδομή:  Στα 6.400 ευρώ σε βάθος τετραετίας περιορίζεται το όριο της  μέγιστης έκπτωσης του 40% στις δαπάνες για υπηρεσίες ενεργειακής , αισθητικής ή λειτουργικής αναβάθμισης ακινήτων με μέγιστο όριο (δαπάνης) τα 16.000 ευρώ. Η μεγάλη έκπληξη είναι ότι η έκπτωση θα είναι τελικά από τον φόρο και όχι από το εισόδημα.

6. Πώληση ακινήτου με οφειλή ΕΝΦΙΑ: Παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης πιστοποιητικού για πώληση ακινήτου με οφειλές ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος θα αποδίδεται στο Δημόσιο από τους συμβολαιογράφους.

7. Αναστολή του ΦΠΑ για τρία χρόνια: Όλα τα νεόδμητα ακίνητα με άδεια οικοδομής μέχρι και τα τέλη του 2022 θα πωλούνται χωρίς ΦΠΑ 24%. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβαρύνονται με φόρο μεταβίβασης 3% ο οποίος επιβάλλεται σήμερα στην αγορά πρώτης κατοικίας εφόσον η αξία της υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια και στις πωλήσεις «μεταχειρισμένων» ακινήτων.  Η αναστολή της επιβολής του ΦΠΑ θα ισχύσει για όλα τα κτίσματα τα οποία έχουν οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά και είτε έχουν παραμείνει ημιτελή μέχρι σήμερα είτε έχουν αποπερατωθεί αλλά έχουν μείνει μέχρι σήμερα απούλητα. Το μέτρο ακουμπά 100.000 περίπου ακίνητα που παρέμειναν στα αζήτητα λόγω της κρίσης και της υψηλής φορολογία και τώρα οι κατασκευαστές έχουν την δυνατότητα να τα πουλήσουν σε πιο προσιτές τιμές μετά την αφαίρεση του ΦΠΑ.

8. Πάγωμα φόρου υπεραξίας: Αναστέλλεται για ακόμα τρία χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2022 ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Είναι ένας φόρος ο οποίος επιβαρύνει τους πωλητές ακινήτων και επιβάλλεται στη διαφορά που προκύπτει μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης του ακινήτου. Στην πράξη ο φόρος αυτός δεν εφαρμόστηκε ποτέ από το 2013 που θεσμοθετήθηκε. Μετά το 2022 το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει σε επανεξέταση του φόρου από μηδενική βάση ώστε να μην χαθεί η δυναμική της ανάπτυξης στην κτηματαγορά.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης