Τελευταία Νέα
Speculator

Ο ενθουσιασμός για το μέρισμα του ΟΠΑΠ και τι θα μπορούσαν να μοιράσουν οι «αδάνειστες» του ΧΑ

Ο ενθουσιασμός για το μέρισμα του ΟΠΑΠ και τι θα μπορούσαν να μοιράσουν οι «αδάνειστες» του ΧΑ
Ποσοστά επιστροφής κεφαλαίων στους μετόχους που ξεπερνούν σημαντικά το 50% της αποτίμησης θα μπορούσαν να δώσουν κάποιες εισηγμένες
Ενθουσιασμό έχει προκαλέσει στις τάξεις των αναλυτών και επενδυτών η απόφαση του ΟΠΑΠ να δώσει αυξημένο μέρισμα και μάλιστα πάνω από τα 1,20 ευρώ (έκτακτο και τακτικό) με τους αναλυτές να σημειώνουν πως η αύξηση της μόχλευσης στις δύο φορές (σχέση net debt/EBITDA) θα μπορούσε να φέρει ανάλογα μερίσματα και για επόμενες χρήσεις.
Η δυναμική που αποκτούν τα EBITDA του ΟΠΑΠ και η χαμηλή για τους αναλυτές μόχλευση του Οργανισμού, επιτρέπει τέτοιες διανομές και έχει τύχει θετικής αποδοχής από τους επενδυτές.
Η μετοχή του Οργανισμού διαπραγματεύεται σε νέα σχεδόν 5 ετών, υποστηρίζοντας την κίνηση της αγοράς προς νέα υψηλά.
Σε μία υποθετική ανάλυση, αρκετές εταιρείες και ειδικά όσες έχουν αρνητικό καθαρό δανεισμό και καλά μεγέθη θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ΟΠΑΠ.
Η Jumbo δέχθηκε πρόσφατα κριτική καθώς διαθέτει ισχυρά μεγέθη με καλή ανάπτυξη κάθε έτος και αρνητικό δανεισμό.
Αν η διοίκηση της Jumbo ακολουθούσε το παράδειγμα του ΟΠΑΠ και αύξανε τον καθαρό δανεισμό της έως και δύο φορές τα EBITDA θα μπορούσε να δώσει μερίσματα ύψους 5,7 ευρώ ανά μετοχή.
Η Jumbo στη χρήση που έληξε στις 30/6/19 είχε αρνητικό καθαρό δανεισμό 307 εκατ. ευρώ και EBITDA 238 εκατ. ευρώ.
Το συνολικό ποσό που θα μπορούσε να μοιράσει ανέρχεται στα 785 εκατ. ευρώ και τότε θα είχε δανεισμό λίγο κάτω από 470 εκατ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ με τα στοιχεία εξαμήνου είχε αρνητικό καθαρό δανεισμό 426 εκατ. ευρώ και EBITDA 44,6 εκατ. ευρώ.
Με πρόχειρους υπολογισμούς θα μπορούσε να δώσει 590 εκατ. ευρώ στους μετόχους της την ώρα που η αποτίμησή της στο ταμπλό είναι στα 793 εκατ. ευρώ.
Ανά μετοχή θα μπορούσε δηλαδή να δώσει 5,55 ευρώ.
Η Καρέλιας με αρνητικό καθαρό δανεισμό 419 εκατ. ευρώ και EBITDA 37,7 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο θα μπορούσε επίσης να δώσει 500 εκατ. ευρώ όταν η αποτίμηση είναι στα 783 εκατ. ευρώ ή 181 ευρώ ανά μετοχή ως μέρισμα με την τιμή στο ταμπλό να είναι στα 280 ευρώ.  
Αντιστοίχως ο ΟΛΘ θα μπορούσε να δώσει 12,4 ευρώ ανά μετοχή με κλείσιμο στα 26,1 ευρώ στις 29/11.
Η ΕΥΑΘ με κλείσιμο στα 4,84 ευρώ θα μπορούσε να δώσει 2,90 ευρώ ανά μετοχή, η Alpha Αστικά Ακίνητα μόνο το ταμείο της θα έδινε 5,43 ευρώ με τιμή κλεισίματος στα 6,80 ευρώ, η Πλαστικά Κρήτης θα μπορούσε να δώσει 3,66 ευρώ με τιμή 13,2 ευρώ και η AS Company 1,53 ευρώ με τιμή στο ΧΑ 2,86 ευρώ.
Τέλος η Centric με αποτίμηση 24,7 εκατ. ευρώ και αρνητικό καθαρό δανεισμό 16,7 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να δώσει μόνο τη ρευστότητα και άρα 0,165 ευρώ ανά μετοχή με την τιμή ναι είναι στα 0,2450 ευρώ.
Το ερώτημα είναι φυσικά πόσες εταιρείες θα έχουν δυναμική αύξησης κερδών και καλές ταμειακές ροές σε βάθος χρόνου ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τους τόκους και να μειώσουν το χρέος και τι θα μπορούσε να συμβεί σε μία νέα κρίση, όπου η δυναμική θα χαθεί και οι τόκοι θα τρέχουν;

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης