Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Φουντώνει» ο πόλεμος των καρτέλ στο Μεξικό – Σε ύφεση η οικονομία - βαθαίνει η κοινωνικοοικονομική κρίση

tags :
«Φουντώνει» ο πόλεμος των καρτέλ στο Μεξικό – Σε ύφεση η οικονομία - βαθαίνει η κοινωνικοοικονομική κρίση
Οι αποτυχίες του μεξικανικού προέδρου Andrés Manuel López Obrador αρχίζουν να υλοποιούνται με εκκωφαντικό τρόπο
Οι αποτυχίες του μεξικανικού προέδρου Andrés Manuel López Obrador αρχίζουν να υλοποιούνται με εκκωφαντικό τρόπο.
Πρώτον, η οικονομία επιβραδύνεται, δεύτερον, οι δολοφονίες σε ολόκληρη τη χώρα διαμορφώνονται σε αριθμό ρεκόρ και τρίτον, υπάρχουν μικρές πόλεις γεμάτες με Αμερικανούς, που τα καρτέλ των ναρκωτικών τώρα εισβάλλουν.
Η οικονομία του Μεξικού εισήλθε σε ύφεση το α’ τρίμηνο του 2019, ο Obrador υποσχέθηκε να «κάνει το Μεξικό Μεγάλο και πάλι», αν και η ύφεση και έχει εκτροχιάσει τα σχέδιά του για  αναζωογόνηση της οικονομίας.
Η ύφεση στην οικονομία έρχεται σε μια εποχή επιδείνωσης των πολέμων των καρτέλ των ναρκωτικών και της ραγδαίας αύξησης των ανθρωποκτονιών.
Μέχρι στιγμής μέσα στο 2019, 28.741 άνθρωποι σκοτώθηκαν καθώς βαθαίνει η κοινωνικοοικονομική κρίση.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump είναι έτοιμος να ορίσει μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών ως τρομοκρατικές ομάδες και αυτό θα επιτρέψει μία μέρα στον αμερικανικό στρατό να καταπολεμήσει τα καρτέλ των ναρκωτικών στο μεξικάνικο έδαφος.
Και όπως αναφέρει το Bloomberg  τα καρτέλ ναρκωτικών έχουν «εισβάλλει» στο San Miguel de Allende, μια πόλη αποικιακής εποχής στην κεντρική πολιτεία του Μεξικού, που φιλοξενεί 160.000 ανθρώπους και περίπου 10.000 Αμερικανούς και Καναδούς.
Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι οι βίαιες συμμορίες ναρκωτικών ζητούν χρήματα για προστασία από τις μικρές επιχειρήσεις και έχουν πλημμυρίσει την πόλη με κοκαΐνη, με αποτέλεσμα πολέμους μεταξύ συμμοριών και άλμα στις ανθρωποκτονίες.
Το χάος ξεκίνησε πριν από αρκετούς μήνες, αλλά πριν από αυτό, η μικρή πόλη ήταν ειρηνική.
Τώρα οι άνθρωποι πεθαίνουν σε χαλάζι πυροβολισμών κάθε εβδομάδα.
Τα μέλη του καρτέλ σκοτώνουν μη συμμορφούμενους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που αρνούνται να καταβάλουν χρήματα για προστασία.
Ο Manuel, ένας τοπικός διευθυντής εστιατορίου, είπε στο Bloomberg ότι αυτό το είδος εγκλήματος ήταν αδιανόητο το καλοκαίρι.
«Είναι ακόμα δύσκολο να πιστέψουμε» ότι υπάρχει τόσο χάος σε όλη την πόλη.
Το San Miguel έχει προστεθεί στον κατάλογο δημοφιλών προορισμών, όπως το Cabo San Lucas, το Κανκούν και η Πόλη του Μεξικού, όπου οι πολεμικές συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια.



Η προσέγγιση «laissez-faire» του προέδρου Obrador στην καταπολέμηση του εγκλήματος θεωρείται ευρέως ως αποτυχία.
«Η ασφάλεια είναι ένα εθνικό πρόβλημα τώρα και δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να το αποφύγει» δήλωσε ο Javier Quiroga, επικεφαλής της ένωσης μπαρ και καντίνας στο Guanajuato, την πολιτεία  στην οποία βρίσκεται το San Miguel.
«Είναι όλο και πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να κάνουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες».
Οι τοπικές αναφορές ανέφεραν ότι τα καρτέλ ναρκωτικών δεν έχουν επιτεθεί στην περιοχή όπου είναι τα θέρετρα, που είναι δημοφιλή στους τουρίστες και σε στελέχη εταιρειών.
Μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Volkswagen AG και η General Motors Co., οι οποίες διαθέτουν εγκαταστάσεις παραγωγής στην περιοχή, έχουν επίσης αναφέρει ότι τα καρτέλ δεν τους έχουν ενοχλήσει.
Προς το παρόν, τα καρτέλ απευθύνονται μόνο σε ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, αλλά αυτό μπορεί ασφαλώς να αλλάξει.
Η άνοδος της βίας των καρτέλ οδήγησε σε μείωση της πληρότητας των ξενοδοχείων τον Αύγουστο κατά 15% σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης.
Κάποιοι ιδιοκτήτες καταστημάτων εγκατέλειψαν την πόλη αφού δεν μπόρεσαν να πληρώσουν χρήματα για προστασία στα καρτέλ και άλλοι δολοφονήθηκαν.
Τα μέλη των καρτέλ έχουν αφήσει σάκους με κοκαΐνης στους ιδιοκτήτες καταστημάτων, απαιτώντας τους να πληρώνουν για τα ναρκωτικά.
Το Bloomberg επισημαίνει ότι ένας λόγος για την αύξηση της βίας οφείλεται στην «κυβερνητική καταστολή των κλοπών καυσίμων στην περιοχή που ώθησε τα καρτέλ να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές εισοδήματος για να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις τους».
Τα καρτέλ «προσπαθούν να κάνουν όνομα για τον εαυτό τους, να γίνουν γνωστά και να κερδίσουν γρήγορα χρήματα», δήλωσε ο Gladys McCormick, καθηγητής του Μεξικού-ΗΠΑ. σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Syracuse στη Νέα Υόρκη.
«Η εκβίαση είναι ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό».
Ο McCormick είπε ότι η βία στο San Miguel «είναι ένα σκοτεινό σύννεφο στον ορίζοντα γιατί ειδοποιεί ότι αυτό πουθενά δεν είναι ασφαλές πια.
Το γεγονός ότι υπάρχει μια τέτοια διεθνής παρουσία στο San Miguel de Allende εγγυάται ότι ο φόβος που αισθάνεται μέσα στην πόλη θα επαναληφθεί πέρα από το Μεξικό».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης