Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στα χέρια της Αθήνας η συμφωνία Τουρκίας με Λιβύη: Είναι αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο - Erdogan: Δεν υποχωρούμε - Υπερψηφίστηκε από την τουρκική Βουλή

tags :
Στα χέρια της Αθήνας η συμφωνία Τουρκίας με Λιβύη: Είναι αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο - Erdogan: Δεν υποχωρούμε - Υπερψηφίστηκε από την τουρκική Βουλή
Πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθαρίζουν ότι «το περιεχόμενο του κειμένου είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας»
Σε λεπτομερή εξέταση του κειμένου της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβυής βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, ενώ παράλληλα η εν λόγω «συμφωνία» υπερψηφίστηκε σήμερα 05/12 από το τουρκικό κοινοβούλιο.
Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το μνημόνιο εγκρίθηκε με 293 ψήφους.

Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν τέσσερα κόμματα, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και το Καλό Κόμμα (ΙΥΙ Parti).
Πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθαρίζουν ότι
«το περιεχόμενο του κειμένου είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας».
Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία αποτελεί αντικείμενο μελέτης από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις της ελληνικής πλευράς.
Επί του παρόντος, πάντως, παραμένει άγνωστο πως το έγγραφο έφτασε στα χέρια της ελληνικής πλευράς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε καμία ανάμειξη η πλευρά της Λιβύης.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα (9/12/2019), θα συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, προκειμένου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη συζήτηση μεταξύ Μητσοτάκη και Erdogan αλλά και για την ανάγκη να υπάρξει μία εθνική στρατηγική απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις της τουρκικής πλευράς.
Παράλληλα την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης δρομολογεί η Αθήνα.
Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε δώσει στον πρέσβη της Λιβύης προθεσμία έως αύριο (6/12/2019) για να παραδώσει τη συμφωνία με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες.
Ωστόσο, αν και το τελεσίγραφο δεν έχει λήξει, η ελληνική πλευρά έχει στα χέρια της το σύμφωνο, χωρίς όμως να έχει κάποια ανάμειξη η πλευρά της Λιβύης.
Εκτός απροόπτου, λοιπόν, ο Λίβυος πρέσβης θα κληθεί από τον υπουργό Εξωτερικών αύριο το πρωί, θα του εξηγηθεί ο λόγος απέλασής του, θα του αποδοθεί ο χαρακτηρισμός persona non grata και θα του δοθεί μια προθεσμία δύο ημερών προκειμένου να αποχωρήσει από την χώρα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
O Έλληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Κύπριο ομόλογό του για τη χθεσινή, 4/12, συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, αλλά και για τα αποτελέσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Παναγιωτόπουλος (ΥΕΘΑ): Δεν περιμένω από την Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της στην Αν. Μεσόγειο

«Δεν περιμένω από την Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Περιμένω ότι υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης στη διαχείριση του προσφυγικού, όχι όμως με την κατάσταση που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, με την ένταση των ροών και τη σχετική αδιαφορία της Τουρκίας, ιδίως μέσω των λιμενικών αρχών, που δεν συνεργάζονται τόσο πολύ τώρα τελευταία με τις δικές μας».
Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξή του στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΑ, σχολιάζοντας τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Tayyip Erdogan.
Αύριο, κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί το σχέδιο για την αυστηροποίηση της επιτήρησης των συνόρων στον Έβρο, πρόσθεσε ο υπουργός.
Αναφερόμενος ειδικότερα στη χθεσινή συνάντηση, ανέφερε πως έγινε μία ανταλλαγή απόψεων.
«Το κλίμα ήταν ένα κλίμα σοβαρότητας, αλλά και υπολανθάνουσας οικειότητας, μεταξύ δύο πλευρών που έχουν καθίσει πάρα πολλές φορές στο τραπέζι, άλλες φορές με καλύτερο αποτέλεσμα, άλλες με χειρότερο, αλλά εν πάση περιπτώσει, δύο πλευρών που καταλαβαίνει η μία την άλλη.
Κατά καιρούς η ατμόσφαιρα ελάφρυνε, άλλες στιγμές επικράτησε σοβαρότητα.
Εγώ έφυγα με την αίσθηση ότι έχω να κάνω με ανθρώπους που παίζουν το δικό τους παιχνίδι ασφαλώς, έχουν τα δικά τους συμφέροντα να προωθήσουν, αλλά μιλούν και κυρίως αντιμετωπίζουν την ελληνική πλευρά με σοβαρότητα».
Για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, εκτίμησε ότι «δεν θα έχει πολύ μέλλον αυτή η περίφημη συμφωνία με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη.
Αλλά αυτή η δήλωση προθέσεων, ασφαλώς και προβληματίζει ως κίνηση των Τούρκων στη γεωπολιτική σκακιέρα, να μη γελιόμαστε.
Πρέπει να ερμηνεύσουμε την κίνηση, ως σοβαρή ένδειξη κινητικότητας της Τουρκίας σε όλο το εύρος της Ανατολικής Μεσογείου και να πάρουμε τα μέτρα μας».
Όσον αφορά τις επόμενες ενέργειες της Τουρκίας αναφορικά με τη συμφωνία, ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε λέγοντας πως «δεν γνωρίζω το πρόγραμμα των τουρκικών γεωτρήσεων.
Στο παρελθόν ακούγαμε και για γεωτρήσεις στο Καστελόριζο - στο τέλος του καλοκαιριού - και τελικά αυτό δεν έγινε.
Θα το μετρήσουν πολύ προσεκτικά και οι Τούρκοι, και νομίζω ότι ξέρουν καλά πως αυτή η συμφωνία πάσχει, είναι νομικά έωλη.
Είμαι σίγουρος ότι θα μετρήσουν πολύ προσεκτικά τα βήματά τους εκεί».
Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι αύριο συζητείται στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 και την υποστήριξη των Mirage-2000/5, «καθώς και κάποιες άλλες διατάξεις που λύνουν χρόνιες εκκρεμότητες σε μια σειρά ζητημάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας».  
«Θυμίζω - πρόσθεσε - ότι τα Mirage σταμάτησαν να προμηθεύονται ανταλλακτικά πριν από δέκα και παραπάνω χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετά από αυτά να έχουν απαξιωθεί.
Όμως, με τη σύμβαση που έρχεται αύριο, διαπιστώνεται η συμφωνία με τις τρεις βασικές γαλλικές προμηθεύτριες εταιρείες και όταν πλέον κυρωθεί και περάσει κι από τη Βουλή με το νόμο που φέρνουμε, δηλαδή μέσα στην άλλη εβδομάδα, στην Ολομέλεια, θα αρχίσουν ξανά μετά από δέκα και παραπάνω χρόνια οι παραγγελίες στις εταιρείες για ανταλλακτικά, ώστε να τα «φορέσουν» τα Mirage - όσα δεν πετάνε κι είναι αρκετά, όχι όλα, αλλά αρκετά - έτσι ώστε να έρθουν κι αυτά σε ένα βάθος χρόνου μηνών σε λειτουργική ετοιμότητα.
Στους τρεις-τέσσερις μήνες από τότε που αναλάβαμε, τελειώσαμε αυτά που έπρεπε να τελειώσουν και είμαστε πλέον σε θέση να φέρουμε τη συμφωνία στη Βουλή, έτσι ώστε να δρομολογηθεί κι η σημαντική αύξηση της λειτουργικής ετοιμότητας και των Mirage.
Η νέα Πολιτική Εθνικής Άμυνας εκπονείται και θα τεθεί στη διάθεση του πρωθυπουργού στο τέλος του χρόνου.
Ακολουθεί η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι το νέο σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στη χώρα, δεδομένων των προκλήσεων, των απειλών και του γεωπολιτικού πεδίου».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε ότι «αυτά έτσι κι αλλιώς θα γίνονταν.
Δεν θέλω να δοθεί προς τα έξω η αίσθηση ότι μετά τη χθεσινή συνάντηση, πατάμε το 'γκάζι' να εξοπλιστούμε, διότι δεν ξέρει κανείς τι θα γίνει.
Όχι.
Ήδη είχαμε χαράξει μια πορεία, η οποία έλεγε ότι, όπως και να έχει, εμείς πρέπει να έχουμε αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις, με ισχυρή αποτρεπτική ισχύ.
Υπάρχει μια ένταση ασφαλώς.
Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι όλα είναι καλά με αυτές τις προκλητικές συμπεριφορές, αλλά από εκεί και πέρα εμείς κάνουμε τη δουλειά μας, η οποία είναι να φροντίζουμε για την αύξηση του βαθμού ετοιμότητας και επιχειρησιακής ικανότητας, άρα και αποτρεπτικής ισχύος, των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Αυτή η προσπάθεια είναι διαρκής και συνεχίζεται σαν να μην έχει συμβεί τίποτε», κατέστησε σαφές.
Υπενθύμισε δε, ότι «ένας από τους στρατηγικούς μας στόχους είναι, μέσα από την αμυντική μας βιομηχανία, να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε και μια δυνατότητα να μπούμε σε συμπαραγωγές οπλικών συστημάτων προς όφελος της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων, που δεν θα χρειάζεται να βγαίνουν πάντα για 'ψώνια' έξω, για να το πω έτσι πολύ σχηματικά.
Όταν έχεις μια ενεργό αμυντική βιομηχανία, αυτή μπορεί να μπαίνει σε σχήματα συμπαραγωγής διαφόρων οπλικών συστημάτων, μέρος των οποίων θα γίνεται και στην Ελλάδα.
Είναι κρίμα μια χώρα σαν την Ελλάδα, που δεν είναι πολεμοχαρής αλλά εξ' ανάγκης έχει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, λόγω της γεωπολιτικής και της γεωγραφικής της θέσης και των συγκυριών και των γειτόνων της, να μην έχει μια ικανή αμυντική βιομηχανία να υποστηρίξει αυτές τις Ένοπλες Δυνάμεις κι ενδεχομένως να είναι σε θέση να προσελκύσει και δουλειές από άλλες χώρες.
Θα μπορούσε να τις έχει.
Στρατηγικός μας στόχος είναι να εξασφαλίσουμε ότι θα τις έχει.
Όμως, αυτό δεν είναι αμέσου αποδόσεως.
Η προσπάθεια για να έχουμε αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις, είναι μέρα με τη μέρα.
Έχουμε τα μακροπρόθεσμα σχέδια, έχουμε και τα βραχυπρόθεσμα, διότι οι γείτονές μας είναι αυτοί που είναι, κι από ό,τι βλέπετε κινούνται, δεν περιμένουν".
Τέλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε ότι «αυτήν την ώρα δεν υπάρχουν συζητήσεις για τα F-35» ενώ για το θέμα των γαλλικών φρεγατών «έχει αρκετό δρόμο ακόμα».

Αμετανόητος ο Erdogan - Πιέσεις από Γαλλία και Γερμανία

Από την πλευρά του, πάντως, ο Erdogan συντηρεί την ένταση και δηλώνει ευθέως ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει αν και στη συνέχεια έκανε μια αναφορά που επιδέχεται πολλές ερμηνείες, καθώς σύνδεσε την εφαρμογή της συμφωνίας με το μέλλον της κυβέρνησης της Λιβύης.
Παράλληλα παραδέχθηκε ότι Γαλλία και Γερμανία άσκησαν πιέσεις κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για την εν λόγω συμφωνία
«Εφόσον η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης είναι σταθερή και ισχυρή αυτή (η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τον καθορισμό ΑΟΖ) θα προχωρήσει» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Στις δηλώσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία δεν είναι κράτος νομαδικής φυλής, έχουμε μια παράδοση που φτάνει από τους Οθωμανούς.
«Τι είναι το θαλάσσιο δίκαιο, από που βγαίνει το διεθνές δίκαιο.
Όλα αυτά τα ξέρει αυτό το έθνος.
Δηλαδή το υπουργείο Εξωτερικών έχει πολύ καλή μνήμη σε αυτό.
Επομένως εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε.
Αυτά που έγιναν οπωσδήποτε είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Αυτή τη στιγμή φτάνει η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης να πατήσει στα πόδια της, και αφού σταθεροποιηθεί θα πραγματοποιηθεί και αυτό το βήμα», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η συμφωνία αυτή ενοχλεί την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ, ενώ τόνισε ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στην περιοχή.
Κάνουμε χρήση του δικαιώματός μας να είμαστε μια από τις εγγυήτριες χώρες είπε για την Κύπρο και πρόσθεσε: «Έχουμε τους συντρόφους μας εκεί, και είμαστε στο πλευρό της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.
Έτσι θα εργαστούμε στο τέλος για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά τους.
Δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από αυτό».
Πάντως Γαλλία και Γερμανία έθεσαν επίμονα το θέμα της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη κατά την τετραμερή στο Λονδίνο όπως δήλωσε ο ίδιος ο  Erdogan προσθέτοντας πως ρώτησε την Γαλλία η οποία επέμενε παρά τις διευκρινίσεις του ίδιου «γιατί επιμένει τόσο τη στιγμή που δεν είναι εγγυήτρια δύναμη».
Για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα ο Erdogan είπε «αυτοί παρακολουθούν από τις κερκίδες κι εμείς παίζουμε ποδόσφαιρο στο γήπεδο».
Σε δηλώσεις του από το Λονδίνο στους Τούρκους δημοσιογράφους, είπε ακόμη ότι το μνημόνιο συνεννόησης με τη Λιβύη το υπέγραψαν με τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.
«Αυτή τη στιγμή οι φίλοι μας το διαβίβασαν στη Βουλή και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή.
Αφού περάσει από την βουλή και γίνει ταχέως αυτό το βήμα θα έχει τεθεί πλέον σε ισχύ», ανέφερε.
Αλλά, πρόσθεσε, «ασφαλώς η απέναντι πλευρά είναι αντίθετη. Εκείνοι που διεκδικούν δικαιώματα σε αυτά που δεν έχουν δικαιώματα σε τέτοια κατάσταση ασφαλώς βρίσκουν δυσκολίες».
Ασφαλώς, είπε, «όπως είναι ενοχλημένες κυρίως Ελλάδα αλλά και η Αίγυπτος, η ελληνοκυπριακή διοίκηση στη νότια Κύπρο (όπως είπε αναφερόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία) και το Ισραήλ, ενθαρρύνουν και την ΕΕ».
«Τώρα στην τετραμερή και η Γαλλία και η Γερμανία επέμειναν σε αυτό το θέμα.
Εμείς κάνανε τις απαραίτητες δηλώσεις αλλά δυστυχώς η ενόχληση της Γαλλίας εξακολούθησε».
Μετά είπε «εσύ γιατί επιμένεις τόσο πολύ γι αυτό;
Έχεις δικαίωμα εσύ εδώ;
Εδώ εγγυήτριες χώρες είναι η Τουρκία, η Ελλάδα, η Βρετανία.
Εσύ από που μπαίνεις εδώ;
Εμείς εδώ χρησιμοποιούμε το δικαίωμά μας ως εγγυήτριες χώρες.
Εκεί έχουμε ομογενείς μας και είμαστε με το μέρος των ομογενών μας.
Επομένως θα εργαστούμε μέχρι τέλους για να προστατεύσουμε και τα δικά τους συμφέροντα.
Δεν τίθεται θέμα να τους αποποιηθούμε», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Ο Erdogan ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή το δίκιο βρίσκει το δρόμο του» και αυτό τους ενοχλεί.
«Αλλά όλη η ιστορία είναι εδώ.
Τώρα βλέπετε κάποιοι έχουν προσεγγίσεις όπως ‘αποσυρθείτε από εκεί, μην μένετε εδώ, διαφορετικά θα τα στείλουμε στην πατρίδα σας’.
Εμείς εδώ θα προστατεύσουμε το δίκαιο των ομογενών μας», επανέλαβε.
Αναφερόμενος στην συμφωνία με τη Λιβύη, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι με αυτό το βήμα κάποιοι λένε ψέματα.
«Εκτοξεύουν ηλιθιότητες του τύπου ότι δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του τουρκικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP ότι η συμφωνία αυτή θα προκαλέσει νέες συζητήσεις, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε «πολύ σωστά το είπε».
«Ασφαλώς και θα προκαλέσει νέες συζητήσεις.
Ο χρόνος κυλάει σαν το νερό.
Όλα αυτά τα κείμενα συμφωνίας θα ονομάζονται συμφωνίες ή μνημόνια;
Όλα αυτά πρέπει να επικαιροποιηθούν.
Αυτοί δεν ξέρουν καν ποιος έχει την πιο μεγάλη ακτογραμμή στην Μεσόγειο.
Θα το μάθουν και αυτό. Να μας συγχωρέσουν αλλά υπάρχουν αυτοί οι “Μεσιέ’ που πηγαινοέρχονται, η χώρα τράβηξε πολλά από αυτούς», ανέφερε ο Erdogan.

Το κείμενο της συμφωνίας

Εν τω μεταξύ, σήμερα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Fuat Oktay, ανακοίνωσε ότι κατατίθεται στη Βουλή προς ψήφιση η συμφωνία με τη Λιβύη.
Μάλιστα, το γεγονός ότι η εξέλιξη έρχεται μία ημέρα μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan αποδεικνύεται περίτρανα τη διάθεση της Τουρκίας να συνεχίσει στην ίδια τακτική των προκλήσεων αφηφώντας τόσο τις προειδοποιήσεις της Ελλάδας όσο και της Κομισιόν, που ζήτησε χθες (4/12/2019) την άμεση δημοσιοποίηση της συμφωνίας.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου.
Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, όπως τονίστηκε επανειλημμένα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, με πιο πρόσφατα αυτά τον Ιούνιο του 2019» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τη διάθεση της Τουρκίας να εφαρμόσει τη συμφωνία με τη Λιβύη επεσήμανε χθες και ο Τούρκος υπουργός Ενέγειας, Fatih Donmez, οποίος δήλωσε ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να διεξάγει νέες έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της με βάση το σύμφωνο με τη Λιβύη.
«Με τη συμφωνία με την Λιβύη χαλάσαμε τις προσπάθειες να μας βγάλουν εκτός παιχνιδιού...
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αυτή η συμφωνία είναι μια σωστή συμφωνία.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας (με τη Λιβύη), στις περιοχές δικαιοδοσίας μας, οι εταιρείες μας θα ξεκινήσουν έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως έγινε και σε άλλες περιοχές.
Όμως πρώτα η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί στα κοινοβούλια των δυο χωρών.
Μετά θα παραχωρηθούν οικόπεδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός.

Παρακάτω παρατίθενται τα έγγραφα, οι συντεταγμένες αλλά και το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης που καλείται να ψηφίσει σήμερα το τουρκικό κοινοβούλιο.
xartis1
xartis2
xartis3
xartis4



Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο THA, στον βασικό χάρτη εμφανίζεται με την επισήμανση Α-Β το ακριβές σημείο όπου «συνορεύουν» στη θάλασσα Τουρκία και Λιβύη.
Το ίδιο πρακτορείο δημοσιοποίησε έναν πιο επεξηγηματικό χάρτη, στον οποίο περιλαμβάνεται και το σημείο Α-Β (F-E), όπως στον αυθεντικό χάρτη της συμφωνίας.



Το στίγμα των προθέσεων του έδωσε χθες (4/12/2019) ο ίδιος ο Τούρκος πρόερδρος, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος μιλώντας σε Τούρκους που ζουν στο Λονδίνο, διαμήνυσε ότι η Τουρκία είναι αυτή που βάζει τους κανόνες του παιχνιδιού στην περιοχή της.
Αν και μέχρι στιγμής, η τουρκική πλευρά δεν έχει κάνει κάποιο επίσημο σχόλιο για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan, η ομιλία του Τούρκου προέδρου σκιαγραφεί εν πολλοίς τις προθέσεις και τις διαθέσεις του.
«Υπάρχει ειρήνη, ασφάλεια και ηρεμία στην Τουρκία.
Σήμερα η Τουρκία είναι πολύ πιο ισχυρή από ότι ήταν πριν από 17 χρόνια.
Σήμερα η Τουρκία δεν επιτρέπει να ενεργοποιούνται εύκολα συνωμοσίες σε βάρος, μάλλον βάζει εκείνη τους κανόνες του παιχνιδιού στην περιοχή της.
Σήμερα η Τουρκία είναι μια γενναιόδωρη χώρα, δεν παρακαλά για μερικά δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά παράσχει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια σε παγκόσμιο επίπεδο βάσει του εθνικού εισοδήματος της» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Erdogan υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι μια ισχυρή χώρα με την οικονομία και τις υποδομές της αλλά και με το ισχυρό ναυτικό της, το οποίο όπως είπε, προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα στο Αιγαίο, στη Μαύρη Θάλασσα και στην ανατολική Μεσόγειο.
Επιπλέον, είπε ότι η Τουρκία έχει δαπανήσει περισσότερα από 30 δις δολάρια για τους περίπου 4 εκατομμύρια Σύρους που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία λόγω του εμφύλιου πολέμου στη Συρία.
«Κάποιοι μας ρωτούν πότε θα φύγουμε από τη Συρία.
Η απάντηση μας σε αυτούς είναι «τι δουλειά έχετε εσείς εκεί;».
Ναι θα είμαστε εκεί και δεν θα φύγουμε, μέχρι να καθαρίσουμε τους τρομοκράτες.
Δεν έχουμε σχέδια για τα εδάφη της Συρίας, αυτοί που έχουν, θα πρέπει να φύγουν από τη Συρία» τόνισε ο Erdogan, ο οποίος αναφέρθηκε και στις σχέσεις Τουρκίας – Μ. Βρετανίας, οι οποίες όπως είπε, κρατούν εδώ και 400 χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης