Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Τουρκία κρατά υψηλά τους τόνους - Νέες απειλές από Erdogan και Cavusoglu - Στο τουρκικό αρχηγείο ο Akar για το Oruc Reis

Η Τουρκία κρατά υψηλά τους τόνους - Νέες απειλές από Erdogan και Cavusoglu - Στο τουρκικό αρχηγείο ο Akar για το Oruc Reis
Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα ότι θα απαντήσει άμεσα σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά παρενοχλήσει το Oruc Reis
(upd3) Υψηλά κρατά τους τόνους της ελληνοτουρκικής κρίσης η Τουρκία, με το Oruc Reis να κινείται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για πέμπτη ημέρα.
Τόσο ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Mevlut Cavusoglu, εκτόξευσαν νέες απειλές κατά της ελληνικής πλευράς, μία ημέρα αφού το φως της δημοσιότητας είδε ένα επεισόδιο μεταξύ της ελληνικής φρεγάτας «Λήμνος» και της τουρκικής φρεγάτας, Kemal Reis.
Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα ότι θα απαντήσει άμεσα σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά παρενοχλήσει το Oruc Reis.
Άλλωστε μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, μετέβη στο τουρκικό αρχηγείο για να επιθεωρήσει την πορεία του Oruc Reis.

Η προκλητική δήλωση Erdogan

Ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, δήλωσε ότι το Oruc Reis θα παραμείνει στην Ανατολική Μεσόγειο έως τις 23 Αυγούστου.
«Δε μπορούν να συνεχιστούν οι παρενοχλήσεις.
Αν συνεχιστούν θα απαντήσουμε με πολλαπλάσιο τρόπο.
Το Oruc Reis θα συνεχίσει τις έρευνες μέχρι 23 Αυγούστου.
Με τη Merkel μιλήσαμε και μου ζήτησε να ρίξουμε τους τόνους.
Συμφωνήσαμε να δείξουμε καλή διάθεση.
Ελπίζω να συμφώνησε το ίδιο και με τον Μητσοτάκη, με τον οποίο μίλησε» δήλωσε ο Erdogan.

Νέες απειλές από Cavusoglu

Ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας εκτόξευσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, λίγες ημέρες μετά το επεισόδιο μεταξύ της ελληνικής φρεγάτας «Λήμνος» και της τουρκικής Kemal Reis.
«Η Τουρκία θα απαντήσει σε οποιαδήποτε παρενόχληση του τουρκικού ερευνητικού πλοίου στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε ο Cavusoglu, ενώ σε άλλο σημείο επεσήμανε «Η Ελλάδα πρέπει να είναι λογική.
Δεν πρέπει να υπάρξει προσπάθεια παρενόχλησης του Oruc Reis.
Γιατί αν κάνει τέτοια προσπάθεια θα το πληρώσει».
Ο ίδιος εκτόξευσε βέλη και κατά της Γαλλίας για τη στήριξη της Ελλάδας.
«Η Γαλλία θα πρέπει να αποφεύγει οποιαδήποτε βήματα που κλιμακώνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε.
Τέλος, ο Cavusoglu κάλεσε την Ε.Ε. να μην «παραχαϊδεύει» την Ελλάδα κι αντιθέτως να υποστηρίξει τη διπλωματία και την κοινή λογική.

Η τουρκική προπαγάνδα για το επεισόδιο με τη φρεγάτα «Λήμνος»

H διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας φαίνεται πως έχει φέρει σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος στην προσπάθεια του να πολώσει το κλίμα εντός της χώρας του, έχει αρχίσει την... προπαγάνδα, τη στιγμή που το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Orus Reis πλέει για πέμπτη ημέρα, συνοδεία του τουρκικού στόλου, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Ειδικότερα, η Άγκυρα διαδίδει φήμες ότι η τουρκική φρεγάτα Kemal Reis προκάλεσε σοβαρό πλήγμα στη ελληνική φρεγάτα «Λήμνος», σε ένα… επεισόδιο «επακούμβησης» στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Είπαμε, μην τυχόν επιτεθείτε στο Oruc Reis αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα.
Και έλαβαν την πρώτη απάντηση» ισχυρίστηκε ο Erdogan μιλώντας σε βουλευτές του ΑΚΡ.
Η αλήθεια είναι ότι ο Erdogan αναφέρεται στην εμπλοκή της «Λήμνος» με το Kemal Reis, που σημειώθηκε πριν λίγες ημέρες...
Η διαφορά όμως είναι ότι το πλήγμα δεν το υπέστη η ελληνική φρεγάτα, αλλά η τουρκική...
Και η απόδειξη είναι ότι η «Λήμνος» συμμετείχε κανονικά στα χθεσινά ελληνογαλλικά γυμνάσια, σε αντίθεση με την τουρκική φρεγάτα που δεν φάνηκε κάπου.

limnos-zimies

Η «Λήμνος» εμφανίστηκε στις ασκήσεις με ένα μικρό σημάδι στην πλώρη της, χωρίς ωστόσο να έχει επηρεαστεί καθόλου το αξιόπλοο και το αξιόμαχό της.

Η πορεία του Oruc Reis, επιθεώρηση από Akar
Νέα αλλαγή πορείας καταγράφει το Oruc Reis. Εχοντας φτάσει στο δυτικότερο σημείο της περιοχής που είχε δεσμευτεί με την τουρκική Navtex, στα όρια του 28ου μεσημβρινού το τουρκικό ερευνητικό σκάφος άλλαξε πορεία πλέον βορειοανατολικά, όπως ακριβώς έπραξε και προ τριημέρου.
Κινείται αργά με ταχύτητα 4 κόμβων και ποντισμένα καλώδια. Γύρω του βρίσκονται τουρκικά πολεμικά πλοία.



Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, μετέβη σήμερα (14/8/2020) στο τουρκικό αρχηγείο στόλου για επιθεωρήσει την πορεία του Oruc Reis.
Τον Akar συνόδευσαν οι αρχηγοί και των υπόλοιπων ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας.
Εκεί, φέρεται να επικοινώνησε με τον στόλο που συνοδεύει το ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis, που βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, προκειμένου να παρακολουθήσει εκ τους σύνεγγυς τις κινήσεις του.
 
Οι αναφορές για νέο επεισόδιο

Εν τω μεταξύ, τις τελευταίες ώρες υπάρχουν αναφορές και για νέο επεισόδιο...
Σύμφωνα με πληροφορίες, που μεταδίδει το armyvoice.gr, έχουν σημειωθεί και άλλες ιδιαιτέρως σοβαρές αντιπαραθέσεις μεταξύ ελληνικών και τουρκικών πολεμικών πλοίων τα οποία συνοδεύουν το Oruc Reis.
Ειδικότερα, λέγεται ότι τουρκικό πλοίο έφτασε στο σημείο να κάνει, είτε χρήση προειδοποιητικων πυρών, είτε ηλεκτρονικών αντιμέτρων, όταν “στριμώχτηκε” πολύ από ελληνικό πολεμικό.

Το πλεονέκτημα της Ελλάδας

Εν τω μεταξύ ο πρώην τούρκος στρατηγός Beyazıt Karataş προτείνει ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναπτύξει το σύστημα S-400 στο Αιγαίο και την Μεσόγειο.
Η Ελλάδα, λόγω του συστήματος SAM στα νησιά του Αιγαίου βρίσκεται σε πλεονεκτική κατάσταση.
Πρέπει να καταστρέψουμε αυτό το πλεονέκτημα.
Αντί για την πολιτική αντιμετώπιση, είναι καιρός να περάσουμε στο ζήτημα της ασφάλειας.
Η Τουρκία θα πρέπει να ανακηρύξει ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο χρησιμοποιώντας τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και, στη συνέχεια, να δημιουργήσει διπλωματικές επαφές με την Αίγυπτο, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη και το Ισραήλ για να προετοιμάσει το έδαφος για τη Συνθήκη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών.
Image
Image
Image

Reuters για το επεισόδιο της «Λήμνος» με το Kemal Reis - Τι λένε για το περιστατικό πηγές του υπ. Άμυνας

Στο επεισόδιο μεταξύ της ελληνικής φρεγάτας «Λήμνος» και της τουρκικής Kemal Reis αναφέρεται το Reuters επικαλούμενο και πληροφορίες από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας.
Ειδικότερα, οι ελληνικές πηγές κάνουν λόγο για «ατύχημα» που συνέβη την Τετάρτη (12/8/2020).
«Το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis κινείται μεταξύ της Κύπρου και της Κρήτης, ενώ παρακολουθείται στενά από ελληνικές φρεγάτες.
Την Τετάρτη μία από αυτές, η "Λήμνος", προσέγγισε το ερευνητικό πλοίο όταν μπήκε στον δρόμο ενός από τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύει, το Kemal Reis.
Η ελληνική φρεγάτα έκανε ελιγμούς για να αποφύγει τη σύγκρουση και τότε η πλώρη ακούμπησε το πίσω μέρος της τουρκικής φρεγάτας» μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγές από το υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η φρεγάτα «Λήμνος» δεν υπέστη ζημιά και στη συνέχει έλαβε μέρος στην κοινή στρατιωτική άσκηση με τη Γαλλία στα ανοιχτά της Κρήτης.
To Reuters επισημαίνει ότι δεν υπήρχε κάποιο σχόλιο για το περιστατικό από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης