Τελευταία Νέα
Bank Insider

Nomura: Η Πορτογαλία θα αναδιαρθρώσει αλά PSI το χρέος της… αλλά όχι τώρα – Σχεδόν βέβαιη και η συμμετοχή των θεσμικών πιστωτών – Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της προσαρμογής αλλά όχι επαρκή – Θα υπάρξει παράταση

tags :
Nomura: Η Πορτογαλία θα αναδιαρθρώσει αλά PSI το χρέος της… αλλά όχι τώρα – Σχεδόν βέβαιη και η συμμετοχή των θεσμικών πιστωτών – Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της προσαρμογής αλλά όχι επαρκή – Θα υπάρξει παράταση
Αναδιάρθρωση χρέους, κατά το πρότυπο του ελληνικού PSI, βλέπει η Nomura για την Πορτογαλία, αλλά όχι άμεσα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της με τον τίτλο «Portugal: Risks materialising...still no PSI» (Πορτογαλία: Οι κίνδυνοι έχουν αρχίσει να παίρνουν μορφή… αλλά δεν θα υπάρξει ακόμη PSI).
Σύμφωνα με την ιαπωνική επενδυτική, οι πολιτικές ισορροπίες έχουν αρχίσει να απειλούνται από τις συνθήκες στην οικονομία, με το πρόγραμμα προσαρμογής να παρατείνεται όπως όλα δείχνουν μέχρι και τον χειμώνα του 2013. Οι πιέσεις δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας, στην οποία θα συμμετάσχει και ο επίσημος τομέας, μέχρι το 2014, προκαλώντας το ζητούμενο σημείο καμπής στο πορτογαλικό χρέος.
Πρόσφατα, η Τρόικα ολοκλήρωσε την τέταρτη αξιολόγηση της οικονομίας της χώρας, με τους δημοσιονομικούς στόχους να παραμένουν αμετάβλητοι, με το έλλειμμα να αναμένεται να μειωθεί στο 4,5% το 2012. Ωστόσο, τα στοιχεία μέχρι το Μάιο, δείχνουν ότι η ύφεση το 2012 θα κυμανθεί 1-1,5%, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστούν και νέα μέτρα στην προσεχή αξιολόγηση του Φθινοπώρου. Εκεί αναμένεται να δοθεί μία παράταση στην περίοδο προσαρμογής κατά ένα χρόνο ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του ελλείμματος στο 3%.
Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία από την οικονομία ήταν ενθαρρυντικά (-0,1%) το πρώτο τρίμηνο, η ύφεση στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο φαίνεται ότι θα αυξηθεί σημαντικά. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ύφεση 3% το 2012, αλλά το 2013 ίσως η ύφεση να παραμείνει στο 2,7%.
Σύμφωνα με τη Nomura, η χώρα πιθανόν να χάσει τους στόχους φορολογικών εσόδων, ενώ οι πτωτικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη του 2013 θα αυξηθούν. Περιμένουμε να υπάρξουν αναθεωρήσεις στους στόχους,  αλλά για την ώρα δεν υπάρχει κίνδυνος για PSI. Οι λόγοι για μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι η αυστηρή τήρηση των κριτηρίων του προγράμματος, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι το κόστος δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικό λόγω του ότι το αναδιαρθρώσιμο χρέος έχει μειωθεί για τους ξένους πιστωτές και έχει μεταφερθεί σε εγχώριους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης