Τελευταία Νέα
Παλμός της Αγοράς

ΟΤΟΕ: Κυρήσσει 24ωρη απεργία στις 30 Ιουλίου - Ζητά την ανακεφαλαιοποίηση όλων των ελληνικών τραπεζών χωρίς διαχωρισμούς και εξαιρέσεις

tags :
ΟΤΟΕ: Κυρήσσει 24ωρη απεργία στις 30 Ιουλίου - Ζητά την ανακεφαλαιοποίηση όλων των ελληνικών τραπεζών χωρίς διαχωρισμούς και εξαιρέσεις
Δυναμική απάντηση στις κυοφορούμενες εξελίξεις, που αφορούν στο μέλλον των Τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα, αποφάσισε να δώσει η ΟΤΟΕ στη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή της Εκτελεστικής Γραμματείας.
Ενόψει των αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν για την πορεία του τραπεζικού συστήματος, καθ’ υπόδειξη της Τρόικας (σύμφωνα με την ομολογία του Υπουργού Οικονομικών), η οποία εκπονεί τα σχέδια που καλείται να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, η ΟΤΟΕ αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργιακής κινητοποίησης στις Τράπεζες για την προσεχή Δευτέρα 30 Ιουλίου.
Η ΟΤΟΕ απαιτεί την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, που θα αφορά στη λειτουργία των Τραπεζών στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στη χώρα μας, η οποία θα επικεντρώνει:
Στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και της ανάπτυξης
Στην στήριξη των κοινωνικών αναγκών με την ανακούφιση των ελληνικών νοικοκυριών
Στη δημιουργία προϋποθέσεων προστασίας και ενίσχυσης της απασχόλησης στη χώρα
Στην υπεράσπιση των συντάξεων, των μισθών και των κοινωνικών δικαιωμάτων
Είναι ξεκάθαρο ότι οι Τράπεζες αποτελούν Εργαλείο για την Οικονομία, την Κοινωνία, τους Εργαζόμενους, τους Ανέργους, τους Συνταξιούχους και τα κριτήρια της λειτουργίας τους πρέπει να υπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες και όχι νέες κερδοσκοπικές λογικές.
Όταν η ελληνική κοινωνία πλήττεται στο σύνολό της, η ανεργία μεγαλώνει, οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται συνεχώς, ενώ τα χαράτσια και οι φόροι αυξάνονται, δεν μπορεί το τραπεζικό σύστημα να είναι ανεξέλεγκτο, χωρίς αρχές, χωρίς θεσμικό πλαίσιο, χωρίς κανόνες, χωρίς αποτελεσματική εποπτεία και διαφάνεια.
Όταν η αυθαιρεσία των περικοπών, με τη απειλή πλαφόν στις συντάξεις και τη διαρκή συρρίκνωση των εισοδημάτων, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, επιβάλλεται η συνολική αντίσταση της ελληνικής κοινωνίας.
Στη κατεύθυνση αυτή και για τους λόγους αυτούς που αφορούν τις παραγωγικές δυνάμεις και όλους τους πολίτες αυτής της χώρας χωρίς εξαιρέσεις, η ΟΤΟΕ ζητά:
1.    Η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών να γίνει για όλες τις Τράπεζες, χωρίς διαχωρισμούς και εξαιρέσεις συμπεριλαμβανομένων και των κρατικού ενδιαφέροντος  Τραπεζών Αγροτικής και Ταχ. Ταμιευτηρίου, οι οποίες ιστορικά στηρίζουν την Αγροτική οικονομία και τη λαϊκή αποταμίευση, με στόχο το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, τις κοινωνικές ανάγκες και την απασχόληση.
2.    Η δημιουργία Δημόσιου Πυλώνα Τραπεζών είναι επιτακτική και άμεση ανάγκη προκειμένου να διασφαλίζεται η εξισορροπητική παρέμβαση του κράτους στη λειτουργία του συστήματος και η αποφυγή αθέμιτων πρακτικών σε βάρος της οικονομίας, της υγιούς επιχειρηματικότητας και των κοινωνικών αναγκών.
3.    Η Διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις Τράπεζες με ειδική ρήτρα για την απασχόληση, είναι όρος που δεν αφορά μόνο στο κοινωνικό αγαθό της εργασίας, αλλά και στην εύρυθμη και δυναμική λειτουργία του συστήματος στις νέες συνθήκες, που απαιτούν ουσιαστική παραγωγική και ψυχική συμμετοχή όλων των εργαζομένων στις Τράπεζες, στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας.
4.    Η ΓΣΕΕ πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες κινητοποίησης όλων των εργαζομένων και της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της, προκειμένου τώρα που διαμορφώνεται το νέο status στις Τράπεζες, να μην επικρατήσουν οι ψυχρές λογικές των οικονομικών συμφερόντων της Τρόικας και όσων εκ των τραπεζιτών αναζητούν ευκαιρίες στο μέσο της οικονομικής κρίσης, αποκόμισης υπερκερδών.
Η ΟΤΟΕ εκφράζοντας τους εργαζομένους στις Τράπεζες, μπαίνει μπροστά στον πιο κρίσιμο αγώνα της τελευταίας περιόδου, εν’ όψει των εξελίξεων που αναμένονται στις Τράπεζες στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Αυτός ο αγώνας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στις Τράπεζες.
Αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους.
Αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο συνδικαλιστικός.
Αυτός ο αγώνας είναι κυρίως πολιτικός και κοινωνικός, γιατί θα καθορίσει τους κανόνες και τα νέα δεδομένα για την οικονομία και την κοινωνία τα επόμενα χρόνια.
Η Κυβέρνηση των τριών κομμάτων πρέπει να καταλάβει ότι δεν έχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να δείξει αδυναμία, να αγνοήσει την ιστορική στιγμή για τις Τράπεζες στην Ελλάδα και να υποκύψει στις πιέσεις των Δανειστών, επιφυλάσσοντας για τον εαυτό της ρόλο Πόντιου Πιλάτου.
Εμείς, η ΟΤΟΕ και οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες, θα δώσουμε τη μάχη του καθήκοντος, της συνέπειας, των αρχών και της ιστορικής διαδρομής του κινήματός μας, χωρίς συμβιβασμούς με γνώμονα τη χώρα και την ελληνική κοινωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης