Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αναζητώντας τους πρωταγωνιστές του 2021 – Τα δεδομένα και ο οδικός χάρτης για την επιλογή μετοχών

tags :
Αναζητώντας τους πρωταγωνιστές του 2021 – Τα δεδομένα και ο οδικός χάρτης για την επιλογή μετοχών
Η αλλαγή της επενδυτικής ψυχολογίας από το πρόσφατο ράλι, βελτιώνει την ορατότητα για την πορεία της αγοράς το 2021
Η στήλη αμφιταλαντεύτηκε αρκετά το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τις επιλογές που θα κάνει για το 2021.
Από τη μία η αισιοδοξία για την πορεία της αγοράς, μετά την τελευταία άνοδο και από την άλλη η υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και κάποιες καλές επιχειρηματικές ειδήσεις, μας κάνουν να θέλουμε να διευρύνουμε τις επενδυτικές μας επιλογές.
Φυσικά και υπάρχει αισιοδοξία λόγω των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία θα δώσουν σε πολλούς τομείς ώθηση και κατατάσσεται στα θετικά για τη νέα χρονιά.
Επιπλέον από τα μηνύματα αναγνωστών, αντιλαμβανόμαστε πως αρκετοί θέλουν να κοιτάξουμε και να προσπαθήσουμε να αναλύσουμε μετοχές, για τις οποίες λόγω κάποιων κριτηρίων που είχαμε θέσει στο παρελθόν, δεν μπορούσαμε να τις (παρ)ακολουθήσουμε.
Η στήλη είναι από τη φύση της συντηρητική (η διάθεση για ανάληψη ρίσκου μειώνονται με την αύξηση της ηλικίας) και πρωταρχικό στόχο έχει την προστασία του κεφαλαίου, έναντι της μεγάλης δημιουργίας κέρδους, η οποία μπορεί να φέρει και μεγάλες απώλειες.
Τα σημερινά δεδομένα κάνουν λόγο για πολύ καλή πορεία το 2021 ή έστω τους πρώτους μήνες.
Αυτές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις που έχουμε συλλέξει από στελέχη της αγοράς.
Βέβαια στην παρούσα φάση απουσιάζει ο φόβος και κυριαρχεί ο ενθουσιασμός.
Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό, τότε η άνοδος θα περάσει ξανά από τα βαριά χαρτιά και αυτά που έχουν πιεστεί περισσότερο και φυσικά από τα περισσότερα μικρομεσαία.
Η στήλη δεν είχε για χρόνια στις επιλογές της τραπεζικές μετοχές.
Έτσι το πρώτο μας δίλημμα είναι αν θα πρέπει να τις συμπεριλάβουμε.
Για να πάει μία οικονομία καλά θα πρέπει να έχει ισχυρό τραπεζικό σύστημα.
Παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει σήμερα, τα πάει αρκετά καλά, ενώ γίνονται και προσπάθειες βελτίωσης.
Ένα άλλο δίλημμα είναι αν θα πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε μετοχές που έχουν τρέξει, όπως για παράδειγμα ο ΟΤΕ ή η Μυτιληναίος.
Αν θα πρέπει επίσης να συμπεριλάβουμε μετοχές με υψηλό δανεισμό, αλλά με προοπτική βελτίωσης των EBITDA, η οποία θα δίνει καλή σχέση καθαρού δανεισμού προς κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (π.χ. ΔΕΗ).
Η στήλη σπάνια επιλέγει υπερδανεισμένες, γιατί στο παρελθόν δεκάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες με τις τράπεζες και προσπάθησαν να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους.
Πολλές δεν τα κατάφεραν.
Η ύπαρξη αρνητικών επιτοκίων, ευνοεί τις εισηγμένες, καθώς δανείζονται με χαμηλότερα επιτόκια και παρά την υψηλή σχέση καθαρού δανεισμού προς ίδια κεφάλαια για παράδειγμα, οι τόκοι που πληρώνονται είναι διαχωρίσιμοι και αφήνουν κέρδη στους μετόχους.
Ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί είναι αν θα πρέπει να συμπεριλάβουμε στις επιλογές μας εταιρείες με αρνητικά ίδια κεφάλαια, που να έχουν όμως προοπτική βάσει των τελευταίων ανακοινώσεων αποτελεσμάτων.
Η λύση που υιοθετεί η στήλη είναι, να διευρύνει τις επιλογές της, προκειμένου να έχουν οι αναγνώστες μία πιο καλή εικόνα της αγοράς και μετά πάντα σε επικοινωνία με τους επαγγελματίες της αγοράς να λάβουν τις αποφάσεις τους.
Να δώσουμε δηλαδή ένα μεγαλύτερο εύρος επιλογών, που ίσως τους βοηθήσει καλύτερα.
Περισσότερη τροφή για σκέψη.
Οι ενημερώσεις για την πορεία του τρίτου τριμήνου από τις εισηγμένες, κατόπιν εντολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μας βοηθούν σημαντικά.
Φυσικά και δεν αγνοούμε το γεγονός, πως η πανδημία θα αφήσει τα σημάδια της στις επόμενες χρήσεις.
Δε θα επανέλθουμε εκεί που είχαμε βρεθεί το 2019 εύκολα, και ίσως δούμε και ανεργία και λουκέτα και αρκετά ακόμα.
Θα σημειώσουμε τέλος, πως με βάση τα όσα διαβάζουμε στις ενημερώσεις για τα αποτελέσματα, εντοπίζουμε πολλές φθηνές εταιρείες, με αρκετές να τα έχουν πάει περίφημα μέσα στην κρίση, μοιράζοντας και χρήματα στους μετόχους.
Τονίζεται πως τα όσα αναγράφονται δεν αποτελούν σύσταση για αγορά ή πώληση μετοχών και πως αποτελούν απόψεις με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Αύριο η στήλη θα παρουσιάσει τις επιλογές της.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης