Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ξεκίνημα πάνω από τις 800 μονάδες με αρκετούς πρωταγωνιστές

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ξεκίνημα πάνω από τις 800 μονάδες με αρκετούς πρωταγωνιστές
ΑΓΟΡΑ: Μετά από μία καλή παύση των συναλλαγών λόγω των Χριστουγέννων, επανερχόμαστε σήμερα με συνεδρίαση, μία από τις τελευταίες του 2020. Στη λήξη της τελευταίας συνεδρίασης της προηγούμενης εβδομάδος ανακοινώθηκε η εξαγορά της Paperpack, μίας εισηγμένης που έδωσε τα τελευταία χρόνια μεγάλες αποδόσεις και δυνατά μερίσματα στους μετόχους της.

Σήμερα οι αγορές της Ευρώπης άνοιξαν με σημαντική άνοδο. Ο DAX άνοιξε σε νέα ιστορικά υψηλά. Οι εντολές στην προσυνεδρίαση για τις ελληνικές μετοχές ήταν καλές, με αποτέλεσμα και η εγχώρια αγορά να ανοίξει ανοδικά. Με άνοδο 1% στο ξεκίνημα και πάνω από τις 795 μονάδες αλλά γρήγορα πήγε πάνω από τις 800 μονάδες. Ο τζίρος σήμερα αναμένεται εορταστικός, αλλά θα κάνει τη δουλειά του.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ: Δημοσιεύσαμε νωρίτερα στη στήλη, το σκεπτικό μας για τις επιλογές του 2021. Θα δώσουμε αύριο αρκετές, καθώς θεωρούμε πως η διασπορά είναι απαραίτητη στα χαρτοφυλάκια και πως έτσι θα καλύψουμε και το περισσότερο ταμπλό. Είναι τροφή για σκέψη και μόνο ως τέτοια θα πρέπει να την λάβετε υπόψη. Όχι ως σύσταση για αγορά ή πώληση.

AEGEAN: Λαμβάνει 120 εκατ. ευρώ κρατική βοήθεια και θα πρέπει να γίνει και αύξηση 60 εκατ. ευρώ. Το κράτος θα λάβει warrants με τιμή εξάσκησης ίσης με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών από την αύξηση. Δηλαδή σημερινοί μέτοχοι και κράτος θα μπουν στην ίδια τιμή. Τα warrants θα αφορούν μετοχές ίσο με το 11,5% του συνόλου των μετοχών μετά την ΑΜΚ. Θα μπορούσαμε να δούμε τιμή αύξησης στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Θυμίζουμε πως είχαν φτάσει στα αυτιά μας πληροφορίες για άνοδο της τιμής ενόψει ΑΜΚ, προκειμένου το κράτος να μπει κάπως ψηλά. Στο +4% περίπου η μετοχή στο ξεκίνημα. Σύμφωνα με την εταιρεία η αύξηση θα γίνει σύντομα, μέσα στους πρώτους 3-4 μήνες του 2021.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Και πάλι πρωταγωνιστούν και ωθούν το γενικό δείκτη στις 800 μονάδες. Άνω του 4% η άνοδος για Πειραιώς και Alpha Bank, αλλά σημαντική είναι η άνοδος και των άλλων δύο συστημικών.

ΔΕΗ: Με κέρδη άνω του 3% στο ξεκίνημα και καλό όγκο συναλλαγών. Στα 7,38 ευρώ η μετοχή με αποτίμηση 1,7 δισ. ευρώ.

ΑΔΜΗΕ: Ηλεκτρίστηκε το μεγαλύτερο υποβρύχιο καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως. Συνδέθηκε η Κρήτη με την Πελοπόννησο. Ενισχύεται 2% η μετοχή με όγκο άνω των 13 χιλ. τεμαχίων.

PAPERPACK: Ευτυχώς που εξαγοράστηκε και δεν έγινε δημόσια πρόταση σαν αυτές που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια. Φανταστείτε, να μην είχε γράψει τέτοια άνοδο η μετοχή και να γινόταν δημόσια πρόταση στο ύψος της καθαρής θέσης όπως σε άλλες. Από τα τέλη του 2018 έχει άνοδο σχεδόν 100%. Στις αρχές του 2017 είχε 1 ευρώ και το 2012 0,20 ευρώ.

Αγαπημένη εταιρεία, καθώς φρόντιζε να ενημερώνει την αγορά για τα μεγέθη της και μάλιστα από τις πρώτες. Δημοσίευε τρίμηνο και εννεάμηνο, χωρίς να έχει σχετική υποχρέωση. Θα λείψει και αυτή, αν τελικά αυτό αποφασίσουν οι νέοι μέτοχοι, αλλά ελπίζουμε η εξαγορά να ανοίξει άλλους δρόμους και να μεγαλώσει, αυξάνοντας εργαζόμενους και κέρδη.

Θα γίνει δημόσια πρόταση στην τιμή εξαγοράς. Στα 6,50 ευρώ και στο +6,56% η μετοχή με όγκο περίπου 2 χιλ. τεμάχια. Κάποιοι δε θέλουν να περιμένουν τη δημόσια πρόταση και πουλάνε λίγο χαμηλότερα. Θυμίζουμε πως έχουμε δημόσια πρόταση και για τη Forthnet.

REVOIL: Δημιούργησε δύο εταιρείες στα πλαίσια του σχεδιασμού της για την ενασχόληση με τις ΑΠΕ. Οι δύο εταιρείες θα είναι για τη λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού και ενός αιολικού πάρκου. Με πλάνο πενταετίας έχει στόχο τα 60 μεγαβάτ.

ΕΧΑΕ: Στα 3,85 ευρώ άνοιξε η μετοχή. Έχει κάνει μία μικρή συσσώρευση και διόρθωση το τελευταίο διάστημα, αλλά οι προοπτικές του ΧΑ βελτιώνονται όπως δείχνει και ο τζίρος. Θα έρθουν και αυξήσεις και θα βελτιωθούν και τα έσοδα. Θεωρούμε προσωρινή την παραμονή προκειμένου να πάρει δυνάμεις για υψηλότερα.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Συνεχίζει ανοδικά και βρίσκεται στα 11,81 ευρώ.

ΚΛΜ: Για να δούμε αν μετά τις πωλήσεις του ιδιώτη επενδυτή θα πάρει ανάσες η μετοχή. Στο +2,20% και στα 0,5580 ευρώ με αποτίμηση 22,4 εκατ. ευρώ. Βγαίνουν πάντως καλοί αγοραστές.

CENTRIC: Προσπαθεί να υπερβεί και αυτή τα 0,24 ευρώ τα οποία αποτελούν σημαντική αντίσταση.

ΙΛΥΔΑ: Με τα μεγέθη που έδειξε στο εννεάμηνο λογικό να την κυνηγήσουν κάποιοι. Έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλες.

ΙDEAL: Καθαρή εταιρεία, έχει δώσει καλή κίνηση και συνεχίζει και σήμερα με άνοδο 9,5%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης