Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συνεχίζει υψηλότερα με αρκετούς πρωταγωνιστές και σήμερα

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συνεχίζει υψηλότερα με αρκετούς πρωταγωνιστές και σήμερα
ΑΓΟΡΑ: Με τις ευρωπαϊκές αγορές να συνεχίζουν το πάρτι, το ΧΑ βλέπει υψηλότερα επίπεδα. Η έναρξη των εμβολιασμών, η συμφωνία για το Brexit, αλλά και το πακέτο στήριξης των ΗΠΑ, υποστηρίζουν το θετικό κλίμα στις αγορές. Σε νέα ιστορικά υψηλά ο δείκτης DAX. Εμείς πάνω από τις 800 μονάδες.

Η διάχυση της ανόδου που είδαμε χθες αποτελεί θετικό σημάδι. Δεκάδες οι φθηνές εταιρείες στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση κατά την ταπεινή μας άποψη. Σήμερα η στήλη δημοσίευσε και τις επιλογές της για το 2021. Προφανώς και θα μπορούσαν να μπουν και άλλες. Υπάρχουν αρκετές με καλά διαγράμματα, που δείχνουν ότι μπορούν να πάνε υψηλότερα. Μακάρι να πάνε όλες.

Η στήλη έχει αδυναμία στα μικρομεσαία καθώς πολλά έχουν καλές προοπτικές, δίνουν καλά μερίσματα, μεγεθύνονται και έχουν χαμηλή μόχλευση. Διαθέτουν χαμηλούς δείκτες όπως p/bv, p/e ακόμα και μετά την κρίση και χαμηλή σχέση ξένων/ιδίων κεφαλαίων. Φυσικά και οι ξένοι βλέπουν τα βαριά χαρτιά και σε αυτά εστιάζουν. Οι εγχώριοι επενδυτές πάντως, λόγω διαφορετικών κριτηρίων μπορούν να έχουν μεγαλύτερη διασπορά και να έχουν στο επενδυτικό τους καλάθι περισσότερες επιλογές. Οι μετοχές ανεβαίνουν με την απληστία και πέφτουν με το φόβο. Να μην το ξεχνάμε αυτό.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: Με καλή άνοδο και σήμερα και προσεγγίζει τις 820 μονάδες. Η ωραιοποίηση των αποτιμήσεων συνεχίζεται. Οι τράπεζες και πάλι πρωταγωνιστούν. Θα μπορούσαμε σήμερα να δούμε κάποια μεταβλητότητα καθώς τα κέρδη βραχυπρόθεσμα είναι και πάλι σημαντικά.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Παρά το ράλι των τελευταίων εβδομάδων, η πορεία τους από την αρχή του έτους δείχνει τεράστιες απώλειες. Κοντά στο -50% είναι για παράδειγμα η ΑΛΦΑ, αλλά στο -25% η ΕΤΕ. Η ΠΕΙΡ είναι στο -58% και η ΕΥΡΩΒ στο -34%. Έτσι για να μην ξεχνάμε από πού ξεκινήσαμε.

Η Πειραιώς ξεκίνησε με άνοδο 4% και ακολουθεί η Alpha Bank, η οποία δοκιμάζει και πάλι να ξεπεράσει το 1 ευρώ. Σιγά το εμπόδιο… Καλή κίνηση και από Εθνική που έπιασε τα 2,30 ευρώ αλλά και από Eurobank.

ΔΕΗ: Το διάγραμμα δείχνει πως μπορεί να δει τα 10 ευρώ. Από την αρχή του έτους είναι στο +80%. Στο +1,7% και στα 7,63 ευρώ στο ξεκίνημα.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Η μετοχή κατά την άποψή μας είναι η νικήτρια του 2020. Έκανε μία μικρή σχετικά με άλλες υποχώρηση στην κρίση του Μαρτίου και γρήγορα ανέκαμψε, πηγαίνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά. Με άνοδο 70% από την αρχή του έτους.

ΕΧΑΕ: Όσο οι αποτιμήσεις βελτιώνονται και οι τζίροι διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, η αποτίμηση της συγκεκριμένης θα δικαιολογεί υψηλότερα επίπεδα τιμών. Πήγε στο ξεκίνημα στα 4,02 ευρώ και γύρισε γρήγορα στα 3,90 ευρώ. Βγαίνουν κάμποσα κομμάτια εκεί.

JUMBO: Παραμένει κάτω από τα 15 ευρώ. Στα 14,27 ευρώ και η αποτίμηση είναι κάτω από 2 δισ. ευρώ. Ίσως την έχουν για εφεδρεία τα παιδιά. Αδάνειστη και με τέτοια καταστροφή θα βγάλει κέρδη πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-ΛΑΠΠΑΣ: Ξέφυγε χθες με όγκο υψηλότερα από τον εκθετικό των 200 ημερών. Με όγκο και το σημερινό ξεκίνημα. Έκανε γρήγορα 12 χιλ. τεμάχια και πήγε στα 0,63 ευρώ. Σπάει η συσσώρευση και μπορεί να δει τιμές πάνω από 0,75 ευρώ. Η δίκαιη τιμή για τη στήλη είναι αρκετά υψηλότερα.

ΔΡΟΜΕΑΣ: Συνεχίζονται οι μεγάλοι όγκοι στη μετοχή, αλλά δεν πληγώνουν την τιμή. Χθες έγινε τεράστιος όγκος. Περιμένουμε να δούμε πως θα κινηθεί σήμερα. Στο ξεκίνημα η μετοχή είναι αμετάβλητη στα 0,45 ευρώ με αγοραστές.

ΙΛΥΔΑ: Νέα ανοδική κίνηση με την τιμή να είναι στα 0,73 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης