Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Σταθεροποιητικές τάσεις ανάλογες με αυτές των ευρωπαϊκών αγορών

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Σταθεροποιητικές τάσεις ανάλογες με αυτές των ευρωπαϊκών αγορών
ΑΓΟΡΑ: Η σημερινή και άλλη μία συνεδρίαση μένουν για να ολοκληρωθεί αυτή η χρονιά. Μας έμαθε πολλά αυτή η χρονιά. Μας αφήνει βέβαια μία γλυκιά γεύση το τέλος της και ελπίζουμε να συνεχιστεί και το 2021. Όμως το 2020 μας δίδαξε πολλά και δεν πρέπει να το ξεχάσουμε. Υπάρχουν δυσκολίες, αλλά βλέπουμε το φως στην άκρη του τούνελ.

Η Ευρώπη άνοιξε με τάσεις συσσώρευσης όπως και το ΧΑ. Οι τράπεζες και πάλι βρίσκονται στο επίκεντρο. Έχουν μία σημαντική αντίσταση μπροστά τους, την οποία μάλλον θα την υπερβούν με ευκολία στο επόμενο διάστημα, αφού η τάση είναι ξεκάθαρη με τα σημερινά δεδομένα. Λογικό να υπάρχει και κάποια επιφυλακτικότητα από όσους ήταν ήδη μέσα στην αγορά, από την αρχή δηλαδή του ράλι. Αλλά βλέπουμε πως το νέο χρήμα συνεχίζει να περνάει το κατώφλι του ΧΑ.

Διατηρείται πέριξ των 810 μονάδων ο γενικός δείκτης στο άνοιγμα και ψάχνει αφορμές για υψηλότερα. Έχει εφεδρείες και υπάρχουν χαρτιά που έχουν μείνει πίσω. Ακόμα και οι τράπεζες έχουν μείνει πίσω αν σκεφτεί κάποιος ότι ακόμα χάνουν έως και 50% από την αρχή του έτους. Φανταστείτε δηλαδή που ήταν και που πήγαν μέσα στη χρονιά. Δε ξεχνάμε να βάζουμε και κάτι στο παντελόνι.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ανακοινώθηκε η παραίτηση του Δημήτρη Καλλιτσάντση. Δεν αποτελεί έκπληξη καθώς οι πληροφορίες ανέφεραν εδώ και λίγο καιρό πως είχε πάρει απόσταση από τη διοίκηση του ομίλου. Με οριακές απώλειες και χαμηλό όγκο στο ξεκίνημα.

ENTERSOFT: Ανακοίνωσε την εξαγορά της Optimum προς 5,1 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία είχε τζίρο το 2019 2,36 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 440 χιλ. ευρώ. Είχε μηδενικό δανεισμό και ταμειακά διαθέσιμα άνω των 0,7 εκατ. ευρώ. Η εξαγορά αυτή μας δίνει μία εικόνα για να δούμε που βρίσκονται οι δίκαιες αποτιμήσεις. Αν αφαιρέσουμε το ταμείο η εξαγορά είναι στα 4,4 εκατ. ευρώ, άρα με πολλαπλασιαστή κερδών προ φόρων περίπου 10 φορές ή κάτι παραπάνω αν πάμε στα καθαρά. Σε σχέση με το τζίρο η εξαγορά έγινε περίπου στις 2 φορές αν πάμε με μεγέθη του 2020 όπου σημειώνεται πως είναι ανοδικά.

MEVACO (απάντηση): Μας αρέσει η εταιρεία και κυρίως οι προσπάθειες που έκανε τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να είναι το 2019 μία πολύ καλή χρονιά. Ωστόσο, λόγω Covid-19 η πορεία ανετράπη και το εννεάμηνο δεν ήταν καλό. Όμως διαθέτει χαμηλό καθαρό δανεισμό, υψηλά ίδια κεφάλαια και πολύ καλά προϊόντα και εκτιμούμε πως με επιστροφή σε κάποια κανονικότητα θα βελτιώσει και πάλι τα νούμερά της. Έχουν γίνει δυνατές κινήσεις και ανοίγματα στο εξωτερικό.

Στο εννεάμηνο είχε πωλήσεις 6,04 εκατ. ευρώ από 12,68 εκατ. ευρώ, EBITDA 329 χιλ. ευρώ από 1,3 εκατ. ευρώ και ζημιές προ φόρων και τόκων 213 χιλ. ευρώ από κέρδη 763 χιλ. ευρώ. Η καθαρή θέση ήταν στα 22,4 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός στα 2,8 εκατ. ευρώ.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ (απάντηση): Επειδή μας ενημερώσατε ότι δε μπορούσατε να δείτε ένα συγκεκριμένο πίνακα από τις επιλογές μας, προσπαθήσαμε να το διορθώσουμε και τώρα φαίνεται, αλλά θα βάλουμε και εδώ συνολικά τις επιλογές μαζί με τα αποτελέσματα εννεαμήνου όσων έχουν δημοσιεύσει. Αυτή τη φορά τις βάζουμε όλες μαζί με αλφαβητική σειρά.
Image
ΓΕΚΕ: Δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή αναφέρει πως πωλείται προς 110 εκατ. ευρώ με την αποτίμηση στο ταμπλό να είναι στα 38 εκατ. ευρώ. Ακόμα και αν δε βρεθεί αγοραστής να δώσει τόσα, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, η αποτίμηση δείχνει αρκετά χαμηλή. Καθαρός ο ισολογισμός και μεγάλο το ποσοστό συγκέντρωσης από τους βασικούς μετόχους. Πριν μερικά χρόνια, είχαμε δημοσιεύσει ρεπορτάζ με θέση της διοίκησης (βασικοί μέτοχοι), η οποία δεν απέκλειε το σενάριο αποχώρησης από το ΧΑ.

Τέτοιες πληροφορίες μας κάνουν να πιστεύουμε πως μεταξύ των εταιρειών μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης υπάρχουν κρυμμένες αξίες που δεν έχουν αναδειχθεί. Και νομίζουμε πως είναι αρκετές αυτές οι περιπτώσεις, απλά απουσιάζουν εκείνοι οι επενδυτές που θα μπορούσαν να τις αναδείξουν. Κάποια στιγμή όμως…

ΚΛΜ: Και με αγοραστές στα 0,66 ευρώ και πλέον πολλοί έχουν αρχίσει να την κοιτάζουν…

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Δυνατό ξεκίνημα με υψηλό όγκο και άνοδο 8%.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Θα έρθει και η δική της σειρά. Έχουν τρέξει άλλες κι άλλες.

AEGEAN: Πιέζεται και σήμερα η μετοχή και κινείται προς τα 5,10 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης