Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Με απώλειες 11,75% αλλά και αισιοδοξία για το μέλλον φεύγει το 2020

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Με απώλειες 11,75% αλλά και αισιοδοξία για το μέλλον φεύγει το 2020
ΑΓΟΡΑ: Αυτό ήταν! Τέλος το 2020. Η συνεδρίαση τελείωσε με χαμηλό τζίρο και με σχεδόν αμετάβλητο το γενικό δείκτη. Στις 809 μονάδες το κλείσιμο και η αφετηρία του 2021. Οι δύο τελευταίοι μήνες μας αφήνουν ελπίδες και «μαλακώνουν» τον πόνο που προκάλεσε στις αποτιμήσεις η πανδημία.

Πολλά χαρτιά ξεχώρισαν φέτος, αλλά και πολλά είδαν τις αποτιμήσεις τους να μειώνονται αισθητά. Θα έχετε την ευκαιρία να τα διαβάσετε σε ξεχωριστό θέμα. Με απώλειες περίπου 11,75% τελειώνει η χρονιά για το γενικό δείκτη. Στην αρχή του έτους είχαμε μπει και πάλι με αισιοδοξία, αλλά τότε δε γνωρίζαμε τι μας περίμενε. Ας ελπίσουμε ότι δε θα έχουμε άλλες αρνητικές εκπλήξεις.

Διαδικαστικού χαρακτήρα η τελευταία συνεδρίαση με κάποιες κινήσεις ωραιοποίησης που για εμάς μικρή σημασία έχουν. Τα μικρομεσαία ξεχώρισαν και σήμερα. Η χρονιά σε ένα γράφημα... 
Image
ΔΕΗ: Όσο όγκο είχε όλη μέρα, έκανε στις δημοπρασίες, σε μία προσπάθεια να κλείσει σε νέα υψηλά. Προς το κλείσιμο της συνεδρίασης πήγε μέχρι τα 7,6650 ευρώ αλλά έκλεισε στα 7,43 ευρώ με όγκο 545 χιλ. τεμάχια.

ΕΥΔΑΠ: Στα 6,87 ευρώ η μετοχή και στο -1,58%. Αν προσθέσουμε και το μέρισμα το 2020 τα πήγε μία χαρά με δεδομένα τα θέματα που υπήρχαν. Και εδώ το γνωστό θέμα παραμένει. Παράταση στην αγωνία των επενδυτών, λοιπόν, αναφορικά με την τιμή του αδιύλιστου ύδατος. Μαθαίνουμε πως το υπουργεία πήγε την περασμένη βδομάδα να περάσει νομοσχέδιο με τιμή βάση μελέτης του Πολυτεχνείου αλλά τελικά αποσύρθηκε. Μαθαίνουμε επίσης πως ο υπουργός ζητάει 150 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2013-20. Αυτό το ποσό είναι επιπλέον των ετήσιων δαπανών συντήρησης περί των 25 εκατ. ευρώ από την ΕΥΔΑΠ.

Η στήλη έχει την άποψη πως ίσως θα πρέπει να υπάρξει και εδώ μία ρυθμιστική αρχή, όπως και σε άλλα αγαθά, ώστε να μην κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Επίσης πρέπει η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός να καταλάβουν ότι η χώρα και το χρηματιστήριο έχει τραβήξει τα βλέμματα των ξένων επενδυτών. Επίσης είναι βασικός μέτοχος το κράτος στην εταιρεία, αλλά υπάρχουν μέσα και μεγάλοι επενδυτές, εγχώριοι και ξένοι. Ας δει λοιπόν και ας αποφασίσει με βάση και τις διεθνείς πρακτικές

Νομίζουμε πως το παρασκήνιο επικεντρώνεται στον αν τα χρήματα θα πάνε απευθείας στο υπουργείο Υποδομών ή αν θα πάνε μέσω μερίσματος στους βασικούς μετόχους. Φαίνεται πως κάποιοι θέλουν να πάνε τα χρήματα στο υπουργείο, ώστε να διαχειριστεί το ίδιο το ποσό στη συνέχεια.

ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ: Η μία μετά την άλλη μετοχή σπάει το σχηματισμό συσσώρευσης και ξεσπάει ανοδικά. Έχουμε σημειώσει αρκετές φορές τη σημασία που δίνουμε σε συγκεκριμένο σχηματισμό. Μας αρέσει να γίνεται η συσσώρευση και να κρατάει κάποιους μήνες, με μειωμένους όγκους που δείχνουν μάζεμα. Αρκετές έσπασαν το προηγούμενο διάστημα δίνοντας μεγάλες αποδόσεις και κάποιες έσπασαν σήμερα.

CENTRIC: Ταλαιπώρησε αρκετά η δική της συσσώρευση, αλλά την έσπασε… Στα 0,2630 ευρώ και στο +7,79% με όγκο 152 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 26,5 εκατ. ευρώ.

ΚΕΚΡΟΨ: Δυνατό κλείσιμο έτους με +10,7% και τιμή 3,0450 ευρώ.

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Παίζουν όλες οι κατασκευαστικές, γιατί όχι και αυτή. Η συγκεκριμένη μάλιστα πέτυχε και ένα θαύμα μέσα στην κρίση. Να βγει από την επιτήρηση. Στο +8% και στα 0,4060 ευρώ.

BYTE: Ακούραστη…

ΑΒΑΞ: Με ψαλλιδισμένη άνοδο στο κλείσιμο. Από το υψηλό ημέρας των 0,7150 ευρώ στα 0,6840 ευρώ και στο +2,24% με υψηλό όγκο 433 χιλ. τεμάχια.

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ (απάντηση): Θα έλεγα πως το 2020 τα καθαρά κέρδη θα είναι μειωμένα και μάλλον στα 2 εκατ. ευρώ από 3 εκατ. ευρώ το 2019. Αυτό οφείλεται στην αύξηση των τιμών των σιτηρών, όπως σημειώνετε, καθώς δε μπόρεσε να το μεταφέρει στους πελάτες, αλλά και λόγω των εξόδων έναρξης λειτουργίας του μύλου στην Βουλγαρία.

Η εταιρεία μπαίνει πιο δυνατά στη Βουλγαρία όπου εκεί οι τιμές είναι χαμηλότερες και θα προσπαθήσει να σπάσει τον ανταγωνισμό. Αναφορικά με την αύξηση του δανεισμού που σημειώνετε, αυτό έγινε γιατί θέλησε να εκμεταλλευτεί τα χαμηλότοκα δάνεια του δημοσίου με 1,8% επιτόκιο (λόγω Covid-19) και θα χρησιμοποιήσει το ποσό για εξόφληση άλλων δανείων με επιτόκιο υψηλότερο.

Στις αρχές του 2020 το κόστος δανεισμού ανέρχονταν στο 3,84% και έχει υποχωρήσει ήδη στο 2,45%, με τάσεις περαιτέρω αποκλιμάκωσης. Το γεγονός ότι δεν επηρεάστηκαν θετικά τα κέρδη του 2020, οφείλεται στα έξοδα έκδοσης του νέου ομολογιακού δανείου. Εκτιμούμε πως η διοίκηση στοχεύει στην απομόχλευση και θα μπορέσει να το πετύχει τα επόμενα χρόνια αφού έχει καλές ταμειακές ροές. Το κρίσιμο για τη μετοχή η πώληση του υπόλοιπου ποσοστού ενός ξένου (περίπου 2,7%). Μόλις φύγει λογικά θα δούμε καλύτερες τιμές.

ΑΚΡΙΤΑΣ: Αν κατάλαβε κάποιος την ανακοίνωση για τα ποσοστά των βασικών μετόχων και γιατί αναφέρονται ημερομηνίες από το 2011 να εξηγήσει και σ΄εμάς παρακαλώ…

ΛΑΝΑΚΑΜ: Με όγκο 16 χιλ. τεμάχια παρακαλώ…

Η στήλη σας εύχεται καλή Πρωτοχρονιά με υγεία σε εσάς και τις οικογένειές σας.
Σας ευχαριστούμε θερμά για τη στήριξη και τα μηνύματά σας.
Καλή χρονιά και καλά κέρδη σε όλους.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης