Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με το… δεξί ξεκινάει η νέα χρονιά χρηματιστηριακά

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με το… δεξί ξεκινάει η νέα χρονιά χρηματιστηριακά
ΑΓΟΡΑ: Ξεκινάει η νέα χρηματιστηριακή χρονιά από τις 809 μονάδες και με αποτίμηση 53,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο αυξάνεται κατά κάτι παραπάνω από 500 εκατ. ευρώ λόγω της μετατροπής σε μετοχές των Cocos στην Τράπεζα Πειραιώς. Μέσα στη χρονιά περιμένουμε αρκετά επίσης νέα.

Αρχικά περιμένουμε, αυξήσεις από Aegean και Ελλάκτωρ. Στην τελευταία περιμένουμε τη «μάχη» των νέων βασικών μετόχων για την ανάληψη της διοίκησης. Έχουμε και κάποιες εταιρείες της μικρής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες έχουν ανακοινώσει αυξήσεις κεφαλαίου. Συνολικά θα θέλαμε να δούμε περισσότερες εισηγμένες να κάνουν κινήσεις απομόχλευσης.

Θέλουμε επίσης να δούμε το ΧΑ να παίρνει και πάλι τη θέση του που αξίζει και να γίνει μοχλός ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων. Να δούμε εταιρείες να μπαίνουν στο ΧΑ, να αντλούν φθηνό χρήμα, αλλά να αντιλαμβάνονται πως μπαίνοντας στο ΧΑ αποκτούν κύρος.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με σημαντική άνοδο. Ο DAΧ σε ιστορικά υψηλά. Αυτή η εξέλιξη μας δίνει και εμάς δύναμη να πάμε προς τις 820 μονάδες. Ο πήχης έχει μπει ψηλά φέτος και η αισιοδοξία ξεχειλίζει.

Το ΧΑ άνοιξε στις 814 μονάδες με το τζίρο στα πρώτα δευτερόλεπτα να είναι χαμηλός. Τα βαριά χαρτιά είναι και πάλι στο επίκεντρο. Ξεχωρίζουν Πειραιώς, Eurobank, ΔΕΗ και Alpha Bank.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Λόγω των απωλειών που είχαν το 2020 σε σύγκριση τόσο με την αγορά όσο και με άλλα βαριά χαρτιά, το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει στραμμένο σε αυτές. Οι εκτιμήσεις είναι αρκετά αισιόδοξες. Ίδωμεν… Στα 2,31 ευρώ η Εθνική και στα 0,9722 ευρώ η Alpha Bank. Στα 1,3210 ευρώ η Πειραιώς και λίγο κάτω από τα 0,59 ευρώ η Eurobank. Στις μη συστημικές η Ελλάδος στα 16 ευρώ.

LAMDA: Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την επηρεάζουν. Οι επιχειρήσεις δε θα καταβάλουν ενοίκιο για τον Ιανουάριο και το κράτος θα δώσει ένα μεγάλο μέρος του στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

JUMBO: Έχει μείνει πίσω τις τελευταίες εβδομάδες και συνεχίζει να διαπραγματεύεται κάτω από τα 15 ευρώ. Στα 14,22 ευρώ το άνοιγμα με χαμηλό όγκο. Το γεγονός ότι δεν άνοιξε για click away θα έχει επηρεάσει τις πωλήσεις. Ωστόσο τα κέρδη που έχει δημοσιεύσει αν και μειωμένα είναι άκρως ικανοποιητικά.

ΔΕΗ: Καλό το ξεκίνημα της μετοχής και κινείται πάνω από τα 7,50 ευρώ.

SPACE HELLAS: Με 500 κομμάτια πήγε στα 6 ευρώ και με άνοδο 9,49%.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: Συνεχίζει να τραβάει το επενδυτικό ενδιαφέρον ο κλάδος. Βέβαια εντοπίζουμε κάποιες αποτιμήσεις γεμάτες, με βάση αυτά που έχουν δημοσιευτεί, αλλά βλέπουμε πως κάποιες μετοχές ενισχύονται γιατί γίνονται συγκρίσεις. Δε μπορεί δηλαδή δύο εταιρείες να έχουν τα ίδια κέρδη αλλά η μία να έχει διπλάσια αποτίμηση από την άλλη.

ΓΕΚΕ: Ενημέρωσε η εταιρεία πως δεν έχει δώσει εντολή για πώληση του ξενοδοχείου President σε μεσιτικό γραφείο και ετοιμάζεται να κινηθεί δικαστικά. Αν όντως δεν υπάρχει εντολή θα πρέπει να δούμε τη ΓΕΚΕ να προσφεύγει στη δικαιοσύνη.

BRIQ: Αφού συσσώρευσε για αρκετό διάστημα στα 1,60 ευρώ, πλέον είναι στα 2 ευρώ. Τα 2,10 ευρώ είναι η πρώτη σημαντική αντίσταση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης