Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Λελογισμένη διόρθωση σε τράπεζες έως -4% και ΧΑ -1,05% στις 813 μον. με MIG +11% – Κρίσιμη η στήριξη των 800 μον.

Λελογισμένη διόρθωση σε τράπεζες έως -4% και ΧΑ -1,05% στις 813 μον. με MIG +11%  – Κρίσιμη η στήριξη των 800 μον.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 813 μονάδες, πλησίον της πρώτης στήριξης των 810 μονάδων με κρίσιμη την στήριξη των 800 μονάδων.
(upd18) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 813 μονάδες, με επίκεντρο τις πιέσεις στις τράπεζες, με την Εθνική -4,53%...και εύλογα μετά τα τελευταία σημαντικά κέρδη ενώ απώλειες κατέγραψε και η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips με Viohalco -3,51%, Coca Cola -2,09%, Τιτάνας -2,08%....
Στον αντίποδα, με ισχυρή άνοδο +10,68% έκλεισε η MIG στο υψηλό της ημέρας, συνεχίζοντας την χθεσινή άνοδο (+8,42%) με υψηλό όγκο συναλλαγών που κάλυψε περίπου το 30% του συνολικού όγκου της αγοράς.
Η συναλλακτική δραστηριότητα κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα ενώ σημειώνεται ότι το  ΧΑ θα είναι κλειστό αύριο λόγω της εορτής των Θεοφανίων.
Η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, οι καθυστερήσεις στον εμβολιασμό και η επαναφορά των αυστηρών περιοριστικών μέτρων αυξάνουν τις ανησυχίες των επενδυτών οι οποίοι προβαίνουν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.
Εν τω μεταξύ, νευρικότητα καταγράφεται στις διεθνείς αγορές, με τον Dax στη Γερμανία -0,50% από -1% και με το ενδιαφέρον να εστιάζεται και στην κρίσιμη αναμέτρηση στην Τζόρτζια των ΗΠΑ, η οποία θα κρίνει τον έλεγχο της Γερουσίας.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 813 μονάδες, πλησίον της πρώτης στήριξης των 810 μονάδων με κρίσιμη την στήριξη των 800 μονάδων.
O Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 511 μονάδες με ισχυρή στήριξη τις 500-490 μονάδες.
Στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Εθνική -4,53% και ακολούθησαν  Alpha Bank -3,54%, Eurobank -1,61% ενώ νευρικότητα καταγράφηκε στην Πειραιώς η οποία έκλεισε στο +0,73% με χαμηλό ημέρας -3,3% και υψηλό +1,2% .
Το τελευταίο διάστημα η προσοχή και το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στις τραπεζικές μετοχές καθώς προεξοφλούν ότι το 2021 θα είναι το τελευταίο έτος μεγάλης εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών όπου θα βρεθούν με μονοψήφια NPEs και θα προετοιμάζονται για την μεγάλη επαναφορά και  πλήρως εξυγιασμένες θα επανατοποθετηθούν στην οικονομία.
Aναλυτικότερα, όπως έχουμε αναλύσει το έσχατο διάστημα , το ελληνικό χρηματιστήριο στο τέλος του 2021, θα βρίσκεται στις 1000 μονάδες και οι τραπεζικές μετοχές θα έχουν διπλασιαστεί.
Ενώ το σενάριο αυτό αποτελεί την κατάληξη της διαδρομής, φαίνεται ότι έχει – έχουμε – υποεκτιμήσει την δύσβατη διαδρομή, το αισιόδοξο σενάριο φαίνεται ότι αρχίζει κάπως να ξεθωριάζει.
Όπως αναφέρει η ιταλική Unicredit στο bankingnews το 2021 ίσως η κατάσταση δεν εξελιχθεί τόσο ιδανική όσο έχει εκτιμηθεί.
Η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι σε ένα εύρος μεταξύ 2,5% με 3,5%, ο τουρισμός θα ανακάμψει σε σχέση το 2020 αλλά η ανάκαμψη δεν θα ξεπεράσει σε έσοδα τα 6-8 δισεκ. ευρώ γενικώς το 2021 δεν θα καταγραφεί ισχυρή ώθηση στην ελληνική οικονομία.
Επίσης σημειώνεται ότι αν ο εμβολιασμός δεν αποδώσει και φανεί ότι ο κορωνοιός δεν θα αντιμετωπιστεί τόσο γρήγορα όσο έχει εκτιμηθεί τότε εύλογα διεθνώς οι επενδυτές των μετοχών θα πάρουν τα κέρδη τους.

Σταθεροποίηση στην αγορά ομολόγων  

Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές στο 0,61% - με ιστορικό χαμηλό στις 15/12 στο 0,555% - και το ιταλικό 10ετές στο 0,52% - με ιστορικό χαμηλό στις 17/12 στο 0,472% - και με το μεταξύ τους spread στις 9 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 101 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,76% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,87%.
Περί τις 16:00 εντάθηκαν οι πιέσεις στο σύνολο των τραπεζών, με την Εθνική -6,03%  αλλά και στα μη τραπεζικά blue chips, με τους δεικτοβαρείς Τιτάνας -3,33%, ΟΠΑΠ, Coca Cola .και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -4,08% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,85%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,05% στις 813 μονάδες έχοντας υψηλό στις 817,70 μονάδες και χαμηλό 807,02 μονάδες.
Ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες, στα μη τραπεζικά blue chips ενώ ενισχύθηκε και από τις συναλλαγές στην ΜIG.    
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 57,6 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 36 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 19,5 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές συνολικής αξίας 4,5 εκατ. ευρώ και όγκου 1,77 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 1,5 εκατ. τεμάχια αξίας 876 χιλ. ευρώ και ο ΟΤΕ 270 χιλ. τεμάχια αξίας 3,62 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 813 μονάδες πλησίον στην πρώτη στήριξη των 810 μονάδων και ακολουθούν οι κρίσιμες 800 μονάδες και οι 750 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 820 – 830 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες και οι 860-870 μονάδες..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 511 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 500 - 490 μονάδες και ακολουθούν οι 460 - 450 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 535 -540 μονάδες και ακολουθούν οι 550 - 560 μονάδες και οι 580 μονάδες.

Οι εξελίξεις στην Alpha Bank

Έως τις 15 Ιανουαρίου 2021 κλείνει και τυπικά το θέμα του Galaxy στην Alpha bank, οπότε ουσιαστικά ολοκληρώνεται μια ταχύτατη διαδικασία που οδηγεί στην Davidson Kempner την Cepal και την τιτλοποίηση των 10,8 δισεκ. ευρώ.
Ακολούθως η Alpha bank θα έχει απομείνει με ένα χαρτοφυλάκιο NPEs ύψους 8 – 9 δισεκ. το οποίο πιθανότατα θα εντάξει στον Ηρακλή 2 που προετοιμάζει ο υφυπουργός οικονομικών Γιώργος Ζαββός.
Η Alpha bank υποστηρίζει ότι όποια διαθέσιμη λύση υπάρχει θα την εξετάσει.
Ωστόσο ο Ηρακλής 2 είναι η πιο σύντομη διαδρομή σε σχέση με την bad bank που πέραν του γεγονός ότι δεν είναι σαφές εάν υλοποιηθεί θα απαιτήσει κεφάλαια και χρόνο.
Να σημειωθεί ότι η δεύτερη τιτλοποίηση του 2021 έχει δύο πλεονεκτήματα
1)Δεν χρειάζεται να υπάρξει νέος μετασχηματισμός, αυτός υλοποιήθηκε
2)Άπαξ και η Davidson Kempner είναι ο βασικός συνεργάτης της Alpha bank εύλογα εξάγεται το συμπέρασμα ότι θα είναι ο δυνητικός αγοραστής και της επόμενης τιτλοποίησης.
Επίσης, η Davidson Kempner θα διεκδικήσει και την τιτλοποίηση Frontier της Εθνικής τράπεζας ύψους 6,2 δισεκ ευρώ NPEs και με αυτό τον τρόπο φαίνεται ότι το αμερικανικό fund θέλει να δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο και θα είναι το αντίπαλο δέος της dovalue.
Τι σχεδιάζει το Eos Capital του Απόστολου Ταμβακάκη;
Το Eos Capital του Απόστολου Ταμβακάκη δεν έχει καμία σχέση προφανώς με την Alpha bank αλλά το συμπεριλαμβάνουμε λόγω της ταχύτητας που υλοποιεί τις επενδύσεις του.
Έχοντας 150 εκατ κεφάλαια είναι το μεγαλύτερο – για τα ελληνικά δεδομένα μετά την MIG – private equity fund.
Ήταν από τους πρώτους ως έμπειρος τραπεζίτης ο Ταμβακάκης που διέγνωσε ότι ένα fund που θα επενδύει σε υγιείς επιχειρήσεις μπορεί να προσφέρει υψηλές αποδόσεις.
Μέχρι τώρα έχει επενδύσει 50 εκατ σε 5 εταιρίες στις οποίες παίρνει πλειοψηφικά ή μειοψηφικά πακέτα.
Για το 2021 σχεδιάζει να επενδύσει ακόμη 40-50 εκατ με στόχο να αποκτήσει ακόμη μετοχική συμμετοχή σε 4 εταιρίες.
Να σημειωθεί ότι η Eos Capital παρακολουθεί καθημερινά τις συμμετέχουσες εταιρίες και συνδιαμορφώνουν την στρατηγική.
Παραπλήσια funds έχουν δημιουργήσει παλαιοί τραπεζίτες όπως ο Νίκος Νανόπουλος, ο Νίκος Καραμούζης (105 εκατ κεφάλαια) και ο Άνθιμος Θωμόπουλος.

Η επικαιρότητα

Στο μέτωπο της πανδημίας, παραμένει το αδιέξοδο σε Ευρώπη και ΗΠΑ όσον αφορά την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού καθώς και παρά την αισιοδοξία που έχουν καλλιεργήσει τα εμβόλια, καταγράφονται ιδιαίτερες καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς τη στιγμή που στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης επιστρέφουν στη λογική των lockdown.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Αγγλία εισέρχεται στο τρίτο και αυστηρότερο lockdown της που θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τα μέσα Φεβρουαρίου (κάτι που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει και στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο), η Αυστρία ανακοίνωσε παράταση του lockdown έως τις 24/1, η  Γερμανία αναμένεται να το παρατείνει έως τα τέλη Ιανουαρίου ενώ σε αντίστοιχη κίνηση αναμένεται να προχωρήσει και η Γαλλία.
Και ενώ η Ευρώπη δεν έχει άλλη εναλλακτική πέρα από την επιστροφή στο lockdown, στις ΗΠΑ υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στην πραγματοποίηση των εμβολιασμών, γεγονός που αναδεικνύει και το πόσο τεράστιο και δύσκολο στοίχημα είναι η υλοποίηση των προγραμμάτων μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού.
Την ίδια στιγμή όμως προβληματισμός υπάρχει και στην επιστημονική κοινότητα για το πώς πρέπει να γίνονται οι εμβολιασμοί και αν πρέπει ή όχι να αλλάξει η στρατηγική όσον αφορά τη δοσολογία των εμβολίων έτσι ώστε να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι.
Αλλά και στην Ελλάδα, η επιδημιολογική εικόνα για την πορεία του κορωνοϊού παραμένει  θολή καθώς οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμα να αποτιμήσουν ποιο είναι το «αποτύπωμα» των εορτών στην εξέλιξη της επιδημίας.
Το νέο σχήμα της κυβέρνησης μετά και τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν χθες 4/1 είναι αντιμέτωπο με δύο τεράστιες προκλήσεις, αφενός να ξεπεράσει τις αντιδράσεις της Εκκλησίας όσον αφορά τον μη εορτασμό των Θεοφανίων αναμένοντας σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αφετέρου να διαχειριστεί επαρκώς και αποτελεσματικά το επικείμενο άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα 11/1.
Την ίδια στιγμή, και παρά την αισιοδοξία που γεννά η έναρξη και επέκταση των εμβολιασμών (από τις 27/12 έχουν πραγματοποιηθεί 9.528 εμβολιασμοί), η αποκλιμάκωση της επιδημίας είναι εξαιρετικά αργή όπως άλλωστε δείχνουν οι 407 διασωληνωμένοι και οι περίπου 1.440 νοσηλευόμενοι με covid, αριθμοί που δείχνουν πως η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει.
Μάλιστα οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για την Αττική, η οποία παραμένει πρώτη από κάθε άλλη περιφέρεια της χώρας όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων ενώ από σήμερα θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με το τι συνέβη κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 140.526, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.011 θάνατοι.

Άνοδος στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 5/1 οι περισσότερες αγορές στην Ασία, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην εκλογική αναμέτρηση της Τζόρτζια που θα κρίνει τον έλεγχο της Γερουσίας στι ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,37%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,73%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,64% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +1,57%

Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 5/1 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, τις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό και την επαναφορά των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, να προκαλούν ανησυχία.
Το ενδιαφέρον στρέφεται και στην κρίσιμη αναμέτρηση στην Τζόρτζια των ΗΠΑ, η οποία θα κρίνει τον έλεγχο της Γερουσίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στην Γερμανία στο -0,50%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,60%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,45%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,30% ενώ ο  FTSE 100 στο Λονδίνο με οριακά κέρδη +0,20%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,10%, ο S&P στο +0,20% και ο Nasdaq στο +0,40% και το ETF GREC στο +0,27% (25,79 δολ. ) .

Λελογισμένη πτώση τις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Πτωτικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα και με την Εθνική να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,1690 ευρώ, με πτώση -4,53% με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,98 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,92 ευρώ, με πτώση -3,54%, με όγκο 6,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,42 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,25 ευρώ, με άνοδο +0,73% με όγκο 2,03 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 546 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5972 ευρώ, με πτώση -1,61% με όγκο 6,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,2 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,7260 ευρώ, με πτώση -1,22% και με κεφαλαιοποίηση 322 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2310 ευρώ, με πτώση -1,28% και όγκο 431 τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 107 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,92 ευρώ, με πτώση -0,38% και κεφαλαιοποίηση 316 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις  μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές  

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Viohalco,  Aegean, Sarantis, Lamda, ΕΥΔΑΠ.....
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν Τέρνα Ενεργειακή,  ΕΛΠΕ, ΟΤΕ.....
H Coca Cola έκλεισε στα 26,26 ευρώ, με πτώση -2,09% και κεφαλαιοποίηση στα 9,72 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,50 ευρώ, με άνοδο +0,82% και αποτίμηση 6,35 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,44 ευρώ, με πτώση -1,78%  και αποτίμηση 1,73 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,6950 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 625 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,90 ευρώ, με πτώση -0,18% και αποτίμηση 3,72 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,10 ευρώ, με πτώση -2,08% και κεφαλαιοποίηση 1,16 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,68 ευρώ, με άνοδο +0,89% και κεφαλαιοποίηση 1,74 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 12,18 ευρώ, με άνοδο +0,56% και κεφαλαιοποίηση 1,35 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 12,46 ευρώ, με άνοδο +0,56% και κεφαλαιοποίηση 1,78 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,12 ευρώ, με πτώση -0,21% και κεφαλαιοποίηση 1,92 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,95 ευρώ, με πτώση -2,11% και κεφαλαιοποίηση 740 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,0150 ευρώ, με πτώση -1,83% και κεφαλαιοποίηση 209 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0342 ευρώ, με άνοδο +10,68% και κεφαλαιοποίηση 32 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά  των ομολόγων με το 10ετές 0,61%  

Σταθεροποίηση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στην Ιταλική αγορά ομολόγων.
Οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ. ενώ μέχρι  τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 15 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,61% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,52%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,61% με το αμερικανικό 10ετές 0,93% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 9 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 60 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,38 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,17% με απόδοση αγοράς -0,15% και απόδοση πώλησης -0,18%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,74 μονάδες βάσης και απόδοση -0,14%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,75 μονάδες βάσης και απόδοση -0,12% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020 στο -0,12%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,97 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,01% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 109,74 μονάδες βάσης και απόδοση 0,13%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 110,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,25%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 123,70 μονάδες βάσης και απόδοση 0,37% με απόδοση αγοράς 0,39% και απόδοση πώλησης 0,35%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 127,47 μονάδες βάσης και απόδοση 0,47% με απόδοση αγοράς 0,48% και απόδοση πώλησης 0,45%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση απόδοση 0,60% με απόδοση αγοράς 0,61% και απόδοση πώλησης 0,59%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,555%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 136,69 μονάδες βάσης και απόδοση 0,73%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 113,86 μονάδες βάσης και 0,83% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 145,76 μονάδες βάσης και απόδοση 0,93%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 159,71 μονάδες βάσης και απόδοση 1,04%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 121 μονάδες βάσης από 119 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 101 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,01% ή 101 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης με την Ιταλία 0,54%   

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων αλλά και γενικά των χωρών της Νοτίου Ευρώπης οι αγορές προσπαθούν να ισορροπήσουν εν μέσω συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ και των lockdowns.
Οι αποδόσεις βρίσκονται κοντά στα ιστορικά χαμηλά.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 5 Iανουαρίου 2020 στο 0,52%  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 5/1/2020 στο -0,60% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,32% με το ιστορικό χαμηλό -0,35% σημειώθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2021.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,01% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,054% που  σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,03% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,016% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,52% και με ιστορικό χαμηλό 0,472% στις 17 Δεκεμβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,12%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,092%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης