Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Διόρθωση με επίκεντρο τις τράπεζες – Ενδιαφέρον για μικρομεσαία

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Διόρθωση με επίκεντρο τις τράπεζες – Ενδιαφέρον για μικρομεσαία
ΑΓΟΡΑ: Οι τιμές που μπήκαν στην προσυνεδρίαση και ειδικά στις τράπεζες και έδιναν αρκετά χαμηλό άνοιγμα, μπορεί στο ξεκίνημα να μην έγιναν αλλά τελικά οι μετοχές τις έγραψαν αυτές τις χαμηλές τιμές. Είναι ένα στατιστικό και αυτό, καθώς έχει παρατηρηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν να επιβεβαιώνεται.

Μας έκανε εντύπωση, πως υποχωρήσαμε αρκετά περισσότερο από τις ευρωπαϊκές αγορές. Ωστόσο, είχαμε κάποιες πληροφορίες για την υποχώρηση και τις διαθέσεις για άντληση ρευστότητας. Σε κάθε πάντως περίπτωση δεν είναι μία πτώση που ανησυχεί. Αντιθέτως, με τα σημερινά δεδομένα και παρά τις ανησυχίες από την αύξηση των κρουσμάτων, η διόρθωση είναι φυσιολογική.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 813,62 μονάδες αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε μέχρι και τις 807 μονάδες. Δε θα βλέπαμε μη φυσιολογική ακόμα και μία συνέχεια της διολίσθησης μεθαύριο. Θα δούμε πως θα πάνε και οι ξένες αγορές. Ο τζίρος χαμηλός αλλά λογικός.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Δυνατή διόρθωση, η οποία φυσικά είναι και λογική και ευπρόσδεκτη. Δε χαλάει το κλίμα ακόμα και αν διορθώσουν και άλλο τόσο η τράπεζες, όσο και συνολικά η αγορά ή οι δείκτες. Η Εθνική, η οποία έχει βέβαια κάνει άλλη κίνηση υποχώρησε περισσότερο. Ακολούθησε η Alpha Bank. Η Eurobank είχε μικρότερη υποχώρηση ενώ η Πειραιώς ενισχύθηκε.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ (απάντηση): Οι πληροφορίες μας λένε πως θα γίνει αύξηση σε υψηλότερη τιμή από την τρέχουσα και σύντομα. Το έχουμε ξαναγράψει, είναι αυτό που ακούμε εδώ και κάμποσο καιρό στην αγορά. Μάλιστα κάποιες πληροφορίες λένε ότι σήμερα είδαμε διόρθωση σε συγκεκριμένες μετοχές, γιατί κάποιοι θέλουν ρευστότητα για να μπουν στην αύξηση. Ίδωμεν…

Η μετοχή βρέθηκε μέχρι και τα 1,20 ευρώ αλλά τελικά έκλεισε με άνοδο 0,73% και στα 1,25 ευρώ με το υψηλό ημέρας στα 1,2560 ευρώ. Δημιουργήθηκε μία παρανόηση χθες με τις νέες μετοχές από τα Cocos. Τα Cocos έχουν μετατραπεί σε μετοχές αλλά θα μπουν σε διαπραγμάτευση σε λίγες εβδομάδες, όπως φαίνεται.

ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ: Μας τράβηξαν χθες το βλέμμα τρεις μετοχές. ΕΛΠΕ, Motor Oil και Τιτάν. Όλες είχαν κλείσει πολύ καλά και περιμέναμε να δούμε σήμερα τη συνέχεια. Αν δηλαδή θα έκαναν την υπέρβαση διασπώντας κρίσιμες αντιστάσεις. Σήμερα, μας ικανοποίησαν οι δύο από τις τρεις. ΕΛΠΕ και Motor Oil κατάφεραν να κλείσουν με μικρή άνοδο. Θετική η εξέλιξη. Η Τιτάν έκλεισε στα 14,10 ευρώ και χαμηλότερα δηλαδή από τα 14,40 ευρώ που ήταν χθες.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Εκεί στα 4 ευρώ που περίπου πήγε σήμερα, εντοπίζουμε μία καλή αντίσταση αλλά μετά ανοίγει ο δρόμος για σημαντικά υψηλότερα. Η αποτίμηση φυσικά και παραμένει χαμηλή με βάση τα αποτελέσματα που έχει δημοσιεύσει στο εννεάμηνο. Με υψηλό 3,99 ευρώ έκλεισε στα 3,8550 ευρώ και με οριακή άνοδο 0,13%.

MINERVA (απάντηση): Λατρεύουμε τα προϊόντα της. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει πέσει αρκετά ο τζίρος και βγάζει ζημιές με αποτέλεσμα να έχει κάψει αρκετό «λίπος» και τα ίδια κεφάλαια να έχουν περιοριστεί στα 3,19 εκατ. ευρώ (στοιχεία εξαμήνου) με το καθαρό χρέος να είναι στα 14,6 εκατ. ευρώ. Επομένως, η μόχλευση είναι κάπως υψηλή.

Διαθέτει κάποια περιουσιακά στοιχεία, αλλά θέλουμε να δούμε βελτίωση του τζίρου και επιστροφή στην κερδοφορία. Η αποτίμηση των 2 εκατ. ευρώ είναι χαμηλή σε σύγκριση με τα ίδια κεφάλαια και φυσικά δε θα αποκλείαμε αν το κλίμα στο ΧΑ να παραμείνει καλό να βελτιωθεί περαιτέρω. Ωστόσο, δε μπορούμε να πούμε ότι καλύπτει τα standard μας για να τη θεωρήσουμε φθηνή. Στα 0,33 ευρώ και στο +9,27%.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Μόλις μπήκαν κάποιες δυνατές εντολές αγοράς στα 1,43 ευρώ, αμέσως έφυγαν και κάποια «φρένα» που είχαν μπει και έμπαιναν εδώ και καιρό στα 1,45 ευρώ. Ακόμα και με πτωτικό κλίμα αυτή μπόρεσε να πάει υψηλότερα, λόγω εμφάνισης αγοραστών. Η αποτίμηση φυσικά και παραμένει χαμηλή κατά την ταπεινή μας άποψη.

Πάμε στα πιο σημαντικά. Σήμερα με την αγορά να υποχωρεί αυτή κατέγραψε σημαντική άνοδο 4.62% και έκλεισε στα 1,4960 ευρώ. Εδώ και μέρες προσπαθούσε να διασπάσει τον εκθετικό μέσο των 100 ημερών. Σήμερα έκανε άλλη μία προσπάθεια, η οποία μάλιστα την οδήγησε και πάνω από τα 1,54 ευρώ, που είναι το επόμενο κρίσιμο σημείο. Από εκεί διέρχεται ο αντίστοιχος μέσος των 200 ημερών. Αν τον σπάσει τότε θα μπει και στο στόχαστρο πολλών που παρακολουθούν την τεχνική ανάλυση.

AS COMPANY: Ανεβαίνουν άλλες κι άλλες, αλλά αν τους πεις για τη συγκεκριμένη θα σου βρουν ένα σορό λόγους για να δικαιολογήσουν την τιμή τους. Φυσικά μέσα σε αυτούς τους λόγους δε βάζουν ούτε το ταμείο, ούτε το μέρισμα που δίνει, ούτε το ιστορικό των κερδών. Στα 2,05 ευρώ και στο +2,50% με όγκο 11 χιλ. τεμάχια.

ΜΙΚΡΑ: Συνεχίστηκε και σήμερα το επενδυτικό ενδιαφέρον για μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Καλή πορεία είχαν αρκετά χαρτιά όπως: Παΐρης, Ideal, Βιοτέρ, Δομική Κρήτης, ΕΚΤΕΡ, Centric κ.α. Πάνω για τρίτη μέρα η ΓΕΚΕ, λόγω President Hotel. Με μεγάλο όγκο ενισχύθηκε 10,68% η MIG.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης