Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι αντοχές του κλάδου των μαρμάρων και οι προσδοκίες για το 2021

tags :
Οι αντοχές του κλάδου των μαρμάρων και οι προσδοκίες για το 2021
Τι δείχνουν τα στοιχεία εννεαμήνου - Η πορεία του Ικτίνου
Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από τον ελληνικό κλάδο μαρμάρου, που είχε υποστεί ισχυρό πλήγμα καθώς το μεγαλύτερο μέρος, περί το 60% των εξαγωγών προορίζεται κυρίως για την κινέζικη αγορά.
Ήδη τα πρώτα σημάδια της πτώσης των ελληνικών εξαγωγών μαρμάρου, τόσο ακατέργαστου όσο και επεξεργασμένου διαφάνηκαν μέσα στο 2019 καθώς το παγκόσμιο εμπόριο της Κίνας επηρεάστηκε από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και συνεχίστηκε με την εκδήλωση του κορωνοϊού.
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το ακατέργαστο μάρμαρο υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2020 σε σύγκριση με τους τελευταίους δύο του προηγούμενου έτους, τόσο ως προς την αξία όσο και ως προς την ποσότητα των εισαγωγών. Το επεξεργασμένο μάρμαρο, από την άλλη πλευρά, σημείωσε τεράστια αύξηση της ποσότητας των εισαγωγών.
Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιανουάριο Φεβρουάριο του 2020 οι εξαγωγές του ακατέργαστου μαρμάρου σημείωσαν πτώση 37,40% στην αξία και πτώση 39,07% στον όγκο, σε σχέση με το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2019.  

Αλλαγή τάσης

Ωτόσο η εικόνα αυτή έχει αρχίσει να αλλάζει, αφού με βάση του στοιχεία του 9μηνου του 2020, καταγράφεται αύξηση των εξαγωγών κατά + 32,3% και αύξηση ως προς τον όγκο κατά +23,38%.
Ειδικότερα από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2020, οι εξαγωγές μειώθηκαν σταθερά, αλλά από το Μάιο έως τον Ιούλιο άρχισαν να αυξάνονται.
Η άνοδος σταμάτησε τον Αύγουστο, αλλά επέστρεψε τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας τα υψηλότερα επίπεδα επίπεδα αξίας και όγκου εξαγωγών μέσα στους 9 αυτούς μήνες.
Παρά τη θετική πορεία των τελευταίων μηνών, οι εξαγωγές μαρμάρου παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες από ό, τι το 2019.
Συγκεκριμένα, μεταξύ των εννεαμήνων 2019-2020, παρατηρείται μείωση της αξίας των εξαγωγών -32,73% και μείωση ως προς τον όγκο κατά -28,16%.
Οι μεμονωμένες εξαγωγές μαρμάρινων τεμαχίων και πλακών μειώθηκαν -43,11% και τελικά προϊόντα μαρμάρου -15,06%.
Για τις περισσότερες εταιρείες του κλάδου μεταξύ αυτών και η Ικτίνος, η πίεση στα μεγέθη του 2020 θα είναι μεγάλη.
Ειδικά η Ικτίνος για το σύνολο της χρήσης του 2020 αναμένεται να είναι μειωμένος κατά 20% - 25% σε σχέση με το 2019 ενώ η διοίκηση του Ομίλου εκτιμά ότι υπάρξει επιστροφή στα προ πανδημίας μεγέθη, το 2021.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης