Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Πόσο επιθυμεί το δημόσιο να μειώσει το ταμείο της ΕΥΔΑΠ – Η πορεία της μετοχής

tags :
Πόσο επιθυμεί το δημόσιο να μειώσει το ταμείο της ΕΥΔΑΠ – Η πορεία της μετοχής
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Μεταφορών φαίνεται να ζητάει 150 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2013-20
Πληθαίνουν οι πληροφορίες αναφορικά με την ΕΥΔΑΠ και την υπογραφή της σύμβασης που εκκρεμεί εδώ πολλά χρόνια μεταξύ του δημοσίου και της Εταιρείας.
Σύμφωνα και με νέα δημοσιεύματα, το ποσό των 150 εκατ. ευρώ που είχε γράψει η στήλη στις 31/12/20 φαίνεται να έχει πολλές πιθανότητες.
Το ποσό αφορά στην περίοδο 2013-20.
Η εταιρεία είχε ανακοινώσει στις 31/12 ότι συμφώνησε εκ νέου με το Ελληνικό Δημόσιο να παραταθεί η υπάρχουσα σύμβαση μέχρι 30 Απριλίου.
Η εξέλιξη αυτή αλλά και οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν ανησυχίες στους επενδυτές με αποτέλεσμα και η πορεία της μετοχής να μην ακολουθεί τη γενικότερη τάση της αγοράς.
Οι πληροφορίες της στήλης ανέφεραν πως προς το τέλος του 2020 το αρμόδιο υπουργείο είχε προσπαθήσει να περάσει νομοσχέδιο με τιμή βάση μελέτης του Πολυτεχνείου αλλά τελικά αποσύρθηκε.
Αναφέραμε επίσης πως ο υπουργός Μεταφορών φαίνεται να ζητάει 150 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2013-20.
Αυτό το ποσό είναι επιπλέον των ετήσιων δαπανών συντήρησης περί των 25 εκατ. ευρώ από την ΕΥΔΑΠ.
Η εταιρεία έχει επίσης την άποψη πως ίσως θα πρέπει να υπάρξει και εδώ μία ρυθμιστική αρχή, όπως και σε άλλα αγαθά.
Η Merit ΑΧΕΠΕΥ, σημειώνει στο πρωινό της σχόλιο πως σύμφωνα με πληροφορίες, η σύμβαση της εταιρείας με το Ελληνικό Δημόσιο για το αποκλειστικό δικαίωμα να παρέχει υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης στην περιοχή αρμοδιότητα της θα ανανεωθεί έναντι 150 εκατ. ευρώ.
«Υπενθυμίζεται ότι το ταμείο της εταιρείας ανήλθε στα 457εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο 2020 που αντιστοιχεί στο 62% της χρηματιστηριακής αξίας.
Η εταιρεία παρήγαγε ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 61 εκατ. ευρώ την περίοδο 2015-2019.
Εάν είναι αληθές το δημοσίευμα, τότε το τίμημα είναι σε λογικά επίπεδα», σχολιάζει η Merit.
Να σημειωθεί πως η ΕΥΔΑΠ ελλείψει γραπτής συμφωνίας και όπως αναφέρει στη λογιστική κατάσταση εξαμήνου, συνεχίζει και μετά την 30.06.2013, να συμψηφίζει το τίμημα του αδιύλιστου νερού με τις υπηρεσίες συντήρησης και λειτουργίας που προσφέρει για τα πάγια περιουσιακά́στοιχεία που ανήκουν στην Εταιρεία Παγίων ‘’ΕΥΔΑΠ ΝΠΔΔ’’.
Το ποσό που ζητάει το υπουργείο φαίνεται πως είναι επιπλέον των δαπανών συντήρησης.
Η μετοχή θα ξεκινήσει σήμερα από τα 6,95 ευρώ μετά και την κατά 2,11% υποχώρηση που κατέγραψε στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης.
Η αποτίμηση ανέρχεται στα 740 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως από τα τέλη του 2019 μέχρι σήμερα η πορεία της μετοχής είναι πτωτική κατά μόλις 8%, χωρίς να προσμετρηθεί το μέρισμα που έδωσε η εταιρεία.
Διαγραμματικά στα 7 ευρώ η αντίσταση που εντοπίζεται είναι σημαντική και δεν έχει καταφέρει να τη διασπάσει η μετοχή τους τελευταίους μήνες.
Image
Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης