Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Με νέους πρωταγωνιστές στις 820 μονάδες – Ανάσες στις τράπεζες

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Με νέους πρωταγωνιστές στις 820 μονάδες – Ανάσες στις τράπεζες
ΑΓΟΡΑ: Άλλους πρωταγωνιστές βρήκε σήμερα για να κινηθεί προς τις 820 μονάδες. Πήραν ανάσες οι τράπεζες και τη σκυτάλη πήραν Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΠΕ και μερικές ακόμα. Κάποιες είχαν μείνει αρκετά πίσω, χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Ο DOW κοιτάζει τις 31.000 μονάδες και ο DAX τις 14.000 μονάδες.

Έκλεισε μακριά από τα υψηλά ημέρας ο γενικός δείκτης, γιατί η πρωινή άνοδος των τραπεζών, γύρισε σε υποχώρηση, επομένως επιβάρυνε την εικόνα. Καλός ο τζίρος αν και είχε και αρκετά πακέτα. Συνεχίστηκε και το επενδυτικό ενδιαφέρον για μικρομεσαία. Συνολικά θα λέγαμε πως σήμερα ξεχώρισαν πετρελαϊκές, ενεργειακές και μετοχές πληροφορικής.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ: Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου δικαιολογούμε αποτιμήσεις με βάσει συγκρίσεις. Συγκριτικές αποτιμήσεις δηλαδή, αλλά όχι μεταξύ ομοειδών εταιρειών. Σε ρωτάει π.χ κάποιος γιατί ανεβαίνει η τάδε μετοχή και η απάντηση είναι ότι εδώ έχει ανέβει ή άλλη, γιατί όχι και αυτή… Έως ένα βαθμό θα λέγαμε πως το δικαιολογούμε, αλλά οφείλουμε να πούμε πως πρέπει να το προσέξουμε, γιατί αυτές οι συγκρίσεις δεν είναι σωστές.

Είμαστε σε μία περίοδο όπου οι επενδυτές μετά από ένα μεγάλο ράλι, ψάχνουν μετοχές που έχουν μείνει πίσω. Υπάρχουν αρκετές και στα βαριά χαρτιά και στα μικρομεσαία. Έτσι κάποιες παίρνουν ανάσες, όπως π.χ. οι τράπεζες, ενώ άλλες όπως π.χ. ΕΛΠΕ, Motor Oil κάνουν την επόμενη κίνηση. Στα μικρά βλέπουμε και κάποιες υπερβολές, αλλά αρκετές είναι ακόμα ελκυστικά αποτιμημένες.

Συνεχίζουμε να πηγαίνουμε με τα θεμελιώδη και βάσει αυτών εξετάζουμε ποιες είναι ακριβές ή όχι. Υπάρχουν μετοχές για τις οποίες οι επενδυτές έχουν μεγάλες προσδοκίες, όπως η πληροφορική, αλλά πλέον δε θεωρούμε ελκυστικές τις αποτιμήσεις όλων. Υπάρχουν οι εξαιρέσεις και αυτές τις έχουμε στις επιλογές της στήλης.

MOTOR OIL: Νομίζουμε πως το γράφημα φώναζε και εγκαίρως δώσαμε την εικόνα του και λεπτομέρειες. Από την «τριάδα» που έδειχνε την ίδια εικόνα, τα ΕΛΠΕ δείχνουν πως ακολουθούν, ενώ η Τιτάν «ξύπνησε» προς το κλείσιμο της συνεδρίασης. Κάποιοι δεν πιστεύουν στη μετοχή της ΜΟΗ, ενώ όταν ήταν στα 18-20 ευρώ την πίστευαν μια χαρά. Για άλλες πέρασε η κρίση, εδώ δηλαδή θα μείνει μόνιμα; Στο +8% και στα 13,15 ευρώ με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μετά από τέτοιο ράλι θέλουμε να δούμε μία περίοδο συσσώρευσης. Δεν είναι αρνητικό αυτό. Κάνουν μία διόρθωση, δίνουν ευκαιρίες άλλες μετοχές, ενώ ταυτόχρονα μαζεύουν δυνάμεις για υψηλότερα. Μας αρέσει αυτή η εικόνα. Θα τη χαρακτηρίζαμε υγιέστατη. Η Alpha Bank με υψηλό ημέρας στα 0,9682 ευρώ έκλεισε στα 0,9040 ευρώ. Αντίστοιχη κίνηση και στις άλλες συστημικές.

ΕΧΑΕ: Δε χρειάζεται να επαναλάβουμε πως όσο ανεβαίνει το χρηματιστήριο και βελτιώνονται τζίρος και αποτιμήσεις, η συγκεκριμένη ευνοείται. Και έχουμε ακόμα, νέες μετοχές στην Πειραιώς, αύξηση στην Aegean και την Ελλάκτωρ, είσοδος Interlife, περιμένουμε τις ΑΕΕΑΠ που έχουν συσταθεί αλλά δεν έχουν μπει ακόμα και προφανώς αρκετά ακόμα…

ΔΕΗ: Η συμπεριφορά της παραμένει εξαιρετική και επειδή βλέπουμε πως υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για ενεργειακές μετοχές, μεταξύ άλλων, και επειδή βλέπουμε και το διάγραμμα, δεν αποκλείουμε κίνηση προς τα 10-12 ευρώ. Στα 7,54 ευρώ το κλείσιμο.

ΤΙΤΑΝ: Προς το τέλος μας έκανε το χατίρι και έκλεισε σε υψηλό ημέρας και στα 14,50 ευρώ. Πάει λοιπόν και αυτός για διάσπαση. Θα λέγαμε πως άργησε κιόλας αλλά δε πειράζει. Μετά από αρκετή συσσώρευση πρέπει να δούμε μια δυνατή κίνηση.

ΚΕΚΡΟΨ: Σε υψηλά 16 μηνών ο τίτλος και με αποτίμηση 65,6 εκατ. ευρώ. Αν τώρα πάμε να συγκρίνουμε την αποτίμησή της με άλλες που έχουν ακίνητη περιουσία και μάλιστα εισπράττουν και ενοίκια από εκεί με τη δική της θα δούμε πως οι άλλες είναι τσάμπα. Όμως αυτή συνήθως προσφέρει μεγαλύτερες συγκινήσεις. Καθαρά με βάση το διάγραμμα θα πούμε πως ο στόχος είναι κοντά στα 4 ευρώ. Η αποτίμηση για τη στήλη είναι κάτι παραπάνω από γεμάτη.

INTERTECH: Με χαμηλό όγκο πήγε πολύ εύκολα πάνω από το +10% και η αποτίμηση μάλλον θα πρέπει να θεωρείται ακόμα χαμηλή. Στα 0,7660 ευρώ και στο +12,65% με 14 χιλ. τεμάχια.

REDS: Η αναβολή της γενικής συνέλευσης συνδέεται με τη γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ. Μοναδικό θέμα είναι η πώληση περιουσιακού στοιχείου στη Ρουμανία και προφανώς η άλλη πλευρά, που διεκδικεί την Ελλάκτωρ, δεν το θέλει. Έτσι ζήτησε να γίνει η γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ πριν από αυτή της Reds, αλλά δεν πέρασε. Ίδωμεν…

ΑΒΑΞ: Πήγε πριν λίγες συνεδριάσεις πάνω από τα 0,70 ευρώ, αλλά δε μπόρεσε να παραμείνει και έχει γυρίσει χαμηλότερα. Στις επιλογές της στήλης με τιμή 0,6020 ευρώ. Μας χάλασε λίγο η υποχώρηση και θα λέγαμε πως το stop μας είναι τα 0,61 ευρώ. Εκεί πιστεύουμε πως η στήριξη είναι σημαντική και δεν πρέπει να χαθεί.

ΓΕΚΕ: Είχαμε γράψει πως το τίμημα που είχε μπει στην αγγελία συγκρινόμενο με την αποτίμηση είχε τεράστια διαφορά ακόμα και αν δε μπορούσε να πιαστεί. Τα 37 εκατ. ευρώ με τα 110 εκατ. ευρώ έχουν μεγάλη απόσταση. Έδωσε, όπως αναμενόταν την ευκαιρία, να αφυπνιστεί η μετοχή. Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική και πλέον η αποτίμηση είναι στα 54,3 εκατ. ευρώ. Χαμηλός ο όγκος βέβαια, αλλά δεν υπάρχουν κομμάτια.

LAVIPHARM (απάντηση): Στις επιλογές της στήλης που δημοσιεύσαμε πριν λίγες μέρες την έχουμε συμπεριλάβει. Νομίζουμε πως αυτό λέει την άποψή μας για τη συγκεκριμένη μετοχή.

QUEST: Στο +5,26% και στα 11 ευρώ πλέον η μετοχή!

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Νέα ιστορικά υψηλά.

PROFILE: Νέα ιστορικά και εδώ…

ΚΛΜ: Μάλλον έχουν κάποιοι μίσος με τη μετοχή. Δεν εξηγείται αλλιώς πως την πούλαγαν σήμερα στα 0,6080 ευρώ και στο -3,49%. Με αποτίμηση δηλαδή 24,4 εκατ. ευρώ. Τι να πει κανείς…

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Θα μπορούσε να είχε καταγράψει μεγαλύτερη κίνηση σήμερα, αλλά βγήκαν κομμάτια στα 1,50 ευρώ και μάλιστα αρκετά. Οι αγοραστές πάλι ήταν δυνατοί, αλλά φαίνεται ότι προτίμησαν να τα πάρουν εκεί και όχι υψηλότερα. Λογική κίνηση…

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com  
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης