Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στο κόκκινο η Αττική - Ανησυχίες για ισχυρό 3ο κύμα κορωνοϊού - Προς παράταση το lockdown - Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες

Στο κόκκινο η Αττική - Ανησυχίες για ισχυρό 3ο κύμα κορωνοϊού - Προς παράταση το lockdown - Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες
Ανησυχίες για ισχυρό 3ο κύμα κορωνοϊού - Προς παράταση το lockdown - Ανοίγουν δημοτικά, νηπιαγωγεία 11/1


Ώρα αποφάσεων για την επιτροπή ειδικών για τον κορωνοϊό και για την κυβέρνηση καθώς η χώρα ετοιμάζεται να ανοίξει τα σχολεία, ενώ λήγει τα ξημερώματα της Δευτέρας το ενισχυμένο lockdown που ανακοινώθηκε τη δεύτερη ημέρα του 2021.

Ανησυχία για το αποτύπωμα των Θεοφανίων – Φόβος για τρίτο κύμα

Ο απόηχος της ημέρας των Φώτων με την εμβληματική ανυπακοή που επέδειξαν πιστοί και κλήρος, σε συνδυασμό με την αυξημένη κινητικότητα κατά 30% σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, καθηγητή Παθολογίας Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, εκτοξεύει την αγωνία των επιστημόνων.
 «Έχουμε ήδη στοιχεία ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έγιναν παραπάνω μεταδόσεις, το είδαμε στα λύματα και το περιμένουμε στα κρούσματα του κορωνοϊού» δήλωσε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, εκτιμώντας μια επώδυνη επιδημιολογική κατάσταση «Θεσσαλονίκης» για ολόκληρη την επικράτεια.

Ποιές περιοχές βρίσκονται σε «σκληρό» lockdown

Σε καθεστώς σκληρού lockdown βρίσκονται οι περιοχές της Δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα), οι δήμοι Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, το Παλαίκαστρο του Δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου, Νέδα, Αγιοχώρι και Ήπιο του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης, ο Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων της ΠΕ Βοιωτίας, η κοινότητα Σπερχειάδας, ο Δήμος Μακρακώμης, της ΠΕ Φθιώτιδας, η Κοινότητα Στροφής του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης , η Κοινότητα Κέλλη του Δήμου Αμύνταιου της ΠΕ Φλώρινας και η Κάλυμνος.

Νέα συνεδρίαση της Επιτροπής

Σήμερα Παρασκευή 8/1 στις 12 το μεσημέρι, θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, αυτή τη φορά σχετικά με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, με click away ή κάποιο άλλο αντίστοιχο μέτρο, για τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία.
Οι αποφάσεις των Λοιμωξιολόγων ενδέχεται να ανακοινωθούν το απόγευμα της κατά  από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.
Η πλειοψηφία των γιατρών που συμμετέχουν στην επιτροπή έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη.

Σύμφωνε με τα πληροφορίες αναμένεται να εισηγηθούν
-συνέχιση του lockdown
-συνέχιση της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό
-όχι στο λιανεμπόριο ακόμα και με τη μέθοδο του click away
-όχι στην εστίαση
-όχι σε κομμωτήρια – «νυχάδικα»
Ττο σκεπτικό τους είναι ότι πρώτα πρέπει να αποτυπωθεί η επίδραση του ανοίγματος των σχολείων στα κρούσματα και μετά να προχωρήσουμε.
«Ένας τομέας τη φορά» λένε χαρακτηριστικά.
Άλλωστε ακόμα δεν έχουν καταγραφεί και τα κρούσματα της εορταστικής περιόδου.
Αυτή βέβαια θα είναι η εισήγηση που σε καμιά περίπτωση δε δεσμεύει την κυβέρνηση, καθώς πρέπει να συνυπολογιστούν και άλλα προβλήματα που φέρνει το συνεχόμενο lockdown στην οικονομία.

Στους 5.146 οι νεκροί
 
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 510 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 142.777, εκ των οποίων 52,3% άνδρες.
Image
Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.565 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 42.934 (30,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 391 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Image
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών.
Οι 266 (68%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες.
Image
To 85,2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 911 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 47 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.146 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.041 (59,1%) άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image


Ανοίγουν σχολεία-νηπιαγωγεία και στις «κόκκινες» περιοχές - Πώς θα γίνεται η μετακίνηση

Πώς θα γίνει το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων τη Δευτέρα σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές εξέτασε η επιτροπή λοιμωξιολόγων στην έκτακτη σύσκεψη που είχε νωρίτερα.
Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», σε σκληρό lockdown είναι: Δυτική Αττική, Κοζάνη, Φλώρινα, Κιλκίς, Ροδόπη, Έβρος, ενώ ήδη ο δήμος Σητείας έχει ανακοινώσει ότι δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα τα σχολεία της περιοχής.
Η απόφαση για το άνοιγμα νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε το υπ. Παιδείας, είναι ειλημμένη.
Για να πάνε τα παιδιά στο σχολείο απαιτείται μήνυμα sms στο 13033, από τους κηδεμόνες που συνοδεύουν τα παιδιά τους στα σχολεία.
O κωδικός 4 είναι αυτός που επιλέγεται για τη μεταφορά μαθητών, καθώς ο εν λόγω κωδικός αφορά σε «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο».

Το SMS στο 13033 πρέπει να γράφει τα εξής:
4 [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Επίσης, απαιτείται α θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή ή της μαθήτριας.
Εν τω μεταξύ το Υπουργείο Παιδείας που ανακοίνωσε το άνοιγμα νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, ξεκαθάρισε ότι θα υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού.
Υπάρχει πλέον η πρόβλεψη για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών) και για χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν.

Επιπλέον μέτρα πρόληψης για τους εκπαιδευτικούς

Ήδη έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κορoνοϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό είναι εθελοντικό για τους εκπαιδευτικούς και καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία. Θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας.
Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά., και βεβαίως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.

Ανοιχτοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Μαζί με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία από την ερχόμενη Δευτέρα θα επαναλειτουργήσουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.
Η απόφαση ελήφθη μετά την επεξεργασία των επιδημιολογικών δεδομένων από την Ειδική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.
Η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών σε καθημερινή βάση για όλα τα παιδιά θα γίνει με την αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων και των οδηγιών.

Ειδικότερα, οι οδηγίες που έχουν δοθεί είναι:

1) Η χρήση μάσκας για τα παιδιά των βρεφονηπιακών είναι προαιρετική.
2) Υποχρεωτική είναι η χρήση μη ιατρικής μάσκας (ή σε ειδικές περιπτώσεις ασπίδας προσώπου) από όλους τους εργαζόμενους στους σταθμούς.
3) Διαχωρισμός των αύλειων δραστηριοτήτων κατά τμήματα.
4) Ειδική μέριμνα για τη σίτιση.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης