Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρά τη νευρικότητα στις αγορές, προσδοκίες για μέτρα στήριξης στις ΗΠΑ - Σε ιστορικά υψηλά Nasdaq και S&P 500, ο DAX +0,58%

tags :
Παρά τη νευρικότητα στις αγορές, προσδοκίες για μέτρα στήριξης στις ΗΠΑ - Σε ιστορικά υψηλά Nasdaq και S&P 500, ο DAX +0,58%
Νευρικότητα στις αγορές, προσδοκίες για νέα μέτρα στήριξης στις ΗΠΑ
Οι προσδοκίες για νέα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας από την κυβέρνηση του νέου προέδρου Joe Biden, στήριξαν σήμερα 8/1 τα διεθνή χρηματιστήρια, ωστόσο δε λείπει η νευρικότητα με αποτέλεσμα να υπάρχει μεταβλητότητα στους δείκτες, που συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.
Οι δείκτες της αμερικανικής αγοράς έχουν καταγράψει ένα εντυπωσιακό ράλι σε νέα ιστορικά υψηλά αυτή την εβδομάδα παρά την πολιτική αναστάτωση στην Ουάσινγκτον καθώς οι επενδυτές ελπίζουν ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος J. Biden θα δρομολογήσει σύντομα ένα νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας.  
Παρά το χάος που προκάλεσε η εισβολή των οπαδών του απερχόμενου προέδρου Donald Trump στο Kαπιτώλιο, η καθυστερημένη δέσμευσή του για ομαλή μετάβαση της εξουσίας, καθώς και ο έλεγχος της Γερουσίας από τους Δημοκρατικούς, ενισχύουν την επενδυτική διάθεση.
Αναλυτικότερα με τη Γερουσία, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τον Λευκό Οίκο να βρίσκονται στα χέρια των Δημοκρατικών, οι αναλυτές εκτιμούν ότι πολύ σύντομα το Κογκρέσο θα περάσει ένα νέο δημοσιονομικό πακέτο για την στήριξη της ανάκαμψης.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Goldman Sachs το πακέτο τόνωσης θα μπορούσε να φτάσει τα 750 δισ. δολ. με τα 300 δισ. δολ. να είναι με τη μορφή επιταγών προς τα αμερικανικά νοικοκυριά.
Ώθηση στο επενδυτικό κλίμα έδωσε και η δήλωση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, D. Trump για μια ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.
Η δήλωση αυτή του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ έρχεται μετά τα θλιβερά και πρωτοφανή επεισόδια της Τετάρτης, όταν οι οπαδοί του εισήλθαν με τη βια στο Καπιτώλιο, διακόπτοντας τις εργασίες της κοινής συνεδρίασης της Γερουσίας και της Βουλής για την επικύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων των εκλογών του Νοεμβρίου.  

Ρεκόρ θανάτων από κορωνοϊό στις ΗΠΑ - Lockdown σε Ευρώπη, Κίνα, Αυστραλία

Ανεξέλεγκτα εξαπλώνεται το β’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη με τα κρούσματα και τους θανάτους να αυξάνονται ραγδαία και με τα περισσότερα κράτη να επιστρατεύουν την αναγκαστική «λύση» των περιοριστικών μέτρων και των lockdown προκειμένου να περιορίσουν τη διασπορά του ιού, έως ότου αρχίσουν να πραγματοποιούνται μαζικότερα οι εμβολιασμοί κατά του covid.
Στις ΗΠΑ για ακόμα ένα 24ωρο αναφέρθηκε ρεκόρ θανάτων, καθώς για πρώτη φορά από την έναρξη της επιδημίας, αναφέρθηκαν περισσότεροι από 4.000 νεκροί μέσα σε μια ημέρα και ενώ το σύστημα υγείας, κυρίως στο Λος Άντζελες, εκπέμπει SOS σχετικά με τη δυνατότητα του να ανταποκριθεί στον αυξημένο αριθμό των ασθενών, ζήτημα με το οποίο είναι αντιμέτωπα και τα νοσοκομεία στο Λονδίνο.
Στην Ευρώπη, η οποία κατά τον ΠΟΥ είναι σε ανησυχητική κατάσταση, τα περισσότερα κράτη προσφεύγουν στη λύση των lockdown, στα οποία προσφεύγουν τις τελευταίες ώρες τόσο η Κίνα όσο και η Αυστραλία, οι οποίες μέχρι πρότινος είχαν καταφέρει σχεδόν να εξαφανίσουν τον ιό ενώ σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκεται για άλλη μια φορά η Λατινική Αμερική, και κυρίως Βραζιλία και Μεξικό.
Την ίδια στιγμή, ενθαρρυντικά είναι τα νέα από την επιστημονική κοινότητα καθώς αναφέρεται πως το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι αποτελεσματικό και κατά των μεταλλάξεων του ιού.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη +0,18% στις 31.097 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,55% στις 3.824 μονάδες, που αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά
Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο +0,71% στις 13.159 μονάδες, που αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά  
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχώρησε στις 21,56 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ ενισχύθηκε +0,58% στις 14.049 μονάδες
Image
ΗΠΑ: Χάθηκαν 140 χιλ. θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο 2020 - Σταθερή στο 6,7% η ανεργία

Την απώλεια 140 χιλ. θέσεων εργασίας εκτός γεωργικού τομέα ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο του 2020, με τον δείκτη ανεργίας να παραμένει σταθερός στο 6,7%.
Τα στοιχεία είναι χειρότερα των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές έκαναν λόγο για τη δημιιουργία 70 χιλ. θέσεων εργασίας.
Πρόκειται για τον χειρότερο μήνα από τον Απρίλιο του 2020.
Στον ιδιωτικό τομέα χάθηκαν 95 χιλ. θέσεις εργασίας.
Τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στον Νοέμβριο, αναθεωρήθηκαν ανοδικά, στις 336 χιλ. από 245 χιλ. και του Οκτωβρίου σε 654 χιλ. από 610 χιλ.

Η Boeing κατέληξε σε διακανονισμό με το υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ: Θα πληρώσει 2,5 δισ. δολάρια

Η Boeing θα πληρώσει περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα και αποζημιώσεις, μετά την ευόδωση των συνομιλιών για διακανονισμό με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, μετά τα δύο τραγικά δυστυχήματα που σκότωσαν συνολικά 346 άτομα και οδήγησαν στην καθήλωση των 737 MAX.
Ο διακανονισμός, ο οποίος επιτρέπει στην Boeing να αποφύγει τη δίωξη, περιλαμβάνει πρόστιμο 243,6 εκατομμυρίων δολαρίων, αποζημίωση στις αεροπορικές εταιρείες 1,77 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 500 εκατομμύρια δολάρια για τις οικογένειες των θυμάτων της συντριβής λόγω των κατηγοριών που σχετίζονται με τη συνωμοσίας απάτης όσο αφορά στο λανθασμένο σχεδιασμό του αεροσκάφους.

Θετικό κλίμα στις ευρωαγορές

Σε ανοδικό έδαφος κινήθηκααν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να παραμένουν αισιόδοξοι ότι η αμερικανική οικονομία θα δεχτεί άλλη μια σημαντική τονωτική ένεση τις επόμενες εβδομάδες μετά την πλήρη επικράτηση των Δημοκρατικών στην Ουάσινγκτον.  
Image
Commerzbank: Προχωρά σε write-off 1,5 δισ. ευρώ, αυξάνει τις προβλέψεις για επισφαλή δάνεια

Η Commerzbank θα διαγράψει 1,5 δισ. Ευρώ goodwill στα βιβλία της για το 2020 και θα αναλάβει επιπλέον προβλέψεις για επισφαλή δάνεια, για να αντικατοπτρίζει τα σταθερά χαμηλά επιτόκια και την επίδραση του δεύτερου lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Οι προβλέψεις για τα επισφαλή δάνεια που ανέλαβε για το 2020 θα διαμορφωθούν τουλάχιστον στα 1,7 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης μιας προσαρμογής 500 εκατ. ευρώ για τις επιπτώσεις της πανδημίας το 2021.
Ο διευθύνων σύμβουλος, Manfred Knof, ο οποίος ανέλαβε αυτόν τον μήνα, προετοιμάζεται να εφαρμόσει μια ριζική αναδιάρθρωση καθώς η τράπεζα προσπαθεί να επιστρέψει στην κερδοφορία.
Τον προηγούμενο μήνα η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 610 εκατ. Ευρώ στο δ΄ τρίμηνο για την κάλυψη του κόστους αναδιάρθρωσης και τον Νοέμβριο προειδοποίησε ότι οι προοπτικές για τα επισφαλή δάνεια θα μπορούσαν να επιδεινωθούν ανάλογα με το πώς αναπτύσσεται το β΄ κύμα της πανδημίας.
Μετά από αυτή την εκκαθάριση του ισολογισμού, είμαστε καλά προετοιμασμένοι για τον δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας, αναφέρει ο Knof σε ανακοίνωση του.
Στόχος μας είναι να καταστήσουμε την τράπεζα πιο κερδοφόρα μακροπρόθεσμα, πρόσθεσε.

Στο 8,3% υποχώρησε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο του 2020

Το Νοέμβριο του 2020, το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη ήταν 8,3%, από 8,4% τον Οκτώβριο του 2020 και από 7,4% το Νοέμβριο του 2019.
Το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ ήταν 7,5% το Νοέμβριο του 2020, μετά το 7,6% τον Οκτώβριο του 2020 και από 6,6% τον Νοέμβριο του 2019. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύθηκαν από τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Eurostat εκτιμά ότι 15,933 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες στην ΕΕ, εκ των οποίων 13,609 εκατομμύρια στην ευρωζώνη ήταν άνεργοι τον Νοέμβριο του 2020.
Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 222.000 στην ΕΕ και κατά 172.000 στην ευρωζώνη.

Γερμανία: Αύξηση 0,9% στη βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο 2020

Με βραδύτερο ρυθμό αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Νοέμβριο έναντι του Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.
Ειδικότερα, η συνολική βιομηχανική παραγωγή - που περιλαμβάνει παραγωγή στη μεταποίηση, την ενέργεια και τις κατασκευές - αυξήθηκε 0,9% από τον Οκτώβριο.
Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει αύξηση 0,4%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Wall Street Journal.
Η Destatis αναθεώρησε ανοδικά την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Οκτώβριο σε 3,4% από το αρχικό 3,2%.
Η συνολική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 2,6% από το Νοέμβριο του 2019.
Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο - έναν μήνα πριν από την επιβολή των πρώτων περιορισμών στη Γερμανία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού - η παραγωγή το Νοέμβριο ήταν 3,8% χαμηλότερη.
Με εξαίρεση την ενέργεια και τις κατασκευές, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1,2% τον Νοέμβριο έναντι του Οκτωβρίου.
Η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών παρουσίασε αύξηση 2,4%, ενώ η παραγωγή καταναλωτικών αγαθών μειώθηκε 1,7%.
Η παραγωγή ενέργειας μειώθηκε κατά 3,9% και η παραγωγή στις κατασκευές αυξήθηκε 1,4%.

Άλμα στις αγορές της Ασίας μετά τα ρεκόρ στη Wall

Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, μετά τα νέα ρεκόρ στη Wall Street.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε σε υψηλά τριάντα ετών, με τις προσδοκίες για επικείμενη έγκριση του νέου πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, να δίνει ώθηση στις αγορές.
Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωσε άλμα +4% στις 3.152 μονάδες.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +1,5% στις 3.915 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο +2,36% στις 28.139,03 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από την 8η Αυγούστου 1990.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +1,57% στις 1.854,94 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο +1,2% στις 27.878 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε -0,2% στις 3.570 μονάδες.  
Ο Sensex ενισχύθηκε +0,9% στις 48.513 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης