Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Φως στο μπαζούκα που ετοιμάζει να ρίξει στην αγορά η ΕΚΤ ρίχνει η Νοmura - Σε τρία στάδια το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων - Kλειδί ο ρόλος των μηχανισμών EFSF και ESM

tags :
Φως στο μπαζούκα που ετοιμάζει να ρίξει στην αγορά η ΕΚΤ ρίχνει η Νοmura - Σε τρία στάδια το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων - Kλειδί ο ρόλος των μηχανισμών EFSF και ESM
Σαφείς απαντήσεις στους παράγοντες της αγοράς που αναμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επικείμενη δράση της, επιχειρεί να δώσει η Nomura.
Υπενθυμίζεται εδώ πως η κρίσιμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου, όπου και αναμένεται, κατά την πλειοψηφία των αναλυτών, να ανακοινωθεί νέος - και επιθετικός - γύρος αγοράς κρατικών ομολόγων.
Όπως εκτιμά στην τελευταία έκθεσή της η Nomura, την οποία έχουν συντάξει οι κορυφαίοι αναλυτές της, Guy Mandy και Desmond Supple, το νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ θα λάβει χώρα σε τρία στάδια.
Η πρόβλέψη του οίκου βασίζεται εν πολλοίς στο γεγονός πως η ΕΚΤ έχει ήδη λάβει σοβαρή δέσμευση για την εφαρμογή ενός νέου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, ενώ έχει επίσης θέσει και μια βασική προϋπόθεση. Ποια είναι αυτή; Πως Ισπανία και Ιταλία πρέπει να καταθέσουν επίσημο αίτημα για στήριξη από τους μηχανισμούς της ΕΕ (EFSF, ΕSM), ώστε και η ΕΚΤ να μπορεί να αναλάβει δράση.
Ποιες είναι όμως οι λεπτομέρειες των τριών φάσεων του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ;
Η Nomura εξηγεί:

Στάδιο 1
Διάσωση τραπεζών. Ο EFSF παρέχει ομόλογα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως collaterals προς την ΕΚΤ.
Στάδιο 2
Η ΕΚΤ αγοράζει κρατικά ομόλογα βραχυπρόθεσμης διάρκειας και η εικόνα στις αγορές ομολόγων της περιφέρειας σταθεροποιείται.
Στάδιο 3
Οι μηχανισμοί διάσωσης της ΕΕ (EFSF, ΕSM) πραγματοποιούν παρεμβάσεις στην πρωτογενή αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης