Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σε... σύγχυση οι αναλυτές για την πορεία των αγορών βλέπουν μέχρι παγκόσμιο κράχ - Ελλάδα, εκλογές σε ΗΠΑ και Γερμανία, Ισπανία πυροδοτούν τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία

Σε... σύγχυση οι αναλυτές για την πορεία των αγορών βλέπουν μέχρι παγκόσμιο κράχ  - Ελλάδα, εκλογές σε ΗΠΑ και Γερμανία, Ισπανία  πυροδοτούν τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκονται οι αγορές το τελευταίο διάστημα, με τους αναλυτές να βρίσκονται για ακόμη μία φορά σε ένα είδος... σύγχυσης για την επόμενη μέρα, καθώς τα ζητήματα που τροφοδοτούν ακόμη την κρίση είναι ανοιχτά.
Μόλις λίγες ώρες μετά την επίσκεψη Merkel στην Αθήνα, πάνω από το 70% των επενδυτών που συμμετείχαν σε πρόσφατη έρευνα θεωρούν πως δεν αποκλείεται σε ορίζοντα 12μηνών να σημειωθεί ένα κραχ, το οποίο θα πυροδοτήσει νέο μαζικό sell off στις αγορές, ενώ δεν αποκλείεται να απειλήσει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα στο σύνολό του. Στην έρευνα που διενήργησε η State Street Global Advisors, σε 300 αναλυτές, συμπέρανε ότι το 71% αναμένει μια νέα κρίση, τύπου Lehman. Αυτή η κρίση θα προκληθεί από την ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας ή ακόμη και από τη διάσπαση της Ευρωζώνης.
Παράλληλα, η πορεία του δείκτη - βαρόμετρου της Wall Street, διχάζει ακόμη περισσότερο τους αναλυτές, οι οποίοι εμφανίζονται με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις λόγω της αβεβαιότητας της παγκόσμιας οικονομίας.
Ενώ από τη μία μεριά δεν έχουν εξαιρέσει στο βασικό τους σενάριο τη διάσπαση της ευρωζώνης, από την άλλη μεριά βλέπουν τον S&P 500 να ανέρχεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Ο αναλυτής της Citigroup, Tobias Levkovich, προβλέπει άνοδο του S&P 500 έως τις 1.615 μονάδες το 2013, ενώ ο Jonathan Golub της UBS, αναθεώρησε τον στόχο για το τέλος του 2012 στις 1.525 μονάδες από τις 1.375 μονάδες.
Η Savita Subramanian, επικεφαλής του τμήματος US Equity and Quantitative Strategy της Bank of America Merrill Lynch, προβλέπει ότι ο δείκτης S&P 500 θα ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ στο επόμενο έτος και θα ξεπεράσει τις 1.600 μονάδες. Το μέχρι στιγμής ιστορικό ρεκόρ του S&P 500 ήταν οι 1.565 μονάδες στις 9 Οκτωβρίου 2007.
"Εδώ και περίπου δύο μήνες οι δεσμεύσεις των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη για νέα δράση εξέπληξαν ακόμη και τους πιο αισιόδοξους αναλυτές. Για το λόγο αυτό η επόμενη μέρα δεν μπορεί παρά να επιφυλάσσει άνοδο για τον S&P 500 και μάλιστα έως τα επίπεδα των 1.525 μονάδων μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους", σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Golub της UBS. Ωστόσο, ο ίδιος παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτικός για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Βλέπει ύφεση της διεθνούς οικονομίας, αδύναμα εταιρικά αποτελέσματα, ενώ σπεύδει παράλληλα να προειδοποιήσει πως "αυτή η άνευ προηγουμένου ποσοτική χαλάρωση μπορεί να έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες".
Στον αντίποδα, ο Bob Janjuah, της Νοmura, θεωρεί ότι ο S&P 500 θα υποχωρήσει στις 800 μονάδες, καθώς οι μεγάλες προκλήσεις που ενδεχομένως να απειλήσουν την πορεία των διεθνών αγορών περιλαμβάνει την αβεβαιότητα που γεννούν η ευρωπαϊκή κρίση και οι επικείμενες μεγάλες εκλογικές αναμετρήσεις (με αιχμή τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, τον ερχόμενο Νοέμβριο).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης