Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Οι Ευρωπαίοι χορηγούν λάθος «φάρμακο» στην ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους - Δε λύνει το πρόβλημα η λιτότητα - Merkel και Draghi πρέπει να κινηθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση

tags :
Nomura: Οι Ευρωπαίοι χορηγούν λάθος «φάρμακο» στην ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους - Δε λύνει το πρόβλημα η λιτότητα - Merkel και Draghi πρέπει να κινηθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση
Οι Ευρωπαίοι χορηγούν το λάθος φάρμακο στην ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της κρίσης, εφαρμόζοντας σκληρή λιτότητα προειδοποιεί ο Richard Koo, επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Ερευνών της Nomura.
Οι περικοπές στους προϋπολογισμούς και οι δομικές μεταρρυθμίσεις σε χώρες όπως η Ισπανία από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel και τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, φαντάζουν στα μάτια του οικονομολόγου της Nomura ως μια θεραπεία κατά του διαβήτη, κατά την οποία οι ασθενείς πρέπει να τρέφονται προσεκτικά και να ασκούνται ώστε να βελτιώσουν μακροπρόθεσμα την υγεία τους, μεταδίδει το Bloomberg.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι περιφερειακές υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, πάσχουν από…πνευμονία, η οποία είναι πιο θανατηφόρα σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Koo.
«Ο ασθενής μπορεί να πάσχει από δύο ασθένειες, αλλά ο γιατρός (δηλ. η Ε.Ε.) πρέπει να θεραπεύσει πρώτα την πνευμονία. Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή το μόνο παιχνίδι που παίζεται είναι αυτό της λιτότητας», δήλωσε χθες από το Τόκιο.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποτυγχάνουν να εντοπίσουν το πρόβλημα, ότι δηλαδή η περιοχή υποφέρει από ύφεση των ισολογισμών.  Και εξηγεί ότι πρόκειται για τη στιγμή που επιχειρήσεις και νοικοκυριά θέλουν να μειώσουν το χρέος τους και δεν έχουν επιθυμία να δανειστούν. Ο οικονομολόγος προτείνει να αντισταθμιστούν οι αποταμιεύσεις του ιδιωτικού τομέα με τις κυβερνητικές δαπάνες, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που πρεσβεύουν Merkel και Draghi.
«Αν οι κυβερνήσεις αδρανήσουν, οι οικονομίες εισέρχονται σε ένα αποπληθωριστικό σπιράλ», σημειώνει.
Τα διδάγματα από τις χαμένες δεκαετίες της Ιαπωνίας βρίσκονται στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα, που βρίσκεται σε εξέλιξη το παγκόσμιο συνέδριο του ΔΝΤ στο Τόκιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης