Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνάντηση Erdogan με ηγέτες Φινλανδίας, Σουηδίας για το τουρκικό veto στην ένταξη τους στο ΝΑΤΟ

Συνάντηση Erdogan με ηγέτες Φινλανδίας, Σουηδίας για το τουρκικό veto στην ένταξη τους στο ΝΑΤΟ
Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τις ηγεσίες των δύο κρατών
Σχετικά Άρθρα

Στο παρά πέντε της έναρξης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Ιουνίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τους ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας με κύριο αντικείμενο το τουρκικό veto στην ένταξη τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η προεδρίας της Φινλανδίας, ο Erdogan θα συναντηθεί αύριο Τρίτη 28/6 με τον πρόεδρο της Φινλανδίας, Sauli Niinisto και με την πρωθυπουργό της Σουηδίας, Magdalena Anderson παρουσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg σε μια προσπάθεια να βρεθεί ένας κοινός τόπος έτσι ώστε να αρθεί το veto της Τουρκίας.
Σημειώνεται ότι αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση των ηγετών των τριών κρατών ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του Τούρκου προέδρου, ο οποίος τη στιγμή που αναφέρει ότι δεν έχουν γίνει βήματα για να ικανοποιηθούν τα τουρκικά αιτήματα, δέχεται πιέσεις από εταίρους – συμμάχους, όπως η Γαλλία, η οποία διεμήνυσε πως η Τουρκία θα δημιουργήσει ερωτήματα για τη συμπεριφορά της αν συνεχίσει να ασκεί βέτο στα δύο αυτά σκανδιναβικά κράτη.

Δυσαρέσκεια

Πάντως, το περασμένο Σάββατο 25/6 ο Erdogan είχε διαμηνύσει στον γ.γ. του ΝΑΤΟ ότι δεν έγιναν ουσιαστικά βήματα για να αμβλυνθούν οι ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Jens Stoltenberg, ο Erdogan είπε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι η Φινλανδία και η Σουηδία έπρεπε να κάνουν ειλικρινή και ουσιαστικά βήματα αναφορικά με το καταφύγιο που προσφέρουν σε μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στη Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
Ο Tούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας του και να μην επανέλθουν εκ νέου μετά την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Επικοινωνία με Σουηδία

Ο Erdogan είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Magdalena Anderson, στην οποία είπε ότι δεν υπήρξε αλλαγή στάσης από τη Στοκχόλμη αναφορικά με PKK και YPG και ότι η χώρα της δεν έχει κάνει ακόμη ουσιαστικά βήματα με στόχο να αμβλύνει τις ανησυχίες της Τουρκίας.
Επανέλαβε επίσης τις προσδοκίες της Άγκυρας για άρση όλων των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην τουρκική αμυντική βιομηχανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης