Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Το OMT της ΕΚΤ μοιάζει πολύ ακριβό για την Ισπανία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο – Η αγορά θα αρχίσει να το αποτιμά – Rajoy: Η Ε.Ε. πρέπει να βοηθήσει την Ισπανία να πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού

Nomura: Το OMT της ΕΚΤ μοιάζει πολύ ακριβό για την Ισπανία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο  –  Η αγορά θα αρχίσει να το αποτιμά –  Rajoy: Η Ε.Ε. πρέπει να βοηθήσει την Ισπανία να πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού
(upd)Πολύ ακριβό για την Ισπανία χαρακτηρίζει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Nomura, με τον Jacques Cailoux να εκφράζει τις αμφιβολίες τους για το OMT. Εν τω μεταξύ, ο Ισπανός πρωθυπουργός Marriano Rajoy δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βοηθήσει την Ισπανία να πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού.
Πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε ότι το OMT θα λειτουργήσει ως ανάχωμα, διερωτάται ο Jacques Cailoux, κορυφαίος οικονομολόγος της Nomura για την Ευρώπη, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
Ο αναλυτής της  Nomura εκτιμά ότιενδεχομένως το OMT είναι πολύ ακριβό για την Ισπανία, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό,  κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση Rajoy δεν έχει υποβάλει ακόμη το επίσημο αίτημα για την ενεργοποιήσή του.
Αν επρόκειτο για ένα…δωρεάν γεύμα, η Μαδρίτη θα είχε ήδη τραβήξει τη σκανδάλη, σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Cailoux.
Το γεγονός πάντως είναι ότι δεν έχουν τα μέσα και διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια, κι αυτό είναι κάτι που η αγορά πρέπει να αρχίσει να αποτιμά. Η αγορά διαπραγματεύεται με φόντο τις προσδοκίες της πολιτικής απάντησης κι όχι τα θεμελιώδη. Τα θεμελιώδη έχουν αποδυναμωθεί και η πολιτική αβεβαιότητα είναι παρούσα. Γι αυτό πρέπει να κατανοήσουμε αν η κίνηση της αγοράς αντανακλά σωστά αυτή την προοπτική παρέμβασης και αν βρισκόμαστε κοντά σε αυτήν, σημειώνει ο αναλυτής του ιαπωνικού οίκου. «Κι εδώ θα διαφωνήσω», τονίζει. «Θεωρώ ότι η αγορά έχει προχωρήσει πολύ μακριά αποτιμώντας μια άμεση παρέμβαση. Αν ανατρέξει κανείς ένα μίνα πριν, υπήρχαν προβλέψεις ότι η Ισπανία θα ζητούσε βοήθεια την επόμενη ημέρα, την επόμενη εβδομάδα, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη συμβεί», καταλήγει ο Cailoux.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης