Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Nomura: Ακόμη και αν πετύχει το πρόγραμμα επαναγοράς του ελληνικού χρέους δύσκολα οι Ευρωπαίοι θα αποφύγουν το haircut - Τοποθετείται το 2015 - 2016 - Μικρό το όφελος από τις αποφάσεις του Eurogroup

Nomura: Ακόμη και αν πετύχει το πρόγραμμα επαναγοράς του ελληνικού χρέους δύσκολα οι Ευρωπαίοι θα αποφύγουν το haircut - Τοποθετείται το 2015 - 2016 - Μικρό το όφελος από τις αποφάσεις του Eurogroup
Σε αδιέξοδο θα οδηγηθεί το ελληνικό πρόγραμμα για ακόμη μια φορά σε περίπτωση που δεν επιτύχει η επαναγορά ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με την τελευταία 7σέλιδη έκθεση της Nomura, η οποία αναλύει μεταξύ άλλων και τις προοπτικές της Ελλάδας με βάση τη συμφωνία του Eurogroup.
Σύμφωνα με τη Nomura, το συνολικό επίπεδο της μείωσης του χρέους, μετά τη συμφωνία, είναι σχετικά μικρό, ήτοι περίπου 17 μ.β. του ΑΕΠ έως το 2020. Μια αποτυχημένη αγορά ιδίων ομολόγων μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα προβλήματα, όπως ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει τη μείωση του χρέους με τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, κάτι για το οποίο ορισμένες χώρες δεν είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν.
Με άλλα λόγια η όλη συμφωνία εξαρτάται από την επιτυχημένη επαναγορά μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου και δεύτερον, η πιθανότητα ενός επιπρόσθετου OSI μετά το 2015-16 φαίνεται εξαιρετικά χαμηλή σε αυτό το στάδιο, εκτιμά η Nomura.
Το επόμενο βήμα τότε κατά πάσα πιθανότητα θα περιλαμβάνει περισσότερες καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων, και τελικά μια πιο καταναγκαστική ανταλλαγή χρέους (σε αυτό το σημείο δίνουμε μια λιγότερο από 30% πιθανότητα σε αυτό το σενάριο), σύμφωνα με τη Nomura.
Παρ 'όλα αυτά, κατά την άποψή τους, το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους δεν λύνεται με μειώσεις επιτοκίων και επαναγορές. Προκειμένου η Ελλάδα να επιβιώσει τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, χωρίς σοβαρές κοινωνικές αναταράξεις και πολιτικές συνέπειες, το 2015-16 ένα ουσιαστικό OSI απαιτείται και αυτό απέχει πολύ από τη συμφωνία του Eurogroup. Οι εκταμιεύσεις των δόσεων που θα δοθούν σταδιακά στο 1ο τρίμηνο θα καθυστερήσουν την απαιτούμενη ρευστότητα που χρειάζεται η Ελληνική Οικονομία.
Αναφορικά με την ευρωζώνη, η Nomura θεωρεί ότι η προοπτική η Ισπανία να πλησιάζει μια σταθερή κατάσταση ισορροπίας μάλλον είναι ένα απίθανο σενάριο.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι πως το ευρώ εμποδίζει στην ουσία να ακολουθηθεί το παραδοσιακό μονοπάτι προσαρμογής, αναστέλλοντας την ικανότητα της Ισπανίας να αναπτυχθεί μέσω των εξαγωγών και της διευκόλυνσης των εκροών κεφαλαίων. Στην πραγματικότητα, οι οικονομικές συνθήκες στην Ισπανία είναι πολύ χειρότερες από ό,τι δείχνουν τα ήδη αδύναμα στοιχεία του ΑΕΠ, αναφέρει η Nomura.
Η συζήτηση για τη διάσπαση της ευρωζώνης εξελίσσεται διαρκώς. Την άνοιξη του 2012 η πολιτική ένταση στην Ελλάδα είχε πυροδοτήσει τη συζήτηση για έξοδο της χώρας από το ευρώ. Το καλοκαίρι η προσοχή στράφηκε στην Ισπανία και τις χρηματοδοτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Τότε παρενέβη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κι αποκλιμάκωσε την ένταση, μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ). Πλέον, η προσοχή στρέφεται στο ενδεχόμενο αποχώρησης ισχυρών χωρών από το ευρώ, όπως η Γερμανία και η Φινλανδία, σύμφωνα με την ανάλυση της Nomura.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης