Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Αποκλιμακώνεται η ανησυχία για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ…προς το παρόν - Αυξημένη η πολιτική αβεβαιότητα - Στο τραπέζι το σενάριο των πρόωρων εκλογών - Στο 17-22% αυτή τη στιγμή η πιθανότητα Grexit

tags :
Nomura: Αποκλιμακώνεται η ανησυχία για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ…προς το παρόν - Αυξημένη η πολιτική αβεβαιότητα - Στο τραπέζι το σενάριο των πρόωρων  εκλογών - Στο 17-22% αυτή τη στιγμή η πιθανότητα Grexit
Αποκλιμάκωση της ανησυχίας για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη προς το παρόν, διαπιστώνει ο ιαπωνικός οίκος Nomura, προειδοποιεί ωστόσο ότι η πολιτική αβεβαιότητα είναι αυξημένη και θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στις μελλοντικές εξελίξεις.
Σε ανάλυσή του, ο Jens Nordvig, επιχειρεί να ζυγίσει τις πιθανότητες για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, την ώρα που αλλάζει ραγδαία το πολιτικό σκηνικό στη χώρα και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, γεγονός που σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι αυξημένος.
Παρά την προσπάθεια των επενδυτών να ζυγίσουν το πολιτικό ρίσκο, η επίμονη αίσθηση αβεβαιότητα για το μέλλον της ευρωζώνης, θα συνεχιστεί και το 2013, προειδοποιεί ο αναλυτής της Nomura.
Οι φόβοι για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, έφτασαν στο απόγειό τους τον Μάιο του 2012, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πολλαπλασίασε εντυπωσιακά το ποσοστό του και βρέθηκε ένα βήμα πριν από το σχηματισμό κυβέρνησης.
Η συχνότητα με την οποία μεταδίδονται ειδήσεις εκείνο το διάστημα σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα, καταδεικνύει την προσοχή που δείχνουν επενδυτές και αναλυτές, στον κίνδυνο Grexit. Ο παρακάτω πίνακας του Bloomberg καταγράφει τη συχνότητα των ειδήσεων περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και δείχνει ξεκάθαρα ότι οι ανησυχίες εντάθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού.




Σύμφωνα με τον δεύτερο πίνακα, η πιθανότητα διάσπασης της ευρωζώνης εντός του 2013, ήταν πάνω από το 60% το καλοκαίρι, ενώ πλέον έχει υποχωρήσει κάτω από το 30%. Ωστόσο η μείωση αυτή οφείλεται σε διάφορα σενάρια, όπως το μειωμένο ρίσκο για έξοδο της Ισπανίας από τη ζώνη του ευρώ. Αν οι πιθανότητες εξόδου των άλλων χωρών της ευρωζώνης κυμαίνονται στο 5-10%, για την Ελλάδα αυξάνονται στο 17-22%.





Το ερώτημα που θέτει η Nomura, είναι πως η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, που αυτή τη στιγμή τοποθετείται στο 20%, ταιριάζει με την πολιτική κατάσταση στη χώρα.
Δεδoμένου του γεγονότος ότι οι ευρωπαίοι εταίροι είναι απίθανο να σπρώξουν την Ελλάδα εκτός ευρώ, η προσοχή στρέφεται στις εσωτερικές πολιτικές παραμέτρους, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν Grexit.  Μία τέτοια παράμετρος, σύμφωνα με τα σενάρια της Nomura, είναι η ήττα των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων(ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατική Αριστερά.





Οι πρόωρες εκλογές

Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να προκληθούν για μία σειρά από λόγους. Η αποτυχία της παρούσας κυβέρνησης να «περάσει» μελλοντικά μέτρα που θα προκύψουν από τις τριμηνιαίες εκθέσεις προόδου που συντάσσει η Τρόικα είναι ένας λόγος. Άλλος λόγος είναι οι διαρκείς απώλειες στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο ιαπωνικός οίκος τοποθετεί τις πιθανότητες διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, γύρω στο 25%, αν και σημειώνει ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια.
Με βάση αυτό το ποσοστό, οι πιθανότητες για εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχονται στο 25% και οι πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης γύρω στο 20%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης