Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι διεθνείς αναλυτές για τις μεγάλες ινδικές κεφαλαιακές εισροές

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι διεθνείς αναλυτές για τις μεγάλες ινδικές κεφαλαιακές εισροές
Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι το Νέο Δελχί μπορεί να υποτιμά τους κινδύνους των υπερβολικών εισροών κεφαλαίων, ως τεράστιες ξένες επενδύσεις χαρτοφυλακίου στην Ινδία, οι οποίες βοήθησαν στην προώθηση τόσο της χρηματιστηριακής αγοράς όσο και του νομίσματός της στα προηγούμενα επίπεδα της κρίσης.
Από τον Ιανουάριο, οι ινδικές μετοχές και η αγορά ομολόγων έχουν προσελκύσει κεφάλαια – ρεκόρ ύψους 33,8 δις στην οικονομία της χώρας, η οποία αυξήθηκε 8,8% χρόνια σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο.
Ωστόσο, κατά την ίδια περίοδο οι άμεσες ξένες επενδύσεις - οι οποίες τείνουν να είναι πιο μακροχρόνιες από ό, τι οι εισροές στη χρηματιστηριακή αγορά - μειώθηκε κατά 35%.
Ο Ridham Desai, στρατηγικός αναλυτής μετοχών στη Morgan Stanley, δήλωσε ότι, η εξάρτηση της Ινδίας από τα ξένα κεφάλαια για αύξηση της οικονομίας της, θα λειτουργήσει ως περιοριστικός παράγοντας. Αυτό που φαίνεται πιο κρίσιμο, είναι ο συνδυασμός των κεφαλαιακών ροών, οι οποίες εξακολουθούν να είναι προσανατολισμένες προς την αγορά κεφαλαίων και όχι προς τις άμεσες ξένες επενδύσεις.
Ο Sonal Varma, επικεφαλής οικονομολόγος της Ινδίας για τη Nomura, δήλωσε ότι, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις, οι οποίες υποδηλώνουν ότι η ινδική οικονομία βρίσκεται στο κόκκινο.
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να απορροφήσει την επιπλέον ρευστότητα δεδομένου του μεγάλου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι σε ποσοστό περίπου 3% για το τρέχον οικονομικό έτος.
Ο Rashesh Shah, πρόεδρος της Edelweiss, χρηματοπιστωτικού ομίλου υπηρεσιών, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή η χώρα χρειάζεται τις πρόσθετες εισροές κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος.
Ωστόσο, πιο επιφυλακτικοί οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η γενναιοδωρία των ξένων μετρητών θα μπορούσε να οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς η κατακόρυφη αντιστροφή των ροών κεφαλαίων ίσως επηρεάσει αρνητικά τη συνολική ισορροπία της οικονομίας της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης