Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιο νόμισμα θα "μεσουρανήσει" το 2011; Στερλίνα, ψηφίζουν οι αναλυτές

Ποιο νόμισμα θα
Τη χαμένη της αίγλη φαίνεται πως θα προσπαθήσει να ανακτήσει το 2011 η βρετανική στερλίνα, ένα από τα νομίσματα που επλήγη κατά κόρον από το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Σύμφωνα με τη Barclays Capital, το βρετανικό νόμισμα θα μεσουρανήσει την ερχόμενη χρονιά, καταγράφοντας τις ισχυρότερες επιδόσεις μεταξύ των κυριότερων αντιπάλων του.
Όπως εκτιμά ο οίκος, στα τέλη του 2011 η στερλίνα θα διαπραγματεύεται πέριξ των 1,82 δολαρίων, ήτοι επίπεδα αρκετά υψηλότερα από τα τρέχοντα (1,57 δολάρια).
Η πορεία του νομίσματος θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ισχυρές επιδόσεις του βρετανικού χρηματιστηριακού δείκτη προσθέτει η Barclays Capital, προβλέποντας ότι ο FTSE 100 θα καταγράψει άνοδο έως και 18% το ερχόμενο έτος.
«Ο FTSE 100 διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην παγκόσμια ζήτηση» τονίζει χαρακτηριστικά ο Edmund Shing, ανώτατο στέλεχος της Barcap στο Λονδίνο.
Η κυβέρνηση του David Cameron έχει δεσμευθεί για περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων, σε μια προσπάθεια να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Εάν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αρχίσουτν να αποδίδουν, τότε ο θετικός αντίκτυπος θα είναι άμεσος τόσο στη βρετανική αγορά, όσο και στο βρετανικό νόμισμα, αναφέρεται επίσης στην έκθεση του οίκου.
Η Barclays Capital όμως δεν είναι ο μοναδικός οίκος που ποντάρει στις ισχυρές επιδόσεις του βρετανικού νομίσματος το 2011. Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από την τελευταία έκθεση της Nomura, με τον οίκο να εμφανίζεται πέρα για πέρα… bullish αναφορικά με την πορεία της στερλίνας, εκτιμώντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι το 2011 θα είναι η χρονιά της, αφού προβλέπει ισχυροποίησή της έναντι των κυριοτέρων «αντίπαλων» της, ήτοι του δολαρίου, του ευρώ, αλλά και του γιεν.
Το βρετανικό νόμισμα, το οποίο έχει υποχωρήσει 20% έναντι του δολαρίου από το 2007, αναμένεται να… σηκώσει κεφάλι με το νέο έτος, καθώς ολοένα και μειώνονται οι πιθανότητες η Bank of England να ακολουθήσει το αμερικανικό παράδειγμα, προχωρώντας σε αγορά κρατικού χρέους, τη γνωστή μας πια ποσοτική χαλάρωση.
«Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, το ενδεχόμενο η BOE να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση συνδέθηκε πολύ στενά με την πιθανότητα της επικείμενης – τότε – ποσοτικής χαλάρωσης της Fed, κάτι το οποίο αποτελεί μια πλήρως εσφαλμένη άποψη του πως η τράπεζα βλέπει τα πράγματα» δήλωνε την περασμένη εβδομάδα ο Geoff Kendrick, αναλυτής της Nomura στο Λονδίνο.
Όπως εκτιμά ο οίκος, η στερλίνα θα διαπραγματεύεται στα 1,63 δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του 2011, ενώ σε ένα χρόνο από σήμερα θα κινείται πέριξ των 1,73 δολαρίων.
«Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας αναμένεται να παραμείνει αξιόπιστο και δεδομένου του μειωμένου πολιτικού ρίσκου θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στο βρετανικό νόμισμα» επισημαίνει ο Kendrick.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης