Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nomura, Barclays Capital: Ανάκαμψη σε ΗΠΑ, Μ. Βρετανία το 2011, η Κίνα δίνει τον τόνο

tags :
Nomura, Barclays Capital: Ανάκαμψη σε ΗΠΑ, Μ. Βρετανία το 2011, η Κίνα δίνει τον τόνο
Οι αναλυτές αντιμετώπιζαν για χρόνια τις αναδυόμενες αγορές ως δευτερεύοντα κέντρα οικονομίας με μεγάλη εξάρτηση από τις ήδη ανεπτυγμένες. Φαίνεται πως τώρα αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει.
Η ισχύς της Κίνας και η ποσοστιαία ανάπτυξη που εμφανίζει δίνουν το δικαίωμα στον καθένα να πει πως οι εποχές που οι διεθνείς οικονομικές τάσεις που διαμορφώνονταν στις ανεπτυγμένες οικονομίες έδειχναν το δρόμο στις αναπτυσσόμενες έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Τόσο η Nomura όσο και η Barclays Capital αναμένουν την ανάπτυξη της Κίνας να παραμείνει σε σταθερή ανοδική τροχιά και τα επόμενα χρόνια. Ειδικά το 2011 οι αναλυτές και των δύο χρηματοπιστωτικών κολοσσών το αναμένουν ως χρονιά – ράλι!
“Βραχυπρόθεσμα δεν θα καταγράφονται τα εντυπωσιακά μεγέθη των προηγούμενων ετών, επειδή η αγορά της Ασίας καταγράφει πλέον σημαντική διείσδυση ευρωπαϊκών εταιρειών και τραπεζών, όμως η ανάκαμψη θα καταγράφει σταθερή επιτάχυνση”, εκτιμούν οι αναλυτές της Nomura.
Σ' αυτό το σημείο ακριβώς, η Barclays Capital τονίζει τη συμβολή των αναδυόμενων χωρών στις οικονομίες των ήδη ανεπτυγμένων. “Το 2011 αναμένεται ως μια χρονιά ανάπτυξης σε Ηνωμένες Πολιτείες και Μεγάλη Βρετανία. Ο ήδη αναπτυγμένος κόσμος βρίσκεται ακόμη σε κρίση. Η ανάκαμψη θα έρθει το 2011 αλλά θα είναι τεχνητή. Από τη μία, θα βασιστεί στις παρεμβατικές κινήσεις της Fed και της Bank of England και από την άλλη, στις εταιρείες  -και στις τράπεζες- που θα εμφανίσουν βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα εξαιτίας και της δραστηριοποίησής τους σε ασιατικά εδάφη”.
Οι αναλυτές της Nomura βλέπουν ανάπτυξη 6% για το σύνολο το 2011 στην Κίνα και 2% σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο. “Ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων εκρέουν από τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας προς τα ασιατικά με την προοπτική των μεγαλύτερων κερδών από επενδύσεις σε μετοχές”, τονίζουν.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης