ΣΕΒΕ: Η έλλειψη εξαγωγικής στρατηγικής εμπόδιο για τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές

ΣΕΒΕ: Η έλλειψη εξαγωγικής στρατηγικής εμπόδιο για τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές
Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, αποτελούν σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΒΕ, το 23% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών
Σημαντική αδυναμία του αγροτικού κλάδου αποτελεί η έλλειψη εξαγωγικής στρατηγικής, για τη στοχευμένη διείσδυση ελληνικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Κυριάκος Λουφάκης, μετά τη σημερινή (7/9) συνάντησή του στη Θεσσαλονίκη, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου.
Προϋποθέσεις για τη στοχευόμενη διείσδυση των αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό, κατά τον κ. Λουφάκη αποτελούν, μεταξύ άλλων η διασφάλιση των προϋποθέσεων εισόδου ελληνικών προϊόντων η ποιότητα, η τυποποίηση και η πιστοποίηση, καθώς και οι συστηματικές και ολοκληρωμένες ενέργειες προώθησης - προβολής.
Ιδιαίτερα ως προς τα φρούτα, σύμφωνα με τον κ. Λουφάκη, οι ελληνικές επιχειρήσεις, επιδιώκοντας διασπορά κινδύνου, ιδίως μετά την κρίση με τη Ρωσία, προσπαθούν να εξάγουν τα προϊόντα τους σε μεγάλες αγορές της Ασίας και της Ν. Αμερικής, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Βραζιλία, όπου άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, δραστηριοποιούνται ήδη με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα καθιερώνοντας τα προϊόντα τους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒΕ ζήτησε την επίσπευση των απαραίτητων ενεργειών, σε διμερές επίπεδο, με τη συνεργασία και του υπουργείου Εξωτερικών.
Στοιχεία του ΣΕΒΕ για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων
Οι εξαγωγικές επιδόσεις των αγροτικών προϊόντων, ανήλθαν σε 5,8 δισ. ευρώ το 2016, έναντι 5,5 δισ. ευρώ το 2015 (+9%) σε ετήσια βάση.
Στο πρώτο εξάμηνο το 2017, ανήλθαν σε 2,86 δισ. ευρώ, έναντι 2,84 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1% σε ετήσια βάση.
Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, αποτελούν σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΒΕ, το 23% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο του κλάδου για το 2016 παρέμεινε ελλειμματικό κατά 790 εκατ. ευρώ, καθώς οι εισαγωγές ανήλθαν σε 6,6 δισ. ευρώ για το 2016, έναντι 6,3 δισ. ευρώ το 2015, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5% σε ετήσια βάση.
Τα πέντε κυριότερα εξαγωγικά αγροτικά προϊόντα, τα οποία αποτελούν το 65% των εξαγωγών του κλάδου, είναι παρασκευάσματα λαχανικών και φρούτων, καρποί και φρούτα βρώσιμα, λίπη και λάδια (ζωικά ή φυτικά), ψάρια, μαλακόστρακα και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Οι κυριότεροι εξαγωγικοί προορισμοί των ελληνικών αγροτικών προϊόντων είναι η Ιταλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Βουλγαρία, οι ΗΠΑ, η Κύπρος, η Ολλανδία, η Ρουμανία, η Ισπανία και η Γαλλία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 68% των ελληνικών εξαγωγών. Για το διάστημα 2014-2016, οι κυριότεροι εξαγωγικοί προορισμοί των ελληνικών αγροτικών προϊόντων εμφανίζουν θετική μέση ετήσια τάση η οποία κυμαίνεται από 3%-21%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS