Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

«Ενοχοποιείται» ένα πρόσωπο κλειδί για την στάση της Alpha αλλά ποια είναι η πραγματικότητα;

tags :
   «Ενοχοποιείται» ένα πρόσωπο κλειδί για την στάση της Alpha αλλά ποια είναι η πραγματικότητα;
Λόγω των προφανώς ραγδαίων εξελίξεων μεταξύ Εθνικής και Alpha αλλά και της τελικής στάσης που κράτησε η Alpha bank ορισμένοι θεωρούν υπαίτιο για την απόρριψη της πρότασης της Εθνικής τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Δημήτρη Μαντζούνη.
Η κριτική προφανώς είναι εύκολη. Θεωρούν ότι κράτησε μια ανένδοτη στάση επηρεάζοντας με την στάση του και άλλα στελέχη του ομίλου Alpha bank.

Προφανώς όλο αυτό μπορεί να αποτελεί εικασία ή γεγονός αλλά το βέβαιο είναι αναγνωριστεί ποιος είναι ο ρόλος του Δ. Μαντζούνη στην διαχρονική πορεία της Alpha bank.
Ότι κατάφερε η Alpha σε μια δύσκολη περίοδο να εμφανίζει ένα συντηρητικού προφίλ ισολογισμό με την μικρότερη από τις 4 μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα έκθεση σε ομόλογα 4,6 δις ευρώ και στην ΕΚΤ 13,9 δις ευρώ αποδίδεται στο επιχειρηματικό μοντέλο που με επιμονή εφάρμοσε ο Δ. Μαντζούνης.
Μια άλλη παράμετρος αρκετά σημαντική είναι με μεθοδικότητα μείωσε το δανειακό χαρτοφυλάκιο απελευθερώνοντας έτσι ρευστότητα και ενισχύοντας τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Ο ρόλος του Μαντζούνη στην διαμόρφωση του επιχειρηματικού μοντέλου της Alpha εν μέσω κρίσης ήταν καθοριστικός.
Έτσι λοιπόν η Alpha έχει καταστεί η πλέον πολύφερνη νύφη στον τραπεζικό κλάδο.
Αν δεν είχε τα απαραίτητα εφόδια προφανώς και δεν θα την διεκδικούσαν τόσοι μνηστήρες.
Και μια άλλη παράμετρος ενίοτε ορισμένοι λένε ναι αλλά η Alpha με το μεγάλο χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων μπορεί να έχει ζήτημα στο μέλλον.
Όμως όταν τους ρωτάμε ωραία αν η τράπεζα έχει πρόβλημα με τα επιχειρηματικά δάνεια γιατί ενδιαφέρεστε να την εξαγοράσετε η απάντηση μου λαμβάνουμε δεν μας πείθει κοινώς….
Η ουσία είναι ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της Alpha είναι τέτοιο που είχε και τις λιγότερες παρατηρήσεις  από την Τρόικα.
Το μόνο ανοικτό ζήτημα που έχει η Alpha είναι οι προνομιούχες μετοχές των 950 εκατ ευρώ και δευτερευόντως τα 9 δισ εγγυήσεων που έχει λάβει από το ελληνικό δημόσιο…
Όμως για την διευθέτηση των ζητημάτων αυτών εξετάζονται λύσεις…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης