Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι δέκα πληγές του τραπεζικού συστήματος – Γιατί αντί της προσδοκώμενης βελτίωσης θα έρθει επιδείνωση…. δυνητικό βάρος 100 δισ ευρώ

Οι δέκα πληγές του τραπεζικού συστήματος – Γιατί αντί της προσδοκώμενης βελτίωσης θα έρθει επιδείνωση…. δυνητικό βάρος 100 δισ ευρώ
Η καλλιεργηθείσα αντίληψη στην επενδυτική κοινότητα είναι ότι με τον ένα ή άλλο τρόπο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατέγραψε τα χειρότερα και πλέον βαίνει προς σταθεροποίηση.
Αυτή η επικρατούσα αντίληψη επίσης στηρίζεται και στο γεγονός ότι το 2010 θα είναι η χειρότερη χρονιά για το τραπεζικό σύστημα.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες η προσέγγιση αυτή θεωρείται ρεαλιστική ωστόσο οι συνθήκες δεν είναι ρεαλιστικές.

Στην νέα αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος δεν θα προσμετρήσουν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και όσα συμβαίνουν στο ευρύτερο μουσουλμανικό τόξο με τις λαϊκές  εξεγέρσεις των καταδυναστευμένων από απολυταρχικά καθεστώτα μουσουλμανικών λαών.
Στην αξιολόγηση θα ληφθούν υπό οι παράμετροι οι οικονομικοί, οι επιχειρηματικοί και προφανώς οι δυνητικοί κίνδυνοι που απορρέουν από την γενικότερη κατάσταση της εύθραυστης αγοράς.
Οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να αντιμετωπίσουν 10 προκλήσεις και πληγές κατά παράφραση των 10 πληγών του Φαραώ στην αρχαιότητα που ενώ πίστεψαν πολλοί ότι ήταν η τιμωρία του θεού των Εβραίων ήταν απλά φυσικά φαινόμενα που έπληξαν τους Αρχαίους Αιγύπτιους.
Τα φυσικά φαινόμενα που θα πλήξουν τις ελληνικές τράπεζες είναι δέκα και τα οποία θα επηρεάσουν κατά 100 δις ευρώ τις ελληνικές τράπεζες.
1)Το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και θα ενταθεί προφανώς στο μέλλον είναι η ρευστότητα.
Συγκεκριμένα το Φθινόπωρο η ΕΚΤ θα ζητήσει από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και ειδικά από τις ελληνικές να μειώσουν την εξάρτηση τους από την ΕΚΤ.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει συνολικά 95 δις ευρώ και έναντι αυτής της ρευστότητας έχουν καταθέσει ως εγγυήσεις στην ΕΚΤ 137,7 δις οι οποίες μπορεί να έχουν ξεπεράσει και τα 141 δις ευρώ μετά τις τελευταίες αλλαγές με τα haircut της ΕΚΤ.
Η τρόικα και κατ΄ ουσία και η ΕΚΤ έχουν ζητήσει από τις τράπεζες να μειώσουν την εξάρτηση τους.
Τα 95 δις θα πρέπει να γίνουν 60 δις σε διάστημα 12 μηνών αναφέρουν ορισμένες πηγές και προφανώς για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός και για να μην βρεθούν σε αδιέξοδο ρευστότητας οι ελληνικές τράπεζες καθώς οι καταθέσεις συνεχίζουν να μειώνονται καθώς δαπανώνται στην εσωτερική αγορά θα πρέπει ή να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία απελευθερώνοντας ρευστότητα ή να συγχωνευθούν ή να μειώσουν δραστικά τα κόστη ή όλα αυτά μαζί.
Πως οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν αυτή την μεγάλη πρόκληση;
Υπάρχουν λύσεις, ή πουλάνε θυγατρικές που δεσμεύουν μεγάλη ρευστότητα δηλαδή τα Βαλκάνια, ή συγχωνεύονται ή μειώνουν δραστικά κόστη ή όλα αυτά μαζί.
Η πρώτη πληγή θα είναι η μείωση της ρευστότητας από την ΕΚΤ κατά 35 δις ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες.
2)Ένας νέος κίνδυνος που οι τραπεζίτες δεν υποτιμούν αιωρείται πάνω από τις ελληνικές τράπεζες.
Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες λίγο πάνω από 15 δις ευρώ εκδόσεις τραπεζών, καλυμμένες ομολογίες και τιτλοποιούμενα δάνεια κινδυνεύουν να εκπέσουν από εγγυήσεις στην ΕΚΤ αν η Moody’s υποβαθμίσει είτε την Ελλάδα είτε τα τραπεζικά ομόλογα.
Ο κίνδυνος αυτός έχει απασχολήσει τις διοικήσεις των μεγάλων ελληνικών τραπεζών ενώ το θέμα αυτό έχει συζητηθεί και με την ΤτΕ.
Η δεύτερη πληγή θα είναι βάρους 15 δις ευρώ λόγω μιας υποβάθμισης από την Moody’s.
3)Ο κίνδυνος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ενός haircut στα ομόλογα δεν είναι υποθετικός αλλά ρεαλιστικός.
Η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους.
Όμως στον αντίποδα όλοι οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι γι΄ αυτό ανησυχούν.
Ένα haircut στα ελληνικά ομόλογα θα προκαλούσε πλήθος παρενεργειών θα ήταν ίσως η μεγαλύτερη πληγή για το τραπεζικό σύστημα μαζί με την ρευστότητα.
Για τις τράπεζες ένα haircut 30% θα σήμανε κεφαλαιακή απώλεια 15 με 16 δις ευρώ σε κεφάλαια.
4)Η ΕΚΤ έχει αναφερθεί ότι κατέχει ελληνικό χρέος δηλαδή ομόλογα,  50 δις από τις εγγυήσεις που έχουν υποβάλλει οι ελληνικές τράπεζες και 45 δις που έχει αγοράσει μέσω των παρεμβάσεων στις αγορές ομολόγων. Συνολικά 95 δις ευρώ.
Όμως με δεδομένο ότι οι  ευρωπαϊκές τράπεζες κατέχουν 170 δις ευρώ περιλαμβανομένων και των ελληνικών αυτό σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατέχουν 115 δις ευρώ.
Μήπως μεγάλο μέρος αυτών των ομολόγων βρίσκεται στην ΕΚΤ ώστε οι ευρωπαϊκές τράπεζες να λαμβάνουν ρευστότητα από την ΕΚΤ;
Αν αυτό συμβαίνει σημαίνει ότι η ΕΚΤ κατέχει άμεσα 45 δις και έμμεσα ίσως 70 ή 90 δις ευρώ ελληνικού χρέους λόγω εγγυήσεων…
Η ΕΚΤ έχει αναλάβει ένα δυσθεώρητα μεγάλο βάρος…ελληνικό.
Η τέταρτη πληγή σχετίζεται με το βάρος που δέχεται η ΕΚΤ από το ελληνικό χρέος.
5)Οι ελληνικές τράπεζες μαζί με τα 30 δις ευρώ εγγυήσεων που θα λάβουν προσεχώς θα έχουν πάρει ως άμεση και έμμεση οικονομική βοήθεια 95 δις ευρώ.
Τα 28 δις του νόμου Αλογοσκούφη, τα 15 δις εγγυήσεων αρχών 2010, νέες εγγυήσεις 25 δις τέλη Δεκεμβρίου του 2010 και νέο πακέτο εγγυήσεων 30 δις ευρώ.
Η εξάρτηση από το ελληνικό κράτος τεράστια.
Η Πέμπτη πληγή σχετίζεται με την μεγάλη εξάρτηση από το ελληνικό κράτος. Οι τράπεζες πρέπει να επιστρέψουν 4 δισ κεφάλαια 8 δισ ομόλογα και 55 συν 30 δισ εγγυήσεις...
6)Οι καταθέσεις μειώνονται και θα συνεχίσουν να μειώνονται όσο η ανάπτυξη είναι προς αναζήτηση στην Ελλάδα.
Το μοντέλο ανάπτυξης ανύπαρκτο η χώρα σε ύφεση 3% για το 2011 και οι καταθέσεις η μόνη πηγή στήριξης των πιεσμένων εισοδημάτων μειώνονται στα 200 δις θα υποχωρήσουν σε λίγους μήνες από 208 δις ευρώ τώρα.
Η 6η πληγή για το σύστημα έχουν ή θα χαθούν 38 δις ευρώ καταθέσεων, τεράστια ποσοτική και ποιοτική απώλεια για το σύστημα.
7)Τα νέα stress tests. Οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν πιο δύσκολες στιγμές σε σχέση με τα παρελθόντα stress tests.
H ρευστότητα θα αποδειχθεί καταλυτικής σημασίας, η εικόνα των ελληνικών τραπεζών θα αμαυρωθεί…
8)Προβληματικά δάνεια τα οποία το 2011 θα φθάσουν τα 30 δις ευρώ θα ξεπεράσουν κάθε ρεκόρ όλων των εποχών.
Στα 30 δις ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Αυτό σημαίνει ότι χάθηκαν 30 δις ρευστότητα και τουλάχιστον 2-4 δις ευρώ σε κεφάλαιο όλα αυτά τα χρόνια λόγω των προβληματικών δανείων.
Βέβαια όταν λέμε προβληματικά δάνεια αναφερόμαστε σε σωρευμένα κατά το πέρας των ετών μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά δεν παύουν να αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα…
9)Οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα λειτουργικά τους κόστη αλλά και πάλι τα κόστη είναι δυσθεώρητα υψηλά σε σχέση με την πραγματική παραγωγή εσόδων.
Το κεφάλαιο κόστος θα επανέλθει στο προσκήνιο λίαν συντόμως…
10)Πιστωτική επέκταση σε αρνητικό ρυθμό που σημαίνει ότι απλά ότι προσφορά και ζήτηση έχουν αγγίξει το ναδίρ.
Χωρίς πιστωτική επέκταση δεν υπάρχουν κέρδη και χωρίς πιστωτική επέκταση δεν υπάρχει ανάπτυξη.
Η 10η πληγή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και δεν αφορά μόνο  τις τράπεζες αλλά την κοινωνία και την οικονομία ευρύτερα.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης