Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τbank: Η κεφαλαιακή ενίσχυση ίσως θα πρέπει να φθάσει τα 150 εκατ αλλά υπάρχει θέμα…. – Κοντομηνάς και Ρέστης στους ενδιαφερομένους…αλλά…

tags :
  Τbank: Η κεφαλαιακή ενίσχυση  ίσως θα πρέπει να φθάσει τα 150 εκατ  αλλά υπάρχει θέμα…. – Κοντομηνάς και Ρέστης στους ενδιαφερομένους…αλλά…
(upd)Στην  Τbank ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας ο Γιώργος Χατζηνικολάου προσπαθεί να ισορροπήσει τον ισολογισμό της μικρής πολύπαθης τράπεζας.  
Μια τράπεζα που θα εμφανίσει μεγάλης κλίμακας ζημίες λόγω των προβληματικών δανείων.
Τα βάρη του παρελθόντος ήταν πολλά και μεσούσης της κρίσης οξύνθηκαν τα προβλήματα.

Στην χρήση 2010 τα έσοδα από τόκους βελτιώνονται αλλά οι προβλέψεις αυξάνονται επιδρώντας αρνητικά στο αποτέλεσμα όπου οι ζημίες θα αυξηθούν ίσως να ξεπεράσουν και τα 75 εκατ ευρώ ενώ θα επηρεάσουν καίρια και το κεφάλαιο.
Τα κεφάλαια της τράπεζας ανέρχονται στα 93 εκατ ωστόσο το καθαρό κεφάλαιο διαμορφώνεται στα 52 εκατ.
Στην χρήση του 2010 τα ίδια κεφάλαια θα έχουν μειωθεί περαιτέρω καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες της TBank; Θα χρειασθεί τουλάχιστον 150 εκατ ευρώ αλλά τα ζητήματα που εγείρονται είναι πολλά.
Βασικός μέτοχος είναι το ΤΤ με ποσοστό 32,9% το οποίο απέκτησε το ποσοστό αυτό μέσω αύξησης κεφαλαίου. Χρειάζεται νέο κεφάλαιο και το ζητούμενο είναι ποιος θα καλύψει την αύξηση;
Το 24% της τράπεζας ελέγχεται από τον εκκαθαριστή των ασφαλιστικών εταιριών Aspis Πρόνοια και Commercial Value τον κ Βλαχογιάννη.
Ο εκκαθαριστής προφανώς και δεν θα συμμετάσχει σε μια αύξηση κεφαλαίου άρα το 24% του μετοχικού κεφαλαίου είναι στον αέρα.
Η Eurobank ελέγχει το 3,8% αλλά δεν είναι σαφές αν το διατηρεί ή το έχει πωλήσει…
Η Alpha trust επίσης διατηρεί ποσοστό η UBS κοντά στο 0,8% ο Δημοσθένης Βαρδινογιάννης 1,2% και οι μικρομέτοχοι 32,7%.
Η TBank χρειάζεται μεγάλη αύξηση κεφαλαίου και η ΤτΕ σε επιστολή που έχει στείλει αυτό επισημαίνει προχωρήστε άμεσα σε αύξηση κεφαλαίου.
Όμως για να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου πρωτίστως το ΤΤ θα πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία.
Το ΤΤ κοινώς θα κληθεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης κεφαλαίου και αν αυτό συμβεί σημαίνει ότι το ποσοστό του στην TBank θα αυξηθεί πάνω από το 32,9% άρα θα πρέπει να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση.
Το ΤΤ παράλληλα βρίσκεται σε μια διαδικασία όπου το μεν κράτος εξετάζει την τύχη του ενώ η διοίκηση του ΤΤ μελετά όλα τα ενδεχόμενα….
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ποια μπορεί να είναι η τύχη της TBank;
Το ΤΤ είχε έρθει σε επαφές με δύο επιχειρηματίες σύμφωνα με φήμες περισσότερο… τον Δ. Κοντομηνά και τον Βίκτωρα Ρέστη ώστε να πωλήσει το 32,9% της TBank.
Οι συζητήσεις δεν ευδοκίμησαν κυρίως γιατί θα χρειαζόταν μεγάλη αύξηση κεφαλαίου.
Η Attica bank θα ήταν μια πολύ καλή λύση καθώς διαθέτει κεφάλαια αλλά δεν έχουν υπάρξει συζητήσεις…με την TBank συν τοις άλλοις και στις δύο τράπεζες μέτοχος είναι το ΤΤ.
Η απόπειρα πώλησης του 32,9% της TBank ίσως να ναρκοθετείται…
Το ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι;
Οι λύσεις όπως έχει τονισθεί είναι τρεις.
1)Προχωράει έστω και μιας μικρής κλίμακας αύξηση 50 εκατ την οποία σε μεγάλο βαθμό θα υποχρεωθεί να καλύψει το ΤΤ άρα μετά θα έρθει η δημόσια πρόταση.
2)Βρίσκει ενδιαφερόμενο το ΤΤ και πουλάει την Τbank. Υπάρχουν δύο ενδιαφερόμενοι και ένας δυνητικός ενδιαφερόμενος…
3)Το ΤΤ αποφασίζει να απορροφήσει την TBank επιλύοντας έτσι και το κεφαλαιακό ζήτημα….
Πάντως ένα είναι γεγονός δεν μπορεί να συνεχισθεί η τρέχουσα κατάσταση η TBank χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση κατεπειγόντως…

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankiingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης